Μια ιστορική εβδομάδα

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για όσα άφησε η εβδομάδα που πέρασε που δίνουν τη δυνατότητα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να προχωρήσουν σε ολική αναγέννηση και να αλλάξουν τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια ιστορική εβδομάδα

H -πάντα βαρετή- διακοπή των πρωταθλημάτων για τις Εθνικές ομάδες ολοκληρώνεται και πλέον ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν. Θεωρητικά τίποτα δεν άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες. Ο Ολυμπιακός παραμένει πρωτοπόρος και βέβαιος πρωταθλητής, ενώ κυνηγάει ταυτόχρονα και το νταμπλ, ο Παναθηναϊκός είναι δεύτερος και ψάχνει το κίνητρο για να κάνει ένα καλό φίνις, ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να βρει λύσεις στα πολλά αγωνιστικά του προβλήματα και η ΑΕΚ στη Football League, απλώς μετράει μέρες μέχρι να επιστρέψει. Μια απ' τα ίδια σα να λέμε. Φαινομενικά.

Eπί της ουσίας στο διάστημα από την προηγούμενη αγωνιστική μέχρι την προσεχή έχει συντελεστεί μια μικρή... κοσμογονία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια κοσμογονία που θεωρητικά μπορεί να του αλλάξει εντελώς τροχιά. Τι ακριβώς συνέβη; Δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δίνει στον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα να ξεμπερδέψει οριστικά με τα χρέη του παρελθόντος.

Ο ευεργέτης Ιβάν

Καλή, κακή, ηθική, ανήθικη, φωτογραφική ή απλώς συμφέρουσα για το Δημόσιο, ό,τι γνώμη κι αν έχει κάποιος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πώς είναι και ιστορική. Ο Ιβάν Σαββίδης θα πληρώσει, δεν υπάρχει αμφιβολία επ΄αυτού και στη συνέχεια, με έναν ΠΑΟΚ καθαρό και υγιή, θα θέσει σε εφαρμογή τα υπόλοιπα σχέδια του: Υπερσύγχρονο προπονητικό και ανάπλαση της Τούμπας. Χρονικά ενδεχομένως να απέχουμε πολύ από όλα αυτά. Πρακτικά πάντως ο ΠΑΟΚ, τη στιγμή που υπογράφτηκε η ρύθμιση, ανέβηκε επίπεδο. Εταιρικά προς το παρόν, αλλά είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα συμβεί και αγωνιστικά.

Επιπλέον, ο Ιβάν Σαββίδης μοιάζει έτοιμος να κερδίσει τον πρώτο "τίτλο" του από τη στιγμή που ανέλαβε την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης: Την εκτίμηση και την αμέριστη στήριξη του κόσμου. Οι μίζεροι που μιλάνε ακόμα για "καβούρια", παρότι ο άνθρωπος έχει βάλει ήδη περισσότερα από 40 εκατομμύρια, έχουν λουφάξει στις γωνίες τους, η κριτική για μια σειρά επιλογών περνάει σε δεύτερη μοίρα, οι αστοχίες και οι επιζήμιοι παρορμητισμοί του Πόντιου τείνουν να ξεχαστούν και η οικογένεια του ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να αγκαλιάσει τον Σαββίδη ως ευεργέτη.

Τώρα, πράγματι, έρχεται!

Περίπου την ίδια στιγμή που ο "Δικέφαλος του Βορρά" απαλλασσόταν από τον μεγαλύτερο βραχνά του, ο "Δικέφαλος" της Αθήνας είδε το μεγαλύτερο όνειρο των οπαδών του να φτάνει μια ανάσα πια από την υλοποίηση. Η απόφαση του Σ.τ.Ε. που ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια βάζει το θαυμαστικό στο "ερχόμαστε" των ΑΕΚτσήδων.

Ανεξάρτητα τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά, πόσο ανταγωνιστική θα είναι η ΑΕΚ, αν θα διεκδικήσει αμέσως πρωτάθλημα ή όχι, η απόκτηση ενός καινούριου, υπερσύγχρονου "σπιτιού" και μάλιστα στο σημείο μηδέν όλων των "ενωσίτικων" αναμνήσεων και φαντασιώσεων, θα την εκτοξεύσει σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά, αγωνιστικά, εμπορικά. Με μια νέα έδρα ως βάση, η ΑΕΚ έχει πλέον όλες τις προδιαγραφές να πετάξει πιο ψηλά απ' όσο πέταξε ποτέ στο παρελθόν.

Αφετηρία

Ίσως λοιπόν άμεσα να μην άλλαξε κάτι τις περασμένες δυο εβδομάδες. Ίσως όμως να άλλαξαν και τα πάντα. Και ίσως το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2015 να μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία για την ολική αναγέννηση του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και την ταυτόχρονη αλλαγή δεδομένων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK