Να πληρώνουν για να παίζουν στον Πανιώνιο

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το θαύμα της Νέας Σμύρνης. Για τον Πανιώνιο που παραδίδει απλά μαθήματα ποδοσφαιρικής οικονομίας. Απέναντι στη κρίση,όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά επιβίωσε, ξεχρέωσε, εξυγιάνθηκε και τους κοιτάει από ψηλά.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΞΑΝΘΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
korbos panionios EUROKINISSI SPORTS

ΜΗΠΩΣ ο Αλαφούζος, θα πρέπει να διώξει Παναγόπουλο, Μπαλτάκο, Λυμπερόπουλο, Φύσσα και να κάνειπρόταση συνεργασίας στο Νίκο Ζαμάνη; Εκεί που ο Πανιώνιος δεν είχε στον ήλιο μοίρα, χρώσταγε σε όσους μιλούσαν ελληνικά και καμιά δεκαριά ξένες γλώσσες, οι ποδοσφαιριστές του δεν είχαν λεφτά ούτε για βάλουν βενζίνη για να πάνε στη προπόνηση, έφτασε ο Παναθηναϊκός να χρωστάει στον Πανιώνιο!

Ο Πανιώνιος να είναι ξεχρεωμένος κι ο Παναθηναϊκός χρεωμένος. Και να βλέπει και τη πλάτη του στη βαθμολογία. Υπερβολές. Και σχετικά με τη προσωποποίηση της επιτυχίας .Κατ αρχήν ο Ζαμάνης, δεν είναι μόνος του. Υπάρχει ο διευθυντής της Ακαδημίας Έβανς Παυλόπουλος. Υπάρχει ο Αντώνης Μανίκας και το επιτελείο που δούλεψε με τόση μεγάλη επιτυχία το πρότζεκτ,"νεαρός ταλαντούχος Ελληναςποδοσφαιριστής".

Να βρίσκουν τον Κολοβό στον Ωρωπό και τον Χατζηισαία στα Χανιά. Ένα πρότζεκτ, που κορυφώθηκε τα δύο-τρία τελευταία χρόνια ,επί Ζαμάνη-Δάρα, με τους κατάλληλους ανθρώπους να το δουλέψουν και το κατάλληλο έδαφος για να καρποφορήσει. Είτε είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης προπονητής, είτε ο Βλάνταν Μιλόγιεβτς.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ για τον Πανιώνιο, αρχίζει ταυτόχρονα με τη κρίση. Τα γούστα και τα κιμπαριλίκια στη Πλατεία,με Ρεκόμπα και Εστογιανόφ, ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Το καλοκαίρι το 2010 οι Ελληνες στην ενδεκάδα του Πανιωνίου, ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού: Κοντοές, Σιόβας, Μανιάτης, Γουνδούλακης.

Ήταν θέμα χρόνου, να παίζουν δέκα Έλληνες κι ο Αριέλ Ιμπαγάσα, στο ρόλο της μάνας της λόχου. Η κρίση που διέλυσε και ισοπέδωσε τη χώρα,ισοπέδωσε κι έριξε στη Γ Εθνική,ποδοσφαιρικά μεγέθη, σαν την ΑΕΚ, τον Αρη, τον Ηρακλή, τη Λάρισα και τον ΟΦΗ Ο Ιστορικόςάντεξε.

Κι άντεξε επειδή οι επιδόσεις του, στα απλά μαθήματα ποδοσφαιρικής οικονομίας ( γιά να θυμηθούμε και τον Λουκιανό),είναι άριστες. Οταν οι άλλοι φορτωνόντουσαν με βαριά συμβόλαια που δεν μπορούσαν να πληρώσουν, ο Πανιώνιος ξεφόρτωνε. Έριχνε το μπάτζετ κι επένδυε σε νεαρούς Ελληνες ποδοσφαιριστές. Όταν στο ποδόσφαιρο,άρχισαν να πέφτουν τα κανόνια,το ένα μετά το άλλο, ο Πανιώνιος με χορηγό τον Stoiximan.gr κατορθώνει να επιβιώνει. Χωρίς άδεια, χωρίς να έχει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές.

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ που όλα αυτά τα χρόνια,είτε πούλησε, είτε δεν μπόρεσε να κρατήσει ο Πανιώνιος, φτιάχνουν μία "ομάδα" που εύκολα μπορεί να πλασαριστεί στη πεντάδα των πλέι οφς:Ανέστης, Κοντοές, Αυλωνίτης, Λαμπρόπουλος, Χατζηισαίας, Σιόβας, Μανιάτης, Σάμαρης, Κολοβός,Φούντας, Γιάννου, Αραβίδης, Μπουμάλ, Μπακασέτας, Ανσαριφάντ.

Με σωστή στρατηγική και εξαιρετικό σκάουτιγκ, έκαναν τη κρίση ευκαιρία.Κάθε χρόνο έχαναν παίκτες, κάθε χρόνο ήταν από τα φαβορί για τον υποβιβασμό,αλλά κάθε χρόνο το κατάφερναν.Έβρισκανκι εξακολουθούν να βρίσκουν,άλλους ποδοσφαιριστές ν αντικαθιστούναυτούς που φεύγουν .Και δεν διαλύθηκε ο Πανιώνιος όπως τόσοι άλλοικαι επιβίωσεκαι βγήκε (αγωνιστικά ) πέρυσι στην Εύρωπη κι εφέτος κάποιους τους κοιτάει από ψηλά: Την ΑΕΚ που αγόρασε τον Μπακασέτα,τον Παναθηναϊκόπου αγόρασε τον Μπουμάλ,τον ΠΑΟΚ που αγόρασε τον Χατζηισαία. Ταυτόχρονα με τις περιπτώσεις Μασούντ-Ανσαριφάρντ δείχνουν εξ ίσου εντυπωσιακή τεχνολογία και στις επιλογές ξένων ποδοσφαιριστών.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, σε ότι έχει να κάνει με τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα, είναι μοναδικό. Η ποδοσφαιρική τεχνογνωσία σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.Στο άριστα μπορείς να πεις.Το να ρίξεις το μπάτζετ και να καταφέρεις να επιβιώσεις, είναι δύσκολο.Το να ρίξεις το μπατζετ και ταυτόχρονα,να ξεχρεώσεις, να εξυγιανθείςοικονομικά να βγεις πέρυσι πέμπτος και να είσαι εφέτος δεύτερος,πρόκειται για ποδοσφαιρικο θαύμα. Αν οι Γερμανοί έχουν να λένε για το θαύμα της Βέρνης ,στη Πλατεία δικαιούνται να μιλάνεγια το θαύμα της Νέας Σμύρνης. Ο Πανιώνιος, είναι η δεξαμενή, που κάνει πολλές δουλειές. Είτε σώζει καριέρες, είτε φτιάχνει καριέρες.

Γιάννου και Μπακασέτας περιφερόντουσαν δεξιά κι αριστερά. Καλαμαριά, Καβάλα, ΠΑΟΚ, Πλατανιά ο πρώτος. Αστέρα Τρίπολης,Θρασύβουλο,Άρη ο δεύτερος.Κ αι των δύο η καριέρα εκτοξεύθηκε στον Πανιώνιο. Ο Μπουμάλ δεν στέριωσε στον Λεβαδειακό, κατέληξε στον Ηρακλή Ψαχνών και μέσω της Νέας Σμύρνης έφτασε στον Παναθηναϊκό.

Ο Σπύρος Ρισβάνης πριν ενάμιση χρόνοείχε κριθεί ανεπαρκής για τον Παναθηναϊκό. Στον Πανιώνιο, έπαιξε, "έφτιαξε", με το ρεπορτάζ να λέει ότι το καλοκαίρι, στα 23 του χρόνια ετοιμάζει βαλίτσες για τον Ολυμπιακό. Ο Χατζηισαίας μέχρι το2014, που τον ανακάλυψε ο Μανίκας, έπαιζε στα Χανιά. Τον Ιανουάριου του 2016 μέσω του Πανιωνίου, πήγε στον ΠΑΟΚ. Μια καλή ιδέα εκεί στη Νέα Σμύρνη θα είναι, από τούδε και στο εξήςοι νεαροί ποδοσφαιριστές που υπογράφουν στον Πανιώνιο να πληρώνουν κι από πάνω. Κάτι σαν δίδακτρα για τη (δεδομένη ) ποδοσφαιρική τους εξέλιξη.

Στο τραγούδι της ημέρας ο Richard Galliano παίζειNino Rota

News 24/7

24MEDIA NETWORK