Κόμπε Μπράιαντ: Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα (του κορυφαίου Laker) και τα ξαναλέμε

Προτού μπούμε στη σύγκριση με τον MJ, ας αναρωτηθούμε αν είναι ο Kobe ο μεγαλύτερος Laker όλων των εποχών. Ο μόνος που μπορεί να δώσει τη σωστή απάντηση είναι ο Jack Nicholson. Τι λέτε; Μπορεί να μπει στη ζυγαριά με τον Magic, τον Kareem, τον Shaq, τoν Chamberlain και τον "Mr Logo", Jerry West...

Κόμπε Μπράιαντ: Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα (του κορυφαίου Laker) και τα ξαναλέμε

Ξημερώματα Δευτέρας 15 Δεκέμβρη 2014, με αφορμή το πέρασμα του Kobe στην 3η θέση των σκόρερ όλων των εποχών του ΝΒΑ κι αφήνοντας πίσω τον Michael Jordan, άρχισε να αναβιώνει πάλι το ερώτημα αν ο άστέρας των Lakers είναι ισάξιος ή και καλύτερος από τον μεγάλο αδελφό του-όπως ο ίδιος έχει αποκαλέσει- MJ.

Όλη η Αμερική περίμενε με κομμένη την ανάσα να ξεπεράσει τους 9 πόντους στον αγώνα με τους στη Μινεσότα, όπως κι έγινε, το twitter έπεσε κυριολεκτικά από τα tweets διασήμων και μη, ενώ ο ίδιος ο Air, έκανε επίσημη δήλωση συγχαρητηρίων για το μοναδικό αυτό επίτευγμα.

Αδιαμφισβήτητα τα 5 δαχτυλίδια με τη φανέλα της πιο θρυλικής ομάδας στην ιστορία του μπάσκετ, η κατάκτηση της 3η θέσης των σκόρερ της λίγκας, συμπεριλαμβανομένων και των 81 πόντων απέναντι στο Τορόντο, αλλά και τα δύο... σκανδαλώδη ΜVP τελικών, είναι επιτεύγματα που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.

Όντας παιδί των 80s κι έχοντας ζήσει και τις δύο εποχές των δύο αυτών παιχτών, η κάθε σύγκριση γίνεται μόνο και μόνο για να συντηρείται το σύστημα, να έχουν να ασχολούνται οι δημοσιογράφοι κι ο κόσμος να συζητάει.

H έλλειψη σεβασμού και η "λεζάντα"

Η καριέρα του Kobe συνδέθηκε με την ανάπτυξη του διαδικτύου παγκοσμίως, την αλλαγή των κανονισμών του πρωταθλήματος (hand checking), αλλά κυρίως με την αλλαγή φιλοσοφίας μιας ολόκληρης γενιάς σε σχέση με τα 90s, η οποία ανδρώνεται με άλλα ιδανικά, στα οποία πρυτανεύει η έλλειψη σεβασμού, η συλλογικότητα και η "λεζάντα". Στο πρόσωπο του Kobe, η νέα γενιά παιχτών βρήκε τον Μεσσία της.

Καθαρά μπασκετικά μιλάμε για έναν παίχτη που από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στο μαγικό κόσμο, έως και σήμερα, ουσιαστικά δε μεγάλωσε ποτέ μιας και δεν ωρίμασε πάνω απ’όλα σαν προσωπικότητα και μετά σαν καλαθοσφαιριστής. Βέβαια ότι είσαι φαίνεται και μέσα στο γήπεδο, αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη συζήτηση.

Δεν μπορεί κανείς να μην του βγάλει το καπέλο, διότι η γενιά μου ως γνήσια λάτρης των μονών στις γειτονιές, έφερε τη λογική του μονού στα παρκέ του ΝΒΑ με κάθε επισημότητα. Τα 1 Vs 1 και 1 Vs 2. Μόνος μου κι όλοι σας ήταν πάντα το μότο του, αδιαφορώντας για συμπαίχτες κι αντιπάλους, παρά μόνο να βάλει το δυσκολότερο σουτ, να βγάλει την πιο εξεζητημένη φάση.

Κόμπε Μπράιαντ: Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα (του κορυφαίου Laker) και τα ξαναλέμε

Το γεγονός, το ερώτημα και οι βρισιές

Στα πρώτα τρία πρωταθλήματα η φιγούρα του Shaq τον επισκίαζε, κανένα βραβείο MVP τελικών, την ώρα που ο θηριώδης center έσπαγε όλα τα κοντέρ. Άρα μιλάμε για το νούμερο 2 στην ίδια του την ομάδα! Κάτι για το οποίο βέβαια φρόντισε επιμελώς, μιας κι εν τέλη ο οργανισμός των Lakers μετά το 3peat, αποφάσισε να τον στηρίξει, διώχνοντας τον Shaquille ως παρωχημένο, παραδίδοντάς του τα ηνία της ομάδας.

Στο τελευταίο πρωτάθλημα εναντίον των Celtics, στο 7ο παιχνίδι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να δώσει τη νίκη στη Βοστώνη, ενώ η διαιτησία έπαιζε 80-20 υπέρ των γηπεδούχων, αλλά τον έσωσαν οι Artest, Gasol και Fisher, οι οποίοι στις τελευταίες φάσεις τον αγνοούσαν επιδεικτικά κι έπαιξαν μόνοι τους. Το... δράμα του, όμως, συνεχίστηκε όταν ο Magic του απένειμε το βραβείο του MVP των τελικών.

Φέτος, μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, η ομάδα παραπαίει, τα playoff αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το ντοκουμέντο από την προπόνηση των "λιμνανθρώπων", όπου ο "Black Mamba" βρίζει με εκφράσεις πεζοδρομίου τους συμπαίχτες του, μπροστά στον εμβρόντητο GM της ομάδας Mitch Kupchak, προωθώντας το unselfish basketball.

Στη σύγκριση με αριθμούς των δύο μεγάλων άσων δεν θα υπεισέλθω, μιας και είναι όλα χιλιοειπωμένα. Θα παραθέσω μόνο ένα γεγονός κι ένα ερώτημα.

Γεγονός: όλοι γνωρίζουν πως ο Phil Jackson διατηρεί πάνω από μία δεκαετία σχέση με την ιδιοκτήτρια των Lakers Jeanie Buss, ενώ όλοι τον ήθελαν πίσω στην ομάδα όπου γεύτηκε 5 πρωταθλήματα, εκείνος επέλεξε τη Νέα Υόρκη και τους Knicks, όντας ο πιο ακριβοπληρωμένος 70άρης υπάλληλος στην ανθρωπότητα. Βέβαια, είχε προϊδεάσει τον κόσμο, αφού το βιβλίου του, χαρακτηρίζει το Νο24 ως "uncoachable", ύβρις που μεγαλύτερή της δεν μπορεί να απονεμηθεί σε αθλητή. Ο μόνος λόγος που δεν γύρισε είναι αυτός και το γνωρίζουν όλοι στο LA.

Κόμπε Μπράιαντ: Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα (του κορυφαίου Laker) και τα ξαναλέμε

Ερώτημα: Προτού μπούμε στη σύγκριση με τον MJ, ας αναρωτηθούμε αν είναι ο Kobe ο μεγαλύτερος Laker όλων των εποχών. Ο μόνος που μπορεί να δώσει τη σωστή απάντηση είναι ο Jack Nicholson. Αλλά επειδή αυτός είναι δυσεύρετος, την απάντηση θα προσπαθήσει να διαμορφώσει το poll του Contra.gr. Τι λέτε; Μπορεί να μπει στη ζυγαριά με τον Magic, τον Kareem, τον Shaq, τoν Chamberlain και τον "Mr Logo", Jerry West...

Ας περάσει πρώτα αυτή την πίστα και τα ξαναλέμε.

ΥΓ: Για να είσαι μεγάλος παίχτης πρέπει πρώτα να είσαι μεγάλος άνθρωπος.

* Η ανάλυση-σχόλιο έγινε από τον προπονητή μπάσκετ, Μπάμπη Σκουζή.

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο άνθρωπος που έσπασε το καλούπι στο ΝΒΑ

News 24/7

24MEDIA NETWORK