H τελευταία ευκαιρία του Sokratis

H τελευταία ευκαιρία του Sokratis
papastathopoulos.jpg INTIME SPORTS

Αρκετοί θα χαρακτήριζαν unfair να περιμένεις το κακό του διπλανού σου ώστε να επωφεληθείς. Ακόμα κι αν ενδόμυχα το αντιλαμβάνεσαι, δύσκολα θα εκστομίσεις την επιθυμία αυτή. Εκτός κι αν είσαι ο Άριεν Ρόμπεν. "Θα μου κάνει καλό", ήταν η απόκριση του Ολλανδού, όταν κλήθηκε να σχολίασει τον σοβαρό τραυματισμό του Τόνι Κρόος πέρυσι, στα νοκ άουτ του Champions League με αντίπαλο τη Γιουβέντους.

Εάν επρόκειτο για τον Φρανκ Ριμπερί, η "Bild" θα έβγαζε πρωτοσέλιδα μέχρι και σήμερα για το "άσβεστο μίσος" των δύο άκρων της Μπάγερν Μονάχου. Ο Ρόμπεν, όμως, δεν είχε ποτέ κάτι με τον Γερμανό μέσο, οπότε όλοι στάθηκαν στην ουσία της δήλωσής του. Ο MVP του συλλόγου μέχρι εκείνο το σημείο έκανε χώρο στην ενδεκάδα για τον Ρόμπεν. Ο πιο μεγάλος αστέρας της Μπάγερν είχε την ευκαιρία να αποτινάξει μια για πάντα τον μανδύα του loser που του είχε κολλήσει από το 2010, όταν μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα απώλεσε Champions League και Παγκόσμιο Κύπελλο με τον ίδιο να αστοχεί σε ανεπανάληπτα τετ α τετ και στους δύο τελικούς.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ρόμπεν διεκπεραίωσε το έργο που άφησε μισοτελειωμένο ο Κρόος και οδήγησε τους Βαυαρούς στην κατάκτηση -κυριολεκτικά- των πάντων για τη σεζόν 2012-2013. Η συμφορά του συμπαίκτη του τού βγήκε σε καλό. Από τη μεταγραφική λίστα του Πεπ Γκουαρδιόλα, στην οποία θεωρητικά βρισκόταν κατόπιν της πρότερης εμπειρίας του Καταλανού τεχνικού με τους αντίστοιχους "αστέρες" της Μπαρτσελόνα (Ροναλντίνιο, Ντέκο, Σαμουέλ Ετό), έγινε γρήγορα βασικό γρανάζι της αναβάθμισης του συλλόγου. Αν και πλέον ο συνωστισμός στο χώρο του κέντρου της Μπάγερν, πιθανότατα να έχει αυξήσει την... ανάγκη για περισσότερους τραυματισμούς, ώστε ο Ρόμπεν να αισθάνεται πιο ασφαλής στην ενδεκάδα.

Η μυστηριώδης απουσία του Αβραάμ...

Πεντακόσια χιλιόμετρα βορειοδυτικά, στη δεύτερη καλύτερη ομάδα της Ευρώπης για πέρυσι, ένας ποδοσφαιριστής πιθανότατα αναπτύσσει αντίστοιχες σκέψεις με αυτές του Ολλανδού από το Σάββατο. Ένας συμπαίκτης του, ο Νέβεν Σούμποτιτς, τραυματίστηκε σοβαρά και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν με ρήξη χιαστών. Αν και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής φέτος, λόγω τραυματισμών του Ματς Χούμελς, πλέον θα μονιμοποιηθεί στην ενδεκάδα, ελλείψει άλλων διαθέσιμων στόπερ επιπέδου στους κόλπους της Μπορούσια.

Ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός, μέσα σε λίγους μήνες, από εκεί που πάλευε με ξύλινα σπαθιά στην -κάτι σαν- αμυντική λειτουργία της Βέρντερ Βρέμης, κατάφερε να εξελιχθεί σε βασικό κεντρικό αμυντικό της μοναδικής ομάδας που δείχνει να μπορεί να ανταγωνιστεί την Μπάγερν και ταυτόχρονα σε ανασταλτικό ηγέτη της Εθνικής Ελλάδας. Η μυστηριώδης απουσία του Αβραάμ Παπαδόπουλου και ο ακόμα πιο αινιγματικός τραυματισμός του Κυριάκου Παπαδόπουλου έχει φέρει τον Sokratis πρώτο στη σειρά προτεραιότητας για τον Φερνάντο Σάντος.

Η επιβαρυντική μεταγραφή...

Ομοίως, το ακατάβλητο σκαρί του τον καθιστά ως τον πιο σταθερό στόπερ που έχει στη διάθεσή του ο Γίργκεν Κλοπ τούτη τη στιγμή. Η δικαίωση του 25χρονου Έλληνα στόπερ, που δύο χρόνια πάλευε με τα θηρία για να βγει αλώβητος στο "Βέζερσταντιον" και να αφήσει πίσω του μια καταστροφική σεζόν στη Μίλαν, βρίσκεται κοντά. Αλλά δεν έχει έρθει ακόμη...

Ο πρωταθλητής Ιταλίας του 2010-2011 αποκτήθηκε από τη Μίλαν ως το σέντερ μπακ που θα μάθαινε τη δύσκολη δουλειά δίπλα στον Τιάγο Σίλβα και στον Αλεσάντρο Νέστα, αλλά μέχρι να μεταφερθεί στο κέντρο, θα βοηθούσε στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου τα πήγαινε περίφημα με τη φανέλα της Τζένοα. Απέτυχε παταγωδώς, αφού το ένα λάθος μετά από το άλλο, κόστισε ακόμα και βαθμούς στους "ροσονέρι". Η μεταγραφή των 14.000.000 ευρώ (4.500.000 ευρώ συν παίκτες) αποδείχθηκε επιβαρυντική για το ταλέντο του παίκτη, που δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τις προσδοκίες του απαιτητικού κοινού μιας ομάδας με 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Έψαχνε να καλύψει τη γκάφα...

Η επιστροφή του στη Γένοβα έναντι 13.000.000 ευρώ έγινε για λογιστικούς λόγους, αφού κι ο ίδιος έψαχνε νέο σταθμό στην καριέρα του. Η Βέρντερ τον δανείστηκε για μία σεζόν και παρότι δεν διέθετε την οικονομική ευρωστία του παρελθόντος, όταν πρόβαλλε ως μόνιμη διεκδικήτρια του τίτλου, του προσέφερε ένα από τα πιο υψηλά συμβόλαια του ρόστερ της. Μαζί με τον Μάρκο Μάριν και τον Κέβιν ντε Μπρούινε, ξεχώρισαν στις τελευταίες ημέρες της 14ετούς προπονητικής θητείας του Τόμας Σάαφ στην πρώτη ομάδα, η οποία θα έκλεινε πολύ πιο απότομα χωρίς τη συνεισφορά τους.

Η Ντόρτμουντ έψαχνε τρόπο να καλύψει τη γκάφα της με τη ρήτρα 1.000.000 ευρώ στον Φελίπε Σαντάνα (κατέληξε στην "αιώνια" αντίπαλο Σάλκε) και κατέβαλε κάτι λιγότερο από 10.000.000 ευρώ για τον Έλληνα αμυντικό. Στα 25 του, ενίσχυσε το ρόστερ της με έναν έτοιμο, "ψημένο" ποδοσφαιριστή, που το μόνο στοιχείο που μπορεί να τον βελτιώσει από εδώ και πέρα είναι οι εμπειρίες.

Η τελευταία ευκαιρία...

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος βρίσκεται ξανά σε έναν κορυφαίο σύλλογο ενός κορυφαίου πρωταθλήματος, κάτι που δεν έχει καταφέρει ουδείς Έλληνας "λεγεωνάριος" στο παρελθόν. Αυτή η δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε, πιθανότατα θα είναι και η τελευταία, με συνέπεια να οφείλει πρώτα απ' όλα στον εαυτό του, να την αξιοποιήσει στο έπακρο. Κάθε λάθος θα έχει πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με εκείνα που διέπραττε στη Βέρντερ. Και οι συνθήκες στην Ντόρτμουντ, διογκώνουν την πιθανότητα να υποπέσει σε τέτοιο.

Ο τρόπος παιχνιδιού των Βεστφαλών, που έχει καθηλώσει το φίλαθλο κοινό, δεν ενθουσιάζει το ίδιο και τους ποδοσφαιριστές που έχουν επωμιστεί αμυντικά καθήκοντα στην ομάδα. Τα πλάγια μπακ έχουν εντολή να επιτίθενται διαρκώς στα περισσότερα παιχνίδια, αφήνοντας αρκετούς χώρους στα μετόπισθεν. Ο αμυντικός μέσος Σβεν Μπέντερ προσπαθεί να καλύψει τους περισσότερους εξ αυτών, αλλά στο γρήγορο τέμπο της Bundesliga είναι αδύνατο να το πετύχει μόνος του. Κάθε αντεπίθεση αντιπάλου μυρίζει και γκολ και γι' αυτό γιγαντώνονται οι ευθύνες στους ώμους των στόπερ της Ντόρτμουντ.

Οι συνοδοιπόροι του...

Ο αρχηγός της ομάδας, Ματς Χούμελς, αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα σύγχρονου στόπερ, που κατέχει καλά τα μυστικά της μπάλας και μπορεί να την κουβαλήσει μέχρι την αντίπαλη περιοχή ως box to box μέσος. Διαθέτει τεχνική, είναι γρήγορος, μπορεί να μοιράσει την μπάλα είτε σε κοντινή είτε σε μακρινή απόσταση και απέναντι σε ομάδες που απέχουν παρασάγγας σε ποιότητα, γίνεται ένα με τους μέσους που εφορμούν από πίσω για να πλημμυρίσουν την περιοχή του αντιπάλου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Παπασταθόπουλος θα αποτελεί το έσχατο μέτρο ασφαλείας πριν από τον τερματοφύλακα Ρόμαν Βάιντενφελερ, ο οποίος παρά τις εκπληκτικές επεμβάσεις στις οποίες προβαίνει κατά καιρούς, πάντοτε είναι επιρρεπής στο λάθος.

Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Έλληνα στόπερ, ο σοβαρός τραυματισμός του δεξιού οπισθοφύλακα Γιούκας Πίστσεκ έχει φέρει δίπλα του ένα παιδί που προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου, αλλά αφενός υστερεί σε ταλέντο, αφετέρου δεν είναι η φυσική θέση του εκείνη του δεξιού μπακ. Ο λόγος για τον Κέβιν Γκρόσκροϊτς, ο οποίος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη μαχητικότητα και τον μόχθο που καταβάλλουν οι συμπαίκτες του σε κάθε ματς, είναι ο αγαπημένος της εξέδρας, αφού προ ετών ήταν κυριολεκτικά δικό της παιδί, αλλά παραμένει λύση ανάγκης.

Η απουσία του Γκέτσε...

Η φετινή Ντόρτμουντ, τουλάχιστον στους πρώτους 3 μήνες της χρονιάς, ταλαιπωρείται κι από έναν άλλον παράγοντα τον οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο Έλληνας στόπερ. Στην πρώτη ήττα της σεζόν, στην 8η αγωνιστική με 2-0 από την Γκλάντμπαχ, οι Βεστφαλοί επιχείρησαν 27 σουτ, αλλά δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν ούτε μία φορά. Στην πρόσφατη εντός έδρας ήττα από την Άρσεναλ για το Champions League, η οποία τους φέρνει προ του αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων, είχαν επιχειρήσει 14 σουτ μέχρι να έρθει ο Άαρον Ράμσεϊ και με την πρώτη επιθετική προσπάθεια των "κανονιέρηδων" στο ματς, να γράψει το τελικό 1-0.

Οι Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Χένριχ Μεχιταριάν αποκτήθηκαν με τα χρήματα που εισέπραξε η Ντόρτμουντ από την πώληση του Μάριο Γκέτσε και καταφέρνουν να αναπληρώνουν το κενό του next big thing του Γερμανού ποδοσφαίρου σε συγκεκριμένους τομείς. Αμφότεροι, όμως, είχαν διαφορετικό ρόλο στις προηγούμενες ομάδες τους, που έμοιαζε περισσότερο με αυτόν του εκτελεστή. Τόσο ο Γκαμπονέζος, όσο κι ο Αρμένιος ήταν οι αρχισκόρερ της Σεντ Ετιέν και της Σαχτάρ Ντόνετσκ την περσινή σεζόν, ενώ στην Ντόρτμουντ καλούνται να υποτάξουν το εγώ τους για χάρη του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αν και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει, δεν παύουν οι περιπτώσεις που δοκιμάζουν τα πόδια τους από κάθε γωνία και με κάθε συνθήκη, σπαταλώντας ουσιαστικά επιθέσεις.

Ο... δυνατός Παπασταθόπουλος!

Όταν το ακούσιο σαμποτάζ γίνεται εκ των έσω, τα παιχνίδια της Ντόρτμουντ κρίνονται στη λεπτομέρεια. Αυτή μπορεί να είναι ένα γκολ που θα πετύχουν οι Βεστφαλοί ή ένα γκολ που θα δεχθούν. Ο Sokratis θα πρέπει να αποτρέψει το δεύτερο σενάριο, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα του βρίσκεται για 4η σερί χρονιά στο προσκήνιο και πλέον δεν κρύβει κανένα μυστικό. Όλοι γνωρίζουν την Ντόρτμουντ, τον τρόπο παιχνιδιού της και όλοι την περιμένουν, μέχρι να την "πληγώσουν" εκεί που πονάει περισσότερο: στα μετόπισθεν.

Οι αμυντικοί μιας ομάδας με την επιθετική φιλοσοφία της Ντόρτμουντ είναι το ίδιο σημαντικοί με κάθε άλλον κρίκο της κιτρινόμαυρης αλυσίδας. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αποκτήθηκε διότι κρίθηκε το ίδιο δυνατός με τους υπόλοιπους κρίκους. Ο τραυματισμός του Σούμποτιτς θα του δώσει ένα εξάμηνο στο οποίο επιβάλλεται να κάνει την απόσβεση του μεταγραφικού κόστους. Στη συνέχεια, όπως κάθε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής, θα πρέπει να δουλέψει πάνω στην υπεραξία του. Εάν, μάλιστα, ο Χούμελς εισακούσει τις "Σειρήνες" της Μπαρτσελόνα και δεν μακροημερεύσει στο "Ζιγκνάλ Ιντούνα Παρκ", ο 25χρονος Παπασταθόπουλος θα πρέπει να αρπάξει από τα μαλλιά την τελευταία ευκαιρία που του δόθηκε σε αυτό το αξιοζήλευτο για κάθε συμπατριώτη του επίπεδο και να γίνει ο επόμενος "πύργος" της Ντόρτμουντ που θα σταματήσει τη... βαυαρική επέλευση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK