H μάχη των σχολιαστών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Καλά τα συστήματα, οι τακτικές και οι αναλύσεις, αλλά υπάρχει και κάτι σοβαρότερο: ο σχολιαστής. Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει ίσως για το σημαντικότερο πράγμα μίας μεγάλης διοργάνωσης, σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

H μάχη των σχολιαστών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Στην Ελλάδα, η θέση του ειδικού ποδοσφαιρικού αναλυτή, όσον αφορά τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αποτελεί μια πονεμένη ιστορία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το ρόλο αναλαμβάνουν βετεράνοι ποδοσφαιριστές των οποίων τα ελληνικά είναι χειρότερα και από της Καλομοίρας (χαίρε - χαίρε) ενώ οι αναλύσεις τους πραγματικά σε βοηθούν να δεις το ποδόσφαιρο με άλλα μάτια: "Θεωρώ καθοριστικό να μην φάμε γκολ. Αν δεν φάμε γκολ, δεν χάνουμε!"

Στην Βρετανία αντιθέτως, η θέση του ειδικού ποδοσφαιρικού αναλυτή, του pundit όπως τον λένε οι Άγγλοι (η λέξη προέρχεται από τα σανσκριτικά και αναφέρεται στον μορφωμένο άνθρωπο ο οποίος προσέφερε τις γνώσεις του για διάφορα θέματα στους βασιλείς) θεωρείται εξίσου σημαντική ή και σημαντικότερη από εκείνο του βασικού σχολιαστή.

H μάχη των σχολιαστών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Τόσο σημαντική συγκεκριμένα, ώστε η ξαφνική αποχώρηση του Ρόι Κιν από την ομάδα αναλυτών του ITV (μοιράζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ με το BBC) έγινε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ του Νησιού. Ο Κιν, ευφραδής όσο δεν του φαινόταν όταν έπαιζε μπάλα (τα μπινελίκια δεν δείχνουν ευφράδεια), καταρτισμένος αλλά κυρίως ωμά ειλικρινής και δίχως καμία διάθεση διπλωματίας, είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο επιτυχημένους αναλυτές στην Αγγλία.

Η επίσημη αιτιολογία για την αποχώρηση του ήταν ότι θέλει να κυνηγήσει τις προπονητικές του φιλοδοξίες (ακούγεται για τη θέση του βοηθού προπονητή στην Άστον Βίλα). Ανεπισήμως, γίνεται λόγος για οικονομικές διαφορές. Οι αντιδράσεις του κόσμου πάντως υπήρξαν έντονες, καθώς ο διασκεδαστικά αθυρόστομος Κιν, με τις καθοριστικές παρεμβάσεις του, ανέβαζε επίπεδο τις μεταδόσεις του καναλιού. Όπως έγραψε κάποιος στο twitter: «Ωραία, πλέον οι μεταδόσεις του ITV, από γενικώς απαράδεκτες έγιναν εντελώς απαράδεκτες».

Πεπ, Βενγκέρ και Special One

Ακόμα και χωρίς τον Κιν πάντως, το τιμ του ITV διαθέτει βαριά ονόματα: Γκας Πογιέτ, Λι Ντίξον, Άντι Τάουνσεντ, Μάρτιν Ό Νιλ, Γκλεν Χόντλ, Πατρίκ Βιεϊρά αλλά και ο Φάμπιο Καναβάρο (κάποιοι θα είναι στο γήπεδο, κάποιοι στο στούντιο).

Το BBC ασφαλώς δεν θα μπορούσε να υστερεί: Άλαν Σίρερ, Τιερί Ανρί, Ρίο Φέρντιναντ, Φιλ Νέβιλ, Άλαν Χάνσεν και ο κύριος Γκάρι Λίνεκερ, πιθανότατα ο πλέον αξιοσέβαστος αναλυτής της βρετανικής τηλεόρασης τη δεδομένη στιγμή.

H μάχη των σχολιαστών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το ESPN έχει μαζέψει πρώην παίκτες από όλο τον κόσμο: Στιβ ΜακΜάναμαν, Στιούαρτ Ρόμπσον, Αλέξης Λάλας, Μίχαελ Μπάλακ, Ρούντ Φαν Νίστελροϊ, Σαντιάγκο Σολάρι και ο δικός μας Ζιλμπέρτο Σίλβα, μεταξύ πολλών άλλων.

Ο Αρσέν Βενγκέρ θα σχολιάζει τα παιχνίδια για το γαλλικό TF1. Το κάνει σε όλα τα σημαντικά τουρνουά εθνικών ομάδων εδώ και χρόνια.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο θα προσφέρει τις απόψεις του (με το αζημίωτο) στο ειδικό section του Yahoo! για το παγκόσμιο κύπελλο.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα προς το παρών δεν έχει συμφωνήσει με κανέναν, αλλά θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι κάποιος θα του δώσει τα χρήματα που ζητάει (το 2010 για ένα σύντομο σχόλιο στα ημιτελικά και τον τελικό του Μουντιάλ, απαίτησε από το ITV 250.000 λίρες). Στην Ισπανία, έχει ήδη "κλείσει" για λογαριασμό της ισπανικής τηλεόρασης ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο.

Στη χώρα μας, το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι τις περιγραφές στους αγώνες της Εθνικής θα κάνει ο Αλέξης Σπυρόπουλος με τη βοήθεια του Χρήστου Κοντού. Καλά μαντάτα για αυτιά μας. Τα προβλήματα θα αρχίσουν όταν επιστρέψουμε στο στούντιο της ΝΕΡΙΤ για σχόλιο: «Η Ελλάδα δεν κατάφερε να σκοράρει κι έτσι δεν μπόρεσε να νικήσει». Ευχαριστούμε πολύ...

News 24/7

24MEDIA NETWORK