Κόστα Ρίκα: Μαχητές χωρίς στρατό

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για το απρόβλεπτο και σφιχτοδεμένο σύνολο μαχητών της Κόστα Ρίκα, που έχει εξελιχθεί στην ευχάριστη έκπληξη του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου και παραθέτει τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να ξέρουμε για αυτό το μικρό κράτος.

RECIFE, BRAZIL - JUNE 20: Giancarlo Gonzalez of Costa Rica celebrates with teammates after defeating Italy 1-0  on June 20, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
RECIFE, BRAZIL - JUNE 20: Giancarlo Gonzalez of Costa Rica celebrates with teammates after defeating Italy 1-0 on June 20, 2014 in Recife, Brazil. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images) GETTY IMAGES

Μπήκε στον "όμιλο του θανάτου" ως συμπλήρωμα. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι θα παίξει ρόλο ρυθμιστή με την εξής έννοια: Όποια από τις Αγγλία, Ιταλία, Ουρουγουάη βάλει περισσότερα στην Κόστα Ρίκα, θα έχει το προβάδισμα στις τελικές ισοβαθμίες. Οι περισσότεροι έκαναν μεγάλο λάθος! Η καταπληκτική παρέα του Τζόελ Κάμπελ έχει εξελιχθεί στην ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης και με δυο πέρα ως πέρα δίκαιες νίκες κόντρα σε Ουρουγουάη και Ιταλία έχει εξασφαλίσει ήδη πρόκριση και πρωτιά στο πιο δύσκολο γκρουπ του Μουντιάλ! Ένα παντελώς απρόβλεπτο αλλά και σφιχτοδεμένο σύνολο μαχητών που προέρχεται από μια χώρα χωρίς στρατό!

Η Κόστα Ρίκα δεν είναι ακριβώς άγνωστη στο ελληνικό κοινό, ποδοσφαιρικά. Αρκετοί Κοσταρικανοί έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στο πρωτάθλημα μας, με τον Τζόελ Κάμπελ να αποτελεί τον πιο πρόσφατο και πιθανότατα τον πιο λαμπερό και τον Ρόναλντ Γκόμες, που έκανε πράγματα και θαύματα με τον ΟΦΗ, να αποτελεί εκείνον με τη σημαντικότερη καριέρα στα μέρη μας.

Τι πρέπει να ξέρουμε:

Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν πάντα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα μικρό κράτος με τεράστια ακτογραμμή και ακόμη πιο μεγάλη βιοποικιλότητα που αξίζει να τα μάθουμε. Ούτως ώστε στον επόμενο αγώνα τους, αν θέλουμε να τους στηρίξουμε να ξέρουμε τι να φωνάξουμε: "Πάμε ρε Ticos!"

- Οι άνδρες Κοσταρικανοί αυτοαποκαλούνται "Ticos" και οι γυναίκες "Ticas".

- Η Κόστα Ρίκα δεν έχει στρατό από το 1948, όταν και ολοκληρώθηκε ο εμφύλιος πόλεμος με νικητή τον Χοσέ Φιγκέρες Φερέρ. Το 1949, ο στρατός διαλύθηκε και επισήμως με άρθρο στο νέο σύνταγμα της χώρας και έκτοτε, οι αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν στην παιδεία και τον πολιτισμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Κόστα Ρίκα αποτελούνται κυρίως από αστυνομικούς καθώς και από ένα μικρό σώμα, ειδικά εκπαιδευμένο για πιο ακραίες καταστάσεις. Οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν προκύψει εδώ και καιρό. Η Κόστα Ρίκα είναι τη δεδομένη στιγμή η μακροβιότερη δημοκρατία στην Κεντρική Αμερική.

- Το 1987, ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αριάς Σάντσες πήρε το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στις συνομιλίες που τερμάτισαν τον πόλεμο ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Νικαράγουα.

- Το 2010, η Λόρα Τσιντσίλα έγινα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Τον Μάιο του 2014, τη διαδέχτηκε ο Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, ο οποίος έγινε ο πρώτος που κερδίζει τις εκλογές στην Κόστα Ρίκα παίρνοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο ψήφους.

- Tο προσδοκώμενο ζωής στην Κόστα Ρίκα είναι τα 77 έτη και της δίνει την 34η θέση παγκοσμίως. Από τις πιο υψηλές στη Κεντρική και τη Λατινική Αμερική.

- Το μέσο ημερομίσθιο για τον ανειδίκευτο εργάτη στην Κόστα Ρίκα είναι δέκα δολάρια.

- Η Κόστα Ρίκα διαθέτει ακτογραμμή 800 μιλίων που ξεκινάει στον Ειρηνικό και φτάνει μέχρι την Καραϊβική.

- Στο έδαφος της Κόστα Ρίκα υπάρχουν 121 ηφαιστειώδεις σχηματισμοί, επτά εκ των οποίων ενεργοί.

- Η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί των 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας! Μεταξύ άλλων διαθέτει: 130 είδη ψαριών του γλυκού νερού, 160 είδη αμφίβιων, 208 είδη θηλαστικών, 220 είδη ερπετών, 850 είδη πουλιών, 1000 είδη πεταλούδων, 1.200 ποικιλίες ορχιδέων, 9.000 ήδη φυτών. 34.000 είδη εντόμων.

- Όπως είναι λογικό το 25% των εδαφών της χώρας είναι αφιερωμένο σε πάρκα και καταφύγια άγριας ζωής και υπάρχουν περισσότερες από 100 προστατευμένες περιοχές.

- Οι κάτοικοι της Κόστα Ρίκα είναι στοιχειωδώς μορφωμένοι σε ποσοστό 96% (μόλις 4% αναλφάβητοι, ποσοστό μικρό για χώρα με τα δικά της δημογραφικά δεδομένα). Σε περιοχές πολύ φτωχές ή απομακρυσμένες, τα μαθήματα στα παιδιά γίνονται μέσω ραδιοφωνικού σταθμού.

- Η ακριβής μετάφραση της έκφρασης που χρησιμοποιούν οι Κοσταρικανοί (ή απλώς οι Ticos) για τις έγκυες είναι "φωτισμένες" ή "γυναίκες με φως".

- Το παρατσούκλι της Εθνικής Ομάδας της Κόστα Ρίκα είναι φυσικά: Los Ticos!

Vamos Los Ticos λοιπόν. Εκτός κι αν στον επόμενο γύρο τους βρούμε απέναντι μας, οπότε η συμπάθεια μας, θα τελειώσει κάπου εκεί...

News 24/7

24MEDIA NETWORK