Μόνο τη Λεγεώνα των Ξένων δεν έχει κοουτσάρει...

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τον Μοράις. Που είναι μια χαρά να πίνετε μαζί στο μπαρ και να σου λέει ιστορίες για τη ζωή του από την Υεμένη και τη Τυνησία. Για προπονητής που πέτυχε για να πετύχει στην ΑΕΚ; Και ο Καλογήρου έπαιζε μαζί με τον Κούρκουλο. Έγινε πρωταγωνιστής;

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ EUROKINISSI SPORTS

Για δεύτερη φορά εφέτος στην ΑΕΚ ανακαλύψανε την Αμερική. Μία με τον Κετσπάγια κι άλλη μία με τον Μοράις. Με τον Τιμούρ ότι ήτανε μυρωδιάς από τακτική κι ότι η ομάδα σε ότι είχε να κάνει με το επιθετικό κομμάτι έπαιζε το σύστημα-κουτουρού.

Για τον τέως βοηθό του Σπέσιαλ Ούαν ότι τα μπερδεύει. Και στις αρχικές επιλογές του και στις αλλαγές εξ ου και δεν μπορεί να πάρει αποτέλεσμα. Και να το μαθαίνει ο σύζυγος τελευταίος το κατανοείς. Είναι μέσα στο πρόγραμμα. Έχει εμπιστοσύνη και λατρεία στη συμβία του, έχει και τις δουλειές του, λογικό είναι να μην πάρει χαμπάρι οτι η κυρία το πάει το γράμμα.

Το να αγνοείς όμως κέσκεσέ Κετσπάγια είναι αδιανόητο.Ενα τσιγάρο δρόμος είναι η Κύπρος.Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, εδω στο Contra, το είχε γράψει και με τον πλέον διακριτικό τρόπο μάλιστα :Οτι ο Μιστερ Τιμούρ δεν κάνει.Επειδή σαν ρεπόρτερ Ολυμπιακού είχε γνώση και άποψη. Απλά πράμματα. Αν εσύ αγοράζεις γουρούνι στο σακί, χωρίς να σηκώσεις το τηλέφωνο και να κάνεις (μέσα σε δέκα λεπτά)έρευνα αγοράς,είσαι άξιος της τύχης σου.

Με τον Κετσπάγια ακούσανε τον Μπάγεβιτς και ψωνίσανε απο σβέρκο. Με τον Μοράις ακούσανε τον καθ' ύλην αρμόδιο που πληρώνεται γι' αυτή τη δουλειά:Τον Μαιστορόβιτς.Έρχεται λοιπόν ο τεχνικός διευθυντής σου και σου προτείνει προπονητή. Ήτανε, λέει, στο τιμ του Μουρίνιο σαν αναλυτής.Και τι πάει να πάει αυτό; Οτι μπορεί να κάνει τη δουλειά και μόνος του; Είναι η μία δουλειά ίδια με την αλλη; Κι ο Σπύρος Καλογήρου έπαιζε μαζύ με το Νίκο Κούρκουλο. Πρωταγωνιστής δεν έγινε ποτέ.

Παίρνεις λοιπόν το βιογραφικό του Μοράις στα χέρια σου, κοζάρεις σχετικά με τη προϋπηρεσία του και σε πιάνει τρόμος.Μόνο την ομάδα της Λεγεώνας των Ξένων δεν έχει προπονήσει: Τυνησία, Σαουδική Αραβία, Υεμένη.Για πράκτορας μυστικών υπηρεσιών, οκ.

Για προπονητής πόσο απελπισμένος πρέπει να είσαι για να φτάσεις στην Εθνική ομάδα της Υεμένης; Μια ασύντακτη χώρα με εμφύλιο πόλεμο που εισάγει το 80% των τροφίμων της με το μισό πληθυσμό να λιμοκτονεί και τους πειρατές να κάνουν ρεσάλτα.

Και δεν τα λέω αυτά σήμερα εκ των υστέρων.Σκρίπτα μάνεν. Αυτα ακριβώς έγραφα, στις 20 Οκτωβρίου, στη "Γκολ Νιους". Οτι ο Ζοζέ Μανουέλ Μοράις είναι σίγουρα ενδιαφέρον άνθρωπος. Να βγεις έξω μαζύ του, να πας σ ένα ήσυχο μπαρ και να τον αφήσεις να σου λέει ιστορίες μέχρι το πρωί. Για την Ίντερ, τη Ρεάλ και την Τσέλσι που ήτανε μαζύ με το μεγάλο Σπέσιαλ Ουάν.

Οχι όμως κατ' ανάγκη για ποδόσφαιρο. Πως δηλαδή από τη Σουηδία και την Ασιρίσκα βρέθηκε στην Αφρική και στην Εσπεράντζε της Τυνησίας. Από τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας, στη Σαουδική Αραβία για να καταλήξει στη γοητευτική Αττάλεια.

Πολλά περισσότερα θα έχει να σου πει για τις χώρες που έχει γνωρίσει εξωτικές και μη.Για όσα έχουνε δει τα μάτια του. Για παρέα ο Ζοζέ Μανουέλ θα είναι μια χαρά. Αξίζει τον κόπο να τον γνωρίσεις. Πολλά κι ενδιαφέροντα θα έχεις να μάθεις. Για προπονητή από που κι ως που να τον πάρεις στην ομάδα σου; Με ποια δείγματα της δουλειάς του:Επτά παιχνίδια που κάθησε στο παγκο στην Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας; Οτι είναι φτηνός και οικονομικός Οκ. Ποδοσφαιρική λογική στην επιλογή-Μοράις δεν υπάρχει.Πού πέτυχε δηλαδή γιά να πετύχει στην ΑΕΚ; Σεζόν σε ομάδα στη καριέρα του δεν έχει κλείσει.

Τα λάθη στο ποδόσφαιρο είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και στις επιλογές των προπονητών και στις επιλογές των ποδοσφαιριστών.Στη περίπτωση της ΑΕΚ ψάχνεις να βρεις στο ενάμιση χρόνο που έχει επιστρέψει ποιό είναι το σωστό. Η κατάκτηση του Κυπελλου πέρυσι τα σκέπασε ολα. Τους τέσσερις προπονητές μέσα στη σεζόν, το φιάσκο με Μπουονανότε-Τζεμπούρ. Ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο εφέτος με Λέσκοτ-Αλμέιδα και ελάχιστη προσφορά μέχρι τώρα από Μπακασέτα-Χριστοδουλόπουλο.

Ο Κετσπάγια άντεξε πέντε αγωνιστικές κι αν διαβάσεις σωστά τα πρωτοσέλιδα καταλαβαίνεις οτι οι μέρες του Μοράις είναι μετρημένες."Οτι να 'ναι",χαρακτηρίστηκε ο πάγκος στο 0-0 με τον Παναιτωλικό από την οπαδική εφημερίδα. Μόνο ο πάγκος όμως; Μήπως "ότι να 'ναι" είναι στην ΑΕΚ αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις;

Στο τραγούδι της ημέρας το λάιβ της Janis Joplin στη Φρανκφούρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το 20λεπτο της ντροπής για τον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK