Κάθαρση με αφραγκία δεν συνδυάζεται

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για τα παραδείγματα της Νίκης Βόλου και του ΟΦΗ, που καθιστούν φανερό το γεγονός πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σηκώνει πρώτη κατηγορία με 18 ομάδες.

Κάθαρση με αφραγκία δεν συνδυάζεται
INTIME SPORTS

Το εξελισσόμενο δράμα του ΟΦΗ δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό που πάρα πολλοί έχουμε γράψει επανειλημμένως: Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σηκώνει πρώτη κατηγορία με 18 ομάδες. Δεν υπάρχουν 18 ομάδες ικανές να σταθούν στη Super League ρε αδελφέ, όσες αναδιαρθρώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους κι αν προκύψουν, όσο κι αν οι επικεφαλής, για τους δικούς τους σκοπούς επιμένουν να μην το βλέπουν. Και κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν ούτε 16 ομάδες. Ο αριθμός των ανταγωνιστικών, οικονομικά τακτοποιημένων συλλόγων που διαθέτουν όλα τα εχέγγυα να αγωνιστούν και να ανταγωνιστούν αξιοπρεπώς σε επίπεδο Α΄ Εθνικής μετά βίας φτάνει στις 10 ή 12. Και λοιπόν Ας κάνουμε ένα πρωτάθλημα των 12. Γιατί όχι;

Η Νίκη Βόλου εγκατέλειψε. Ο ΟΦΗ το παλεύει αλλά αν τελικά δεν εγκαταλείψει θα πρόκειται για θαύμα. Νομίζετε ότι είναι οι μόνοι με τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης προβλήματα; Κάνετε λάθος. Υπάρχουν κι άλλοι. Απλώς τα κρύβουν κάτω από το χαλί με διάφορους τρόπους, όχι πάντα διαφανείς. Κάποια στιγμή το χαλί τραβιέται όμως, όπως συνέβη με τον ΟΦΗ, και ακολουθεί κατακλυσμός.

Δίχως εκπτώσεις και δίχως τερτίπια

Δεν γνωρίζω αν στις συζητήσεις των τριών, Σαββίδη - Αλαφούζου - Μελισσανίδη, για την πάταξη της διαφθοράς του ποδοσφαίρου μας, τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα έπρεπε. Πρώτο - πρώτο. Η οικονομική αυτάρκεια των ομάδων που παίζουν στη Super League οφείλει να αποτελέσει το βασικό ζητούμενο από εδώ και εμπρός. Δίχως εκπτώσεις, δίχως τα τερτίπια που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια με τη χορήγηση αδειών, δίχως παρασκήνιο και χάρες κάτω από το τραπέζι. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές. Κυρίως να γίνουν ανελαστικές. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια (μεταξύ μας, όσα ζούσαμε πάντα). Και δεν μιλάω μόνο για περιπτώσεις όπως της Νίκης Βόλου και του ΟΦΗ. Μιλάω για όλους τους άλλους που επιβιώνουν με δανεικούς και εξαρτήσεις, αλλοιώνοντας κάθε έννοια ισονομίας.

Το αυτονόητο

Θέλουν λοιπόν οι ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός - ΑΕΚ ειλικρινά να φτιάξουν μια καινούργια διοργάνωση, χωρίς τις παθογένειες της σημερινής; Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν από τη διαιτησία. Ας ξεκινήσουν από το αυτονόητο: Την απαραίτητη αυτονομία όσων συμμετέχουν. Μπορείς να σταθείς στα πόδια σου; Παίζεις. Δεν μπορείς; Καλό ταξίδι και να μας ξανάρθεις. Κι αν μείνουν πέντε - δέκα μόνο, ΟΚ, δεν τρέχει τίποτα. Αρκεί να σπάσει επιτέλους η πεποίθηση που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και στην ελληνική κοινωνία εδώ που τα λέμε) και δημιουργεί εκτρώματα: Ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα για να διοικήσεις μια ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν χρειάζεται καν να καλύπτεις τα βασικά έξοδα της. Αρκεί να διαθέτεις ισχυρούς φίλους. Αυτοί θα σε σώσουν. Πράγματι, θα σε σώσουν. Μια - δυο φορές το πολύ. Μετά; Μετά, ρωτήστε τον Άρη να σας πει. Σύντομα, φοβάμαι, και τον ΟΦΗ...

Διαβάστε ακόμη:

Οργανωμένοι ΟΦΗ: "Η ιστορία θα σας γράψει στις πιο μαύρες σελίδες"

Παίζει την Τετάρτη και εν συνεχεία όλα ανοιχτά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK