Πες του βρε άνθρωπε, ποιόν Παναθηναϊκό θα έχει!

Ο Κώστας Γουλής γράφει για την υποχρέωση του Αλαφούζου να φερθεί με σεβασμό στον Ουζουνίδη, που προσπαθεί ακόμη και τώρα να κρατήσει "όρθια" την ομάδα και την κουβέντα που οφείλει να κάνει μαζί του με ειλικρίνεια -κι όχι με… μισόλογα- για το πλάνο του ως το τέλος της σεζόν και το ποιον Παναθηναϊκό θα έχει στα χέρια του τους επόμενους μήνες ο Ελληνας τεχνικός.

Πες του βρε άνθρωπε, ποιόν Παναθηναϊκό θα έχει!
EUROKINISSI

Ας αφήσουμε για λίγο τη θέση του "παρατηρητή" στην οποία βρισκόμαστε οι περισσότεροι κι ας προσπαθήσουμε να μπούμε για λίγο στη θέση του Μαρίνου Ουζουνίδη. Δίχως καμία διάθεση να "ηρωοποιήσουμε" τον 48χρονο τεχνικό. Στην τελική, δεν το έχει καμία απολύτως "ανάγκη"… Απλώς να καταγράψουμε μία σειρά από καταστάσεις και γεγονότα…

Τον περασμένο Ιούνη, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, όλος ο «οργανισμός» του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού ήταν στα «κόκκινα». Και δεν εννοούμε βεβαίως τα… κόκκινα του «αιώνιου» αντιπάλου, μολονότι την ίδια περίοδο πάνω-κάτω φρόντισαν οι «κεφαλές» της ΠΑΕ -με τις… ευλογίες του Γιάννη Αλαφούζου- να προσεγγίσουν την «απέναντι» πλευρά. Δίχως ίχνος ενοχής και συνείδησης για το πόσο προσβλητικό και ντροπιαστικό ήταν όλο αυτό για τον αγώνα είχαν έκανε ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως (και πάνω απ’ όλα) για την ίδια την ιστορία του συλλόγου.

Ξεφύγαμε όμως, ας επικεντρωθούμε ξανά στο αγωνιστικό… Ο Παναθηναϊκός ήταν στα «κόκκινα» λοιπόν, λόγω της εσωτερικής… καταιγίδας που είχε προκληθεί από την υπόθεση του Μάρκους Μπεργκ και την παραίτηση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Τον οποίο Λυμπερόπουλο, φρόντισαν να «αδειάσουν» υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ, κρατώντας τον στο… σκοτάδι σε βασικά ζητήματα της υπόθεσης, την ώρα που αυτός «σκοτωνόταν» με την Αλ Αΐν και τον μάνατζερ του Σουηδού για την τήρηση της ρήτρας που υπήρχε στο συμβόλαιό του.

Μέσα σ’ όλο εκείνο τον κακό χαμό, ο Ουζουνίδης έβλεπε πως είχε αρχίσει να… χάνεται η μπάλα κι εξέταζε όλα τα ενδεχόμενα. Ένα ραντεβού με στελέχη της ΠΑΕ και πολύ περισσότερο ένα δεύτερο που έκανε με τον ίδιο τον Αλαφούζο, τον κράτησε στην ομάδα. Διότι ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, του υποσχέθηκε/εγγυήθηκε για την καθ’ όλα ομαλή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, την επιστροφή της συνέπειας στις πληρωμές και τη διευθέτηση όλων των ανοικτών οικονομικών ζητημάτων της περσινής σεζόν. Και του ζήτησε να μείνει και να αναλάβει το χτίσιμο μίας ομάδας με το μισό μπάτζετ και με απόλυτα δικές του επιλογές…

Ο Ουζουνίδης έμεινε, έπραξε μαζί με τους συνεργάτες του αυτό που του ζητήθηκε απ’ την «κεφαλή», έριξε το μπάτζετ στο μισό (από 22,7 εκατ. ευρώ που έφτασε στο σύνολό του πέρσι, το εφετινό είναι στα 11,2 εκατ.) κι αφοσιώθηκε στη δουλειά του, βλέποντας με ικανοποίηση πως όντως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τακτοποιήθηκαν οι περσινές οφειλές προς τους παίκτες.

Λίγους μήνες μετά, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού άρχισε να βλέπει το καθεστώς της ανασφάλειας να επιστρέφει. Και μάλιστα, με ακόμη πιο σκληρό τρόπο… Συνέχισε όμως να προσπαθεί να κάνει (με τα καλά και τα κακά του) τη δουλειά του, να κοιτάει το πώς θα μπορέσει να κάνει «ένα», μία ομάδα που ουσιαστικά ήταν τρία διαφορετικά… σύνολα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να προσπαθεί να κρατήσει όλο το γκρουπ ενωμένο, μακριά απ’ τη διοικητική αστάθεια και το «θολό» τοπίο της επόμενης ημέρας.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Δεν είναι όμως χαζός… Έβλεπε πως η κατάσταση ολοένα και δυσκόλευε σ’ όλα τα επίπεδα, αφουγκραζόταν πως ο Αλαφούζος είχε αρχίσει να μετράει… αντίστροφα και γι’ αυτό ζήτησε δύο φορές το τελευταίο διάστημα ραντεβού μαζί του, για να μιλήσουν και να βάλουν κάτω τα πράγματα. Ραντεβού που –όπως αποκάλυψε και το «Εθνος Σαββατοκύριακο»- ο ίδιος ο Αλαφούζος τα «πάγωσε», ζητώντας απ’ τον Ουζουνίδη να περιμένει, μέχρι να τοποθετηθεί δημόσια για την επόμενη μέρα. Η τοποθέτηση του μεγαλομετόχου ήρθε το βράδυ της Πέμπτης (21/9), όμως η «επόμενη μέρα» ως προς το πώς θα πορευτεί η φετινή ομάδα που άρχισε να «χτίζεται» το καλοκαίρι που μας πέρασε, παρέμενε κάτι παντελώς «φλου». Καμία εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της, καμία ενημέρωση για το ποιο είναι αυτό το πλάνο της επόμενης μέρας και τι διάολο περιλαμβάνει…

Παρά μόνο σκόρπιες «πληροφορίες» μέσα απ’ την ΠΑΕ, για έξτρα περικοπές, νέες πωλήσεις, περιστολή εξόδων, επιπλέον «μάζεμα», χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες για το ποιος, τι, πως και γιατί… Και ένα ποδοσφαιρικό τμήμα παντελώς «ξεκρέμαστο». Με τους ξένους να ρωτούν διαρκώς από το πρωί της Παρασκευής (22/9) τους Έλληνες παίκτες για το τι συμβαίνει και τι σημαίνει για την ομάδα και το μέλλον της/τους, η δήλωση του μεγαλομετόχου…

ΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Λογικό λοιπόν, κάποια στιγμή να αρχίσει να… ξύνει κάποια στιγμή το «ταβάνι» των ορίων του και ο ίδιος ο Ουζουνίδης. Και ναζητάει πλέον ξεκάθαρες κουβέντες από τη διοίκηση, μέσω του μοναδικού τρόπου που του είχε απομείνει: Του δημόσιου λόγου.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση αυτή. Αυτή η αβεβαιότητα είναι λογικό σε επαγγελματίες να επηρεάζει. Πρέπει κάποιοι να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν για το τι θα γίνει στην ομάδα. Οι συνθήκες στην ομάδα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Πρέπει σύντομα να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Δεν είναι εύκολο. Το μυαλό μας πρέπει να είναι εδώ», είπε και… ελάλησε ο Ελληνας τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα του Σαββάτου στο Αγρίνιο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ"

«Ψάχνει κι αυτός δικαιολογίες και το πώς θα πετάξει από πάνω του την ευθύνη…» θα ισχυριστούν ορισμένοι. Μα σαφώς και έχει και το δικό του μερίδιο ευθύνης ο Ουζουνίδης, ως προς το αγωνιστικό σκέλος. Παλεύεται όλο αυτό όμως εύκολα; Σε μία «ιδανική κατάσταση», ενός «κανονικού» Παναθηναϊκού, θα κάναμε άλλη κουβέντα τώρα, μετά απ’ αυτά τα αποτελέσματα κι απ’ αυτή την απογοητευτική εκκίνηση του «τριφυλλιού» στη σεζόν. Τώρα;

Τώρα, το ραντεβού του Αλαφούζου με τον Ουζουνίδη είναι μονόδρομος. Και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου, απέναντι σε έναν προπονητή που εδώ και δέκα μήνες λειτουργούσε ως «αλεξικέραυνο» που απορροφούσε όλα τα… ασπραπόβροντα που έπεφταν πάνω στην ομάδα. Κι ακόμη κι έτσι την κρατάει ακόμη ενωμένη!

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Αλαφούζου (κι όχι κάποιου… αντ’ αυτού), να συναντήσειfacetofaceτον Ουζουνίδη και να του πει με ειλικρίνεια, ποιο είναι επιτέλους αυτό το πλάνο του για το υπόλοιπο της σεζόν. «Υπάρχουν τόσα, καλύπτονται τόσα, χρειαζόμαστε τόσα, πρέπει να πουλήσουμε τόσους, θα μείνουν τόσοι». Καθαρές κουβέντες και σταράτες! Κι όχι μισόλογα και «κρυφτούλι» πίσω από τους… περίφημους συνεργάτες του.

Να του πεις βρε άνθρωπε του Θεού, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τι και ποιον Παναθηναϊκό θα έχει στα χέρια του ως προπονητής τους επόμενους μήνες! Και να δει και ο Ουζουνίδης πλέον αν μπορεί να το υπηρετήσει όλο αυτό. Είναι το πιο έντιμο πράγμα που μπορείς και οφείλεις να κάνεις ως ιδιοκτήτης, ως μεγαλομέτοχος που στήριξες μέχρι τελικής… πτώσεως όλους τους προηγούμενους προπονητές σου, απέναντι σε έναν τεχνικό, που αν μη τι άλλο σου απέδειξε εδώ και μήνες πως δεν έπαιξε μαζί σου. Ούτε σε αντιμετώπιζε σαν την… κότα με τα χρυσά αυγά, όπως έκαναν άλλοι… Αλλά αφουγκράστηκε και σεβάστηκε κάθε δυσκολία των στιγμών και ήταν στην πρώτη γραμμή.

Οφείλεις λοιπόν, ως Γιάννης Αλαφούζος, ακόμη και στα διοικητικά στερνά σου στον Παναθηναϊκό, να του φερθείς ανάλογα… Και να μην κάνεις ακόμη πιο δύσκολη την ήδη χιλιοβασανισμένη ζωή ολόκληρου του συλλόγου, πριν καλά-καλά βγει το φθινόπωρο…

News 24/7

24MEDIA NETWORK