Ο Ηρακλής έγινε Μπαρτσελόνα!

Ο Κωστας Καίσαρης, ανατρέχει στα "Κανελλάκεια". Διαπιστώνει ότι ο Ηρακλής στις τελευταίες αγωνιστικές έχει πάρει περισσότερες νίκες απ' ό,τι είχε απ' το ξεκίνημα της σεζόν, "διαβάζει" το Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 1-1 και καταλήγει: Ουδείς αναμάρτητος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες...

Ο Ηρακλής έγινε Μπαρτσελόνα!

"ΜΟΥ ξανάρχονται ένα, ένα, χρόνια δοξασμένα". Ανατρέχοντας στο παρελθόν, στη δεκαετία του '90, οι παλαιότεροι εξ ημών, θα ενθυμούνται, ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εορτάζονταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα "Κανελλάκεια". Μία παράδοση, που με τη πάροδο των χρόνων, διατηρείται και παραμένει αναλλοίωτη. Ο αείμνηστος Νίκος Κανελλάκης, μπορεί να έχει αποδημήσει εις Κύριον, αλλά όπως έχει πει κι ο ποιητής, 'όσο υπάρχει τράπουλα, θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν μαθητάδες".

Η ταπεινότητά μου, ήταν, που είχε καθιερώσει τον όρο "Κανελλάκεια". Με τον Ιωνικό, όταν είχε ανάγκη από βαθμούς, στο τέλος της σεζόν, να τρέχει αφρενάριστος και να κερδίζει τη κούρσα για τη σωτηρία, για πλάκα. Το δόγμα, άλλωστε, είτε πρόκειται για την κορυφή είτε για την ουρά της βαθμολογίας, είναι αναλλοίωτο στο διηνεκές: "Όποιος προλάβει πρώτος". Τα πρόσωπα, μπορούν να αλλάζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να εμφανίζονται καινούργιοι πρωταγωνιστές, οι παραδόσεις όμως, τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια.

ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

ΤΙΣ τρεις τελευταίες αγωνιστικές, ο Ηρακλής, έγινε Μπαρτσελόνα: Διπλό στα Γιάννενα, 1-0 τον Λεβαδειακό, 3-0 στην Κέρκυρα. Κι αυτό, σε καμία των περιπτώσεων δεν συνιστά μομφή. Αυτό είναι, όπου γης το ποδόσφαιρο: Όποιος έχει ανάγκη τους βαθμούς, έχει και το πρώτο λόγο. Οι άλλοι δηλαδή, πάνε με το σταυρό στο χέρι; Όπως έχει πει άλλωστε, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, "ουδείς αναμάρτητος, στο ελληνικό ποδόσφαιρο". Ο Ηρακλής, μάλιστα, λόγω της ταλαιπωρίας που τραβάει, προκαλεί τη συμπάθεια. Με τους ποδοσφαιριστές, απλήρωτους, να βγάζουν ηρωισμό και αυταπάρνηση. Ο Ηρακλής, δεν έχασε στο Καυτανζόγλειο από Παναθηναϊκό-ΠΑΟΚ. Δεν έχασε, μέσα-έξω από την ΑΕΚ και για να τον κερδίσει ο Ολυμπιακός (στη Θεσσαλονίκη, όταν έμεινε με δέκα παίκτες), έφτυσε αίμα. Τέσσερις βαθμοί χρυσάφι, που κανένας, δεν τους, τους χάρισε. Από την άλλη, βλέπεις και τα paupers, που λένε και στον ιππόδρομο. Ο Ηρακλής, μέχρι και την 25η αγωνιστική, είχε όλες κι όλες στο πρωτάθλημα, δύο νίκες. Τη 2η αγωνιστική στη Βέροια και τη 13η επί του ΠΑΣ Γιάννενα στο Καυταντζόγλειο. Στις τρείς τελευταίες, "έχει τρία, στα τρία" και καθώς μετά το Πάσχα υποδέχεται τον (αδιάφορο) Παναιτωλικό, πάει ντουγρού, για το "τέσσερα στα τέσσερα". Κι επειδή, η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, να το ξαναπούμε για μία ακόμα φορά: Αυτό είναι όπου γης το ποδόσφαιρο. Αυτός, που έχει ανάγκη από βαθμούς, όταν έρθει η ώρα της κρίσεως, κατά κανόνα τους βρίσκει.

ΑΝ μάλιστα, δεν ρεφάριζε ο Ολυμπιακός στο 89' με τον Καρντόσο, θα γινόταν αναφορά για "Κανελλάκεια" και στη Λιβαδειά. Λες και θα μπορούσε κάποιος να πει στον Παρέδες και τον Σισοκό, ή στον Ρέτσο και στον Νικολάου, "ο Κομπότης, είναι δικός μας, καθίστε και χάστε". Σαφώς και η ενδεκάδα, που κατέβασε ο Λεμονής, δεν ήταν εύκολο να κερδίσει. Ήταν όμως για να κερδίσει, η ενδεκάδα που κατέβασε ο Ουζουνίδης στη Τούμπα; Όπως έχει πει ο Ουίλιαμ Σαιξπηρ "καλώς τα παιδιά, τρία-μηδέν". Με δεδομένο όμως, ότι την Τετάρτη, υπάρχει στη Λεωφόρο το ματς για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, ο Ουζουνίδης με Ζέκα-Κλωναρίδη και εννιά κατά τεκμήριο αναπληρωματικούς, το παιχνίδι της Τούμπας, το παράτησε. Και δεν είχε να δώσει σε κανέναν λογαριασμό.(Με τους ρεπόρτερς να γράφουν σ' αυτές τις περιπτώσεις,οτι "με την απόδοσή τους οι αναπληρωματικοί, δικαίωσαν τον προπονητή που δεν τους εμπιστευόταν"). Ο Κομπότης, όμως, είναι σαν τον καπνό. Όπου ύπαρχει,υπάρχει και φωτιά. Με το που βγήκε στο ημίχρονο, ο Ανσαριφάρντ και μπήκε ο Καρντόσο, το σχόλιο ήταν, "βάλανε τον Παραγουανό, για να σιγουρευτεί, ότι ο Ολυμπιακός δεν θα σκοράρει". Κι αν δεν είχε γίνει στο 89´,το ένα-ένα, ποιος θα πίστευε ότι το ένα-μηδέν θα ήταν ένα κανονικό αποτέλεσμα; Με βάση το κίνητρο και την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, όμως, θα ήταν. Όπως, με βάση το κίνητρο, ο Ηρακλής είχε το πρώτο λόγο στα Γιάννενα.

ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΤΟΝ... ΤΑΦΟ

ΔΥΟ στροφές πριν το φινάλε, αυτός που είναι με το ένα πόδι στον τάφο, είναι ο Κομπότης. Και κανένας δεν πρόκειται να στεναχωρηθεί αν θα πέσει. Τόσα χρόνια όμως στο κουρμπέτι, είναι το αλατοπίπερο του πρωταθλήματος, μπορείς να πεις. Έστω κι αν, λόγω των περιοριστικών όρων, ανακριτή και εισαγγελέα έχει βάλει φερμουάρ Ζάμα. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν το ματς με τον Ολυμπιακό, έδιωξε τον Χριστόπουλο.

Αν είναι να σωθείς, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, στο ελληνικό πρωτάθλημα, δεν σε σώνει ο προπονητής. Ο ένας πόντος, που πήρε την Κυριακή, δεν του λέει απολύτως τίποτα. Έχει όμως μια δεύτερη ευκαιρία. Το επόμενο με την ΑΕΚ στη Λιβαδειά, είναι τρεις ημέρες, πριν τη ρεβανς ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ, καθώς ο Κομπότης, είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο, είναι δεδομένο ότι δεν θα τον λυπηθεί. Είναι όμως δεδομένο, ότι θα κατέβει με αναπληρωματικούς, ενώ οι ποδοσφαιριστές του Λεβαδειακού θα τρώνε σίδερα. Αν μάλιστα, κερδίσει την ΑΕΚ, αυτός που ενδέχεται να μπλέξει είναι ο Κούγιας. Οψομεθα.

Στο τραγούδι της ημέρας, Ηλίας Ζάικος & Slabo Day:

News 24/7

24MEDIA NETWORK