Το λάθος του Ντιέγκο Σιμεόνε

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για το λάθος του Ντιέγκο Σιμεόνε στον τελικό της Λισαβόνας, που κόστισε στην Ατλέτικο.

Το λάθος του Ντιέγκο Σιμεόνε

Η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδισε κι άλλους οπαδούς το βράδυ του Σαββάτου. Πάλεψε σαν σκυλί όσο είχε δυνάμεις, αμύνθηκε υποδειγματικά στο μεγαλύτερο μέρος του ματς και κατέρρευσε μονάχα όταν ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις και ενώ νωρίτερα την είχε χτυπήσει και πάλι η ατυχία.

Έκανε λάθος

Η αναγκαστική έξοδος του Φελίπε Λούις στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας (στο 83ο μπήκε στη θέση του ο Αλντεβάιρελντ) , στέρησε από την Ατλέτικο έναν ξεκούραστο μεσοπεπιθετικό, ίσως τον Ντιέγκο, ο οποίος θα μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα, να πάρει φάουλ και βγάλει τους συμπαίκτες του από την περιοχή τους, όπου παρέμειναν κλεισμένοι από το 60ο και μετά λόγω κούρασης. Ή έστω έναν στόπερ ακόμα, που θα γέμιζε την άμυνα και δεν θα επέτρεπε την "τραγωδία" του 93ου λεπτού.

Ωστόσο εδώ χρεώνεται το πρώτο και μοναδικό μεγάλο του λάθος ο Ντιέγκο Σιμεόνε σε ολόκληρη τη σεζόν. Η είσοδος του Ντιέγκο Κόστα στην ενδεκάδα υπήρξε συναισθηματική απόφαση και όχι λογική. Και τον υποχρέωσε να παίξει 120 λεπτά ουσιαστικά με δυο αλλαγές, αντί για με τρεις. Πράγμα που όπως αποδείχτηκε κόστισε πολύ.

Γενικώς, παρά την ψυχωμένη και διαβασμένη εμφάνιση της, η Ατλέτικο παρουσιάστηκε στο φινάλε της χρονιάς ένα κλικ χειρότερη από όσο στα περισσότερα φετινά μεγάλα της παιχνίδια. Δεν είχε ούτε ένα από τα συνηθισμένα δεκάλεπτα όπου ανέβασε την πίεση της ψηλά και κλείνει τον αντίπαλο στα καρέ του, δεν είχε επιθετικές εκλάμψεις σε κανένα σημείο της αναμέτρησης και αρκέστηκε να αμύνεται, όσο περνούσε η ώρα όλο και πιο βαθιά στα καρέ της. Δίχως αντοχή για να βγάλει έστω μία επικίνδυνη αντεπίθεση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε σημασία βέβαια αν ήταν λίγο πιο τυχερή στο φινάλε.

Ήταν θρίαμβος

Αυτό πάντως, δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία της Ρεάλ. Για να ανατρέψεις τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, χρειάζεσαι και τύχη προφανώς. Αλλά χρειάζεσαι και πίστη, πάθος, ένταση μέχρι τέλους. Για να ανατρέψεις τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στη συγκεκριμένη Ατλέτικο Μαδρίτης δε, χρειάζεται να βγάλεις κι εσύ και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων σου και την καταθέσεις στο χορτάρι. Η Ρεάλ το έκανε. Κέρδισε επειδή διαθέτει βαθύ ρόστερ και πολλές εναλλακτικές λύσεις,οπότε είχε μεγαλύτερη φρεσκάδα στις κρίσιμες στιγμές. αλλά κέρδισε κι επειδή έδειξε μέταλο και χαρακτήρα.

Από τις δυο ώρες του τελικού, η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε μία μέτρια και μια καλή. Στην μέτρια δέχτηκε ένα γκολ από λάθος του Κασίγιας, δεν "έφαγε" καμία άλλη φάση ενώ η ίδια έχασε δυο ευκαιρίες (η πρώτη από λάθος της Ατλέτικο πάντως και όχι από κάποια οργανωμένη επίθεση). Στην καλή πέτυχε τέσσερα γκολ, έχασε άλλες τρεις - τέσσερις ευκαιρίες και -πάλι- δεν κινδύνεψε καθόλου. Το γκολ του Ράμος στις καθυστερήσεις κάνει τη νίκη της να μοιάζει προϊόν κωλοφαρδίας. Η αγωνιστική εικόνα του τελικού κάνει την νίκη της να μοιάζει δίκαιη.

Αναπάντεχος ήρωας

Χρειάστηκε βέβαια για να τα καταφέρει τη συνδρομή του πιο αναπάντεχου φετινού της ήρωα και του πιο υποτιμημένου. Ο πρώτος. ο Σέρχιο Ράμος, μετά τα δυο γκολ στο Μόναχο πέτυχε ακόμα ένα, το σημαντικότερο της καριέρας του και έσβησε οριστικά και αμετάκλητα από το μητρώο του, το χαμένο πέναλτι κόντρα στην Μπάγερν. Ο δεύτερος, ο Ντι Μαρία έκανε την πρώτη καθαρά ποδοσφαιρική ενέργεια του τελικού που κατέληξε σε γκολ. Το "μαγικό" του στο 113ο, πριν το 2-1 του Μπέιλ (του οποίου η κεφαλιά ήταν δυσκολότερη απ΄όσο φαίνεται) εντέλει έστειλε την κούπα στην λευκή πλευρά της Μαδρίτης.

Ο καταπληκτικός Αργεντίνος, μαζί με τον Μόντριτς στο πρώτο μέρος και τον Μαρτσέλο στο δεύτερο, αποτέλεσαν τους κορυφαίους της Ρεάλ στον τελικό. Ο Ντι Μαρία ειδικά, ίσως αποτέλεσε και τον MVP ολόκληρης της ιστορικής -όπως εξελίχθηκε- σεζόν των Μαδριλένων. Κι ας μην χάρισε στους φωτογράφους ούτε μια πόζα με άψογους κοιλιακούς, για να γίνει εξώφυλλο...

Διαβάστε ακόμη:

Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1

Η "χρυσή Βίβλος" του Champions League

Τα VIDEOS του τελικού

Επεισόδιο με Σιμεόνε - Βαράν

PHOTOSTORY: o τελικός του Champions League

News 24/7

24MEDIA NETWORK