Πότε θα τελειώσει αυτό το ανέκδοτο;

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για τα πλέι – οφ που μετατρέπουν το πρωτάθλημα που έχει προηγηθεί σε μια αμελητέα ποσότητα και σχολιάζει την τιμωρία του ΠΑΟΚ.

Πότε θα τελειώσει αυτό το ανέκδοτο;

Έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα για την εφεύρεση των πλέι – οφ της ελληνικής Σούπερ Λίγκας. Ένα ακόμη δεν θα κάνει τη διαφορά. Αλλά, ειλικρινά κάθε χρόνο τέτοια εποχή πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται το ίδιο πράγμα: Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε αυτή τη σαχλαμάρα; Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να κρίνεται η τύχη ιστορικών συλλόγων μέσα από μια διαδικασία τόσο καταφανώς άδικη;

Εκμηδενίζεται το πρωτάθλημα

Γίνεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα πριν τα πλέι – οφ. Και αυτό το πρωτάθλημα εκμηδενίζεται, συρρικνώνεται, μετατρέπεται σε μια αμελητέα και ενοχλητική λεπτομέρεια. Τι κι αν ο ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης είχαν έντεκα βαθμούς διαφορά μετά από 30 αγωνιστικές; Μια τιμωρία – εφεύρεση και λίγη τύχη, αρκούσαν για να φέρουν τους Αρκάδες ισόβαθμους με τους Θεσσαλονικείς μέσα σε μόλις τέσσερα ματσάκια. Κι αν την τελευταία αγωνιστική ο απογοητευμένος ΠΑΟΚ ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό και ο Ατρόμητος κερδίσει τον Αστέρα, τότε ο «Δικέφαλος» που ήταν δεύτερος ολόκληρη τη χρονιά (και παρά το κακό δεύτερο μισό που είχε στη σεζόν, παρέμεινε πάνω από όλους τους ανταγωνιστές του) θα κληθεί να παίξει προκριματικά Europa League σε ...λίγες μέρες. Ξέρετε τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Ότι πρακτικά και η επόμενη σεζόν του τινάζεται στον αέρα πριν καν ξεκινήσει. Κι όλα τούτα για ποιο λόγο; Για τα τηλεοπτικά; Τότε να βγαίνει και ο πρωταθλητής από τα πλέι – οφ, να αποκτήσει το πράγμα ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να καταστεί η κανονική περίοδος ακόμα πιο άχρηστη.

Πληρώνει τη βεντέτα

Ειδικά φέτος, με την εξωφρενική τιμωρία της ΕΠΟ, το μίνι τουρνουά έγινε σκέτο ανέκδοτο. Στο δικό μου μυαλό, όλες οι τιμωρίες επεισοδίων από εδώ και εμπρός θα έχουν μέτρο σύγκρισης τη συγκεκριμένη. Και στο παρελθόν έχουν κλείσει έδρες, έχουν αφαιρεθεί βαθμοί, έχουν πληρωθεί υπέρογκα πρόστιμα. Ποτέ όμως στην Ελλάδα, καμία άλλη ομάδα πλην του ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει την έξοδο την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή έστω την ευκαιρία να τη διεκδικήσει μέχρι τέλους) εξαιτίας επεισοδίων. Κυρίως, εξαιτίας της βεντέτας που έχει ανοίξει με την ομοσπονδία.

Για να μην τα πολυλογούμε. Ομάδες με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, μέσα σε ένα ή και δυο ενενηντάλεπτα ενδέχεται να μοιάζουν σχεδόν ισοδύναμες. Και για αυτό ακριβώς υπάρχει ο θεσμός του κυπέλλου. Για να δίνει στη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα του ποδοσφαίρου την ευκαιρία να εκφραστεί και πάνω της να χτιστεί μια διοργάνωση εκπλήξεων. Το πρωτάθλημα υπάρχει για άλλο λόγο. Μόνο που με τα πλέι - οφ (που δεν είναι ούτε κύπελλο, ούτε πρωτάθλημα αλλά κάτι σαν τεστ κοπώσεως στο φινάλε της σεζόν) τείνω να ξεχάσω για ποιόν. Μάλλον για να το παίρνει ο Ολυμπιακός...

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα σενάρια στις ισοβαθμίες των πλέι οφ

Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 1-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK