Ικανοποιημένοι αιώνιοι

Ικανοποιημένοι αιώνιοι

Αν τελικά η πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε του Ολυμπιακού είτε του Παναθηναϊκού οδηγήσει σε πρόκριση απλά και μόνο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καμία από τις δύο ομάδες δεν θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένη. Τόσο οι παίχτες του Ολυμπιακού όσο και αυτοί του Παναθηναϊκού έδειξαν με την έως τώρα παρουσία τους ότι η πρόκριση τους στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν εφικτή και αυτό λέει πολλά.


Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει την τύχη στα χέρια του. Μένοντας όρθιος στο Άνφιλντ, ο Ολυμπιακός περνάει στον επόμενο γύρο. Όμως ακόμα και σε περίπτωση ήττας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να βρεθεί στην φάση των 16. Δεν θα αναλύσουμε εδώ ποιά είναι όλα τα πιθανά σενάρια πρόκρισης, αλλά η ουσία είναι ότι τα περισσότερα σενάρια ευνοούν τους ερυθρόλευκους.

Η μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας του Μπάγεβιτς πρέπει να χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιτυχημένη. Με τρεις νίκες στους τρεις εντός έδρας αγώνες, με ισοπαλία στο Ριαθόρ και τέλος με καλή εμφάνιση για ένα ημίχρονο στο Μονακό, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει ήδη προκριθεί. Το καλό σε ομίλους σαν του Ολυμπιακού (που και οι τέσσερις ομάδες έχουν πιθανότητες πρόκρισης) είναι ότι αν κάποια ομάδα εκμεταλλευτεί την έδρα της, περνάει. Όμως με την Ντεπορτίβο σε άθλια κατάσταση, ο όμιλος απέκτησε ξαφνικά έναν σίγουρο τέταρτο, αφήνοντας τις άλλες τρεις ομάδες να παλεύουν για δύο θέσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην φτάνουν ούτε οι 10 βαθμοί για να πει κανείς με σιγουριά ότι προκρίθηκε. Πάντως ο φετινός Ολυμπιακός (του Τσάμπιονς Λιγκ) παρουσίασε στοιχεία που έλειπαν από τις προηγούμενες χρονιές. Ποιά ήταν αυτά; Πάνω από όλα σοβαρότητα, ψυχραιμία, σωστή οργάνωση και τέλος πίστη στις δυνάμεις του.

Ο Ολυμπιακός θύμισε με λίγα λόγια κάτι από τον ευρωπαίο Παναθηναϊκό. Πέρασε σε άλλο επίπεδο και πλέον δικαιούται να μιλάει για μεγάλη ατυχία αν αποκλειστεί. Πέρα πάντως από το τι θα κάνει ο ίδιος στο Λίβερπουλ, δεν είναι παράλογο να ελπίζει πως και η Λα Κορούνια θα του κάνει ένα δώρο. Έχοντας 0 νίκες, 0 γκολ ενεργητικό και απέναντι σε μια ομάδα που την έχει διασύρει στο παρελθόν (ποιός έχει ξεχάσει το ανεπανάληπτο 8-3 στο Μονακό;), ήρθε και ηθικά και στατιστικά η ώρα να κάνει και μια νίκη η ισπανική ομάδα.


Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του τριφυλλιού δεν θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένη με την πορεία της. Καταφέρνοντας να μην χάσει μέσα έξω από την θεωρητικά καλύτερη ομάδα του ομίλου, κερδίζοντας εντός έδρας την Ρόζενμποργκ και φέρνοντας ισοπαλία στο Τρόντχαιμ κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει να ρίχνει όλο το φταίξιμο του – μάλλον βέβαιου – αποκλεισμού του σε μια κακή εμφάνιση στο Αιντχόφεν. Τότε που πραγματικά δεν άξιζε τίποτα παραπάνω από μια ήττα.

Συνολικά πάντως με 6, 7 ή 9 βαθμούς (ανάλογα με το αποτέλεσμά του στον τελευταίο αγώνα με την Αιντχόφεν) δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένος. Πικραμένος πρέπει να είναι, γιατί και στο Τρόντχαιμ έπρεπε να κερδίσει και στο Αιντχόφεν έπρεπε να παίξει καλύτερα, αλλά δυσαρεστημένος όχι. Όταν περάσει ο καιρός και το σκεφτεί περισσότερο ψύχραιμα, θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η φετινή του πορεία ήταν ικανοποιητική. Αυτό που απομένει να κάνει είναι να κάνει δώρο στους φιλάθλους του μια εντός έδρας νίκη επί της Αιντχόφεν και να ελπίζει ότι η παραπαίουσα Άρσεναλ μπορεί να καταφέρει να μην κερδίσει εντός έδρας την αδύναμη Ρόζενμποργκ.


Είτε λοιπόν συνεχίσουν στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε συνεχίσουν στον επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ, οι ελληνικές ομάδες απέδειξαν ότι σε αγωνιστικό επίπεδο, το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να προοδεύει ή έστω να μένει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Άλλωστε ποιός έλληνας ποδοσφαιριστής ή φίλαθλος δικαιούται να χαρακτηρίσει το κύπελλο ΟΥΕΦΑ ως αποτυχία;

News 24/7

24MEDIA NETWORK