Ήταν λογικό να γκελάρει στην Πόλη

Κατάφερε να... αναστήσει την Γαλατά. Άσχημη ήττα για τον Ολυμπιακό, απέναντι σε μία ομάδα που δεν είχε καταφέρει να κάνει σεφτέ στην διοργάνωση και συν τοις άλλοις δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο για να δικαιούται την νίκη. Απλά άδραξε την ευκαιρία, συναντώντας έναν αντίπαλο που δεν μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι. Σχολιάζει ο Μάκης Δρόσος.

Ήταν λογικό να γκελάρει στην Πόλη
Olympiakos basket ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Γαλατά μέχρι την Παρασκευή το βράδυ ήταν η μοναδική ομάδα που δεν είχε καταφέρει να γευτεί την χαρά της νίκης στην διοργάνωση. Αυτό το γεγονός από μόνο του την καθιστούσε νομοτελειακά ακόμα πιο επικίνδυνη και πονηρή αντίπαλο για τον Ολυμπιακό. Μία ομάδα που ψάχνει απεγνωσμένα νίκη, όσο περνάνε τα παιχνίδια, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο είναι λογικό να γυαλίζει περισσότερο το μάτι της. Αλλά ένα γυαλισμένο μάτι και η θέληση δεν μπορεί να είναι από μόνα τους αρκετά, για να κερδίσουν ένα αγώνα, ειδικά απέναντι σε ένα αντίπαλο σαν τον Ολυμπιακό. Αρκεί ο αντίπαλος να είναι υποψιασμένος και συγκροτημένος.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΓΚΕΛΑ

Ο Ολυμπιακός από την δική του μεριά μας είχε προειδοποιήσει ότι κάπου θα την κάνει την γκέλα. Περισσότερο με την εικόνα που είχε βγάλει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα πει κανείς άλλο Ελλάδα και άλλο Ευρωλίγκα. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Μία ομάδα που έχει τέτοια σκαμπανεβάσματα δεν θα μπορεί πάντοτε, κάθε εβδομάδα για την ακρίβεια, να πατάει ένα διακόπτη και να μεταμορφώνεται με ένα τρόπο μαγικό προς το καλύτερο. Για τους ερυθρόλευκους το παιχνίδι με την Γαλατά ήταν από αυτά τα διπλά που υπολόγιζαν ότι θα βάλουν μέσα στο σακούλι των νικών. Με δεδομένο ότι στην φετινή διοργάνωση οι ήττες που θα κάνουν οι ομάδες εντός έδρας θα είναι περισσότερες σε ποσοστό από ότι τα προηγούμενα χρόνια, όσες ψάχνουν πέρα από την πρόκριση και το πλασάρισμα θα πρέπει να αυξήσουν και το ποσοστό νικών τους εκτός έδρας.

Θα διερωτηθεί κανείς και πάλι… Μα θα περάσουν όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες με διπλό από την έδρα της Γαλατά; Όχι φυσικά. Αλλά ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να πάρει το διπλό και να μην αποτελέσει την ομάδα με την οποία θα έκαναν σεφτέ οι Τούρκοι και ειδικά σε μία βραδιά που δεν έκαναν τίποτα το ιδιαίτερο από την μεριά τους.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Με πολύ καλή άμυνα και με ηρεμία στο παιχνίδι του έδειξε να βάζει τα πράγματα στην θέση τους από πολύ νωρίς και να θέλει να καταστίσει σαφές ότι εύκολα ή δύσκολα θα το πάρει εν τέλει το ροζ φύλλο. Αλλά επειδή κανένα παιχνίδι όμως δεν κρίνεται στην πρώτη περίοδο, από εκεί και πέρα οι ερυθρόλευκοι φρόντισαν να κάνουν ουκ ολίγα λάθη και αγωνιστικά και προπονητικά για να χάσουν το παιχνίδι. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι στην αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός αυτό που έπρεπε να πετύχει πρωτίστως ήταν να έχει την Γαλατά να κυνηγάει το σκορ στο παιχνίδι και όχι να βρίσκεται ο ίδιος πίσω. Αυτή ήταν η κύρια πηγή του κακού.

ΔΕΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ

Δεν είναι σύνηθες σε ένα ευρωπαϊκό μπασκετικό παιχνίδι, μία ομάδα που παίρνει 17 παραπάνω ριμπάουντ συνολικά και τα διπλά και βάλε επιθετικά ριμπάουντ από τον γηπεδούχο να χάνει το ματς. Δεν είναι σύνηθες τουλάχιστον όταν αυτό συμβαίνει σε μία ομάδα που θεωρείται από τις top class, όπως είναι ο Ολυμπιακός. Την υπεροχή του λοιπόν σε αυτό το νευραλγικό τομέα δεν κατάφερε να την μετουσιώσει σε πόντους και δη σε εύκολους πόντους.

Μετά τον Ερυθρό Αστέρα ο Ολυμπιακός έγινε η ομάδα που πέτυχε τους λιγότερους πόντους μέχρι στιγμής απέναντι στην Γαλατά, αφήνοντας παράλληλα τους Τούρκους να κάνουν το δεύτερο τους πιο παραγωγικό παιχνίδι στην διοργάνωση φέτος και το τρίτο πιο παραγωγικό τους στην σεζόν, συμπεριλαμβάνοντας και τις αναμετρήσεις του πρωταθλήματος τους. Δείγμα ότι ούτε η άμυνα του Ολυμπιακού λειτούργησε καλά, αλλά ούτε και η επίθεση του αναλογικά με τον αντίπαλο που είχε απέναντι του. Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε δίχως η Γαλατά να κάνει κάτι το ιδιαίτερο στο παιχνίδι, παρά να εκμεταλλεύεται τα κακά διαστήματα του Ολυμπιακού είτε σε άμυνα είτε σε επίθεση.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Αν θέλουμε να ορίσουμε την αρχή του κακού, τότε αυτή οριοθετείται στην πρώτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 20-6, απομένουν κάτι λιγότερο από 2 λεπτά για να τέλος της περιόδου και ο Σφαιρόπουλος αλλάζει τα 4/5 των βασικών του με αποτέλεσμα να δεχθεί σερί 8-0, με 5 λάθη σε αυτό το διάστημα από τους παίκτες του. Όλα αυτά ενώ ο Μάντζαρης και ο Μπιρτς δείχνουν ότι είναι στην καλύτερη τους βραδιά από κάθε άλλο αναμέτρηση μέχρι στιγμής. Συνέπεια όλου αυτού του μπερδέματος ο Ολυμπιακός να δεχθεί ένα 18-0 σερί και να κυνηγάει στο σκορ, κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφύγει, ήταν αποτέλεσμα των δικών του λάθος επιλογών και αναφέραμε και νωρίτερα ότι βάση προγραμματισμού της αναμέτρησης δεν ήθελε να συμβεί.

ΣΕ ΚΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Σπανούλης δεν ήταν σε καλή βραδιά. Φάνηκε από νωρίς αυτό. Τα 32 και κάτι λεπτά που αγωνίστηκε ήταν υπερβολικά και δεν άφησε τον Ολυμπιακό να το ψάξει διαφορετικά το ματς. Αυτό που κρατάω περισσότερο και δείγμα ότι δεν ήταν στην μέρα του, η τελευταία φάση που κρίνει το ματς. Με χρόνο μπροστά του και με την μπάλα στα χέρια του, αντί να πάρει την προσπάθεια, επιλέγει να δώσει πάσα στον «κρεμασμένο» Πρίντεζη στην γωνία με παίκτη κοντά του, για ένα σουτ που δείχνει εξ αρχής ότι σαν επιλογή θα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Έχουμε γράψει και πάλι για τον αρχηγό του Ολυμπιακού ότι φέτος θέλει ειδική μεταχείριση στο χρόνο του και θα υπάρχουν αγώνες που δεν θα του βγαίνουν. Από την στιγμή που υπάρχει ένα αξιόλογο μπακ απ, είναι προς το συμφέρον της ομάδας να δοκιμάζει και άλλα σχήματα σε αναμετρήσεις σαν τις σημερινές. Στο τελευταίο τρίλεπτο φυσικά όπως και να έχει ο αρχηγός του Ολυμπιακού πρέπει να ναι μέσα στο παρκέ.

Σε μία ακόμα κακή βραδιά βρέθηκε και ο Παπανικολάου. Ο διεθνής Έλληνας φόργουορντ ψάχνεται να βρει τα πατήματα του και να γίνει ο παίκτης που ήταν πριν φύγει από τον Ολυμπιακό και πριν κάνει το βήμα για το ΝΒΑ. Είναι φανερό ότι θέλει χρόνο ακόμα. Σε ματς που πηγαίνουν πρίμα για τους ερυθρόλευκους είναι σώφρων να παίρνει περισσότερο χρόνο για να τον βοηθήσει, γιατί τον έχει ανάγκη η ομάδα. Σε αναμετρήσεις σαν την σημερινή που ήταν κακός επιθετικά αλλά και κακός αμυντικά, με κάμποσες φάσεις που ο προσωπικός του αντίπαλος έγινε «ήρωας», θαρρώ ότι δεν είχε λογική να παίξει μόνο για ενάμισι λεπτό ο Παπαπέτρου. Η Γαλατά όταν είδε ότι μπορεί να το χτυπήσει το παιχνίδι και το γύρισε, όπως ήταν και αναμενόμενο για ομάδα του Αταμάν, έγινε και πιο σκληρή και έπαιξε και «ξύλο». Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να είναι εξίσου tough σε αρκετές φάσεις, ένας από τους παίκτες που μπορεί να «σπρώξει» είναι ο Παπαπέτρου. Ένας ακόμα τέτοιος παίκτης που δίνει μία σκληράδα είναι και ο Χάκετ, ο οποίος θα μπορούσε να έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά για παράδειγμα πάνω στον Ντέντμον από όσους παίκτες τον μάρκαραν.

Γενικά το θέμα του ροτέισον, των ρόλων και των χρόνων θέλει μία αναθεώρηση. Ο Λοτζέσκι για παράδειγμα σήμερα έδειξε να κερδίζει ο ίδιος τον χρόνο του μέσα στο γήπεδο και όχι να είναι δεδομένο ότι θα παίξει το 20λεπτο του, βάση ενός αρχικού προγραμματισμού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΕΦΑΡΕΙ

Ο Ολυμπιακός έχασε ένα παιχνίδι που δεν θα του στοιχίσει απαραίτητα στην συνέχεια. Ωστόσο τον βάζει στην διαδικασία να ψάξει να κάνει ένα διπλό σε μία έδρα και με ένα αντίπαλο με σαφώς πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από ότι το σημερινό παιχνίδι. Φυσικά τον βάζει και σε διαδικασία πίεσης για την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει να δώσει δυο πολύ σημαντικά αλλά και με ιδιαιτερότητες παιχνίδια. Το πρώτο με αντίπαλο την «λαβωμένη» μεν Μπαρτσελόνα, αλλά αξιόμαχη και επικίνδυνη Καταλανική ομάδα έστω και έτσι όπως έχει αποδείξει μέχρι στιγμής. Η Μπαρτσελόνα που έχει στον πάγκο της τον Μπαρτζώκα, ο οποίος σίγουρα έχει ένα επιπλέον κίνητρο να κερδίσει την πρώην του ομάδα.

Ακολουθεί και το «εμφύλιο» ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Παιχνίδι με ιδιαιτερότητες επίσης, παρόλο που οι πράσινοι δεν έδειξαν και στα καλύτερα τους με την Μακάμπι. Σαφώς έχουν άλλη ψυχολογία με τον Πασκουάλ στον πάγκο και επιπλέον κίνητρο για την νίκη και για απαντήσεις μετά την βαριά ήττα που υπέστησαν στο πρωτάθλημα. Συμπερασματικά μπορεί να είναι ακόμα θεωρητικά νωρίς, εντούτοις το πρώιμο παρελθόν στην φετινή Ευρωλίγκα, μπορεί να αποτελέσει δυσβάσταχτο βαρίδι για το άμεσο μέλλον και τους στόχους μίας ομάδας. Ο Ολυμπιακός κυριολεκτικά «ανέστησε» την μέτρια Γαλατά και είναι αναγκασμένος να λειτουργήσει υπό καθεστώς πίεσης αυτή την εβδομάδα, που δεν θα έπρεπε θεωρητικά να έχει, ενώ έδειξε και πάλι ότι ακόμα ψάχνεται ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον καταμερισμό των χρόνων και των ρόλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σφαιρόπουλος: "Δεν λειτούργησε τίποτα σωστά..."
Πολύ... κοντός για να νικήσει
Η τάπα στον Πρίντεζη που έκρινε το Γαλατά-Ολυμπιακός!
Εκτέλεση από το τρίποντο! Ετσι έπεσε στην Πόλη ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK