Ποιος είναι ο "γιαλαντζί" Ρονάλντο;

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης τολμάει να συγκρίνει τους δύο Ρονάλντο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και αρνείται να αναδείξει τον κορυφαίου που σκέφτεται η πλειονότητα των φιλάθλων.

Ποιος είναι ο "γιαλαντζί" Ρονάλντο;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για μια ακόμη φορά, αποτέλεσε την αφορμή για ένα -μάλλον- παγκόσμιο ξέσπασμα χλεύης. Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της Πορτογαλίας από τη συνέχεια του Μουντιάλ, σε συνδυασμό με το κούρεμα του σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, το οποίο πάντως φέρεται να το έκανε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, προκάλεσαν ένα κύμα εμπνευσμένων κακιών στα social media.

Με δεδομένο, δε, ότι η αποτυχία του Κριστιάνο συμβαίνει στη διοργάνωση όπου ο άλλος -ο "κανονικός", όπως λένε οι περισσότεροι- Ρονάλντο σημείωσε τους μεγαλύτερους θριάμβους του, η σύγκριση επανήλθε δριμύτερη. Ειδικά στην Ελλάδα, το συμπέρασμα βγαίνει δίχως δεύτερη σκέψη: Ο σύγχρονος Ρονάλντο είναι "γιαλαντζί"!

Τα στατιστικά

Ωραία, εντάξει, έχετε δίκιο. Ο σημερινός Ρονάλντο δεν αξίζει ούτε για να κουβαλάει τα πιτόγυρα του παλιού. Αρκεί να μου παραθέσετε τα στοιχεία που στηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη.

Πριν φτάσουμε στο προκείμενο, την εθνική καριέρα των δυο παικτών, ας ρίξουμε έτσι για πλάκα, μια ματιά στην συλλογική.

- Ο Ρονάλντο ντε Λίμα, σε 343 επίσημα παιχνίδια με Κρουζέιρο, PSV, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και Κορίνθιανς, πέτυχε 247 γκολ.

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε 386 επίσημα παιχνίδια με Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης έχει πετύχει 264 γκολ.

Ποιος είναι ο "γιαλαντζί" Ρονάλντο;

- Ο Ρονάλντο ντε Λίμα έπαιξε στη Ρεάλ , στην πρώτη εποχή των "Γκαλάκτικος", με συμπαίκτες Ζιντάν, Φίγκο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ραούλ κ.λ.π. Έμεινε στο "Μπερναμπέου" από το 2002 ως το 2007 και σε 127 παιχνίδια πέτυχε 83 γκολ. Σε αυτό το διάστημα η Ρεάλ δεν πήρε Champions League, δεν πήρε κύπελλο, πήρε απλώς ένα πρωτάθλημα.

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2009, όταν και άνοιξε μαζί με τον Κακά τη δεύτερη εποχή των "Γκαλάκτικος". Μέχρι στιγμής έχει πετύχει 177 γκολ σε 165 παιχνίδια, έχει πάρει ένα πρωτάθλημα, δυο κύπελλα και ένα Champions League (στο οποίο έκανε ρεκόρ σκοραρίσματος). Ειδικά στις εγχώριες διοργανώσεις, βρήκε απέναντι του την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, ίσως και την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.

- Ο Ρονάλντο ντε Λίμα έκλεισε την καριέρα του, δίχως πρωτάθλημα σε Ιταλία και Ολλανδία, με δυο ευρωπαϊκά τρόπαια, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων με την Μπαρτσελόνα το 1997 και ένα Κύπελλο UEFA με την Ίντερ το 1998.

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει τέσσερα πρωταθλήματα σε Αγγλία και Ισπανία και δυο Champions League.

Ποιος είναι ο "γιαλαντζί" Ρονάλντο;

Κάποιος που διαβάζει τα παραπάνω στατιστικά λοιπόν, ποιον θα θεωρήσει κανονικό Ρονάλντο και ποιον "ψεύτικο"; Νομίζω, η απάντηση είναι προφανής.

Αλλά βέβαια υπάρχουν και οι εθνικές. Κι εκεί η διαφορά βγάζει μάτι. Ή μήπως όχι;

- Ο Ρονάλντο ντε Λίμα σε 98 διεθνείς εμφανίσεις, πέτυχε 68 γκολ.

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε 113 εμφανίσεις έχει πετύχει 49 γκολ.

- Ο Ρονάλντο ντε Λίμα έχει βάλει 15 γκολ σε τρεις τελικές φάσεις Μουντιάλ (1998, 2002, 2006) και είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, μαζί πλέον με τον Μίρο Κλόζε.

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει βάλει 2 γκολ σε... δυόμιση τελικές φάσεις Μουντιάλ (2006, 2010, 2014, στο οποίο έχει τουλάχιστον ένα ματς ακόμα).

- Κυρίως, ο Ρονάλντο ντε Λίμα, οδήγησε τη Βραζιλία σε ένα τελικό (το 1998) και μια κατάκτηση κούπας (το 2002).

- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει οδηγήσει την Πορτογαλία σε καμία μεγάλη επιτυχία.

Ποιος είναι ο "γιαλαντζί" Ρονάλντο;

Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

Εδώ το πράγμα αλλάζει και πάλι. Ο ζελεδιασμένος Ρονάλντο γίνεται μια κλαψιάρικη μούφα και ο χοντρός γίνεται ο κανονικός. Ωστόσο πάντα, υπάρχουν πολλά πράγματα πίσω από τους αριθμούς.

Για παράδειγμα, η καλύτερη Πορτογαλία στην οποία έχει συμμετάσχει ο Κριστιάνο ήταν εκείνη του 2004. Όταν ο ίδιος, μόλις 19 χρονών, φυσικά δεν μπορούσε να θεωρηθεί ο ηγέτης της, ούτε να χρεωθεί την αποτυχία απέναντι στην Ελλάδα. Όλες οι υπόλοιπες Πορτογαλίες έκτοτε, κινήθηκαν (και εξακολουθούν να κινούνται) επιεικώς στη μετριότητα.

Διάολε, ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ ένα κανονικό σέντερ φορ δίπλα του. Φέτος έπαιξε ο Αλμέιδα που είναι πιο βαρύς και από τον Σταύρο Καραϊνδρο, ο Πόστιγκα που δεν άντεξε τη συγκίνηση ("είναι δυνατόν να παίζω βασικός στο Μουντιάλ") και αποχώρησε πριν το μισάωρο και αυτό το φιλότιμο κατσίκι, ο Έντερ. Και παρ' όλα αυτά, στο περασμένο Euro, ο Κριστιάνο σχεδόν μόνος του, τους πήγε στην τετράδα όπου έπαιξαν καλύτερα από την – παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχο του ευρωπαϊκού, Ισπανία, και τελικά αποκλείστηκαν στα πέναλτι. Θα θυμάστε ίσως πόσο εύκολα νίκησαν στη συνέχεια οι Ισπανοί τους Ιταλούς.

Ο Ρονάλντο ντε Λίμα ευτύχησε να παίζει σε μια Βραζιλία γεμάτη παιχταράδες (η φετινή φουρνιά θα τους βλέπει και θα βάζει τα κλάματα). Το 2002 είχε μαζί του στην επίθεση τον Ριβάλντο και τον Ροναλντίνιο! Δυο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Είχε ακραία μπακ τον Καφού και τον Ρομπέρτο Κάρλος. Έκαστος μέσα στους 2-3 κορυφαίους στη θέση τους, στη ιστορία του ποδοσφαίρου! Ε, ναι, εντάξει, προφανώς πήρε και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά ποιο; Αυτό της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, από τα χειρότερα ever, δίχως κανένα σοβαρό αντίπαλο μέχρι τον τελικό όπου κι εκεί πέτυχε μια απαράδεκτη, εντελώς ατάλαντη Γερμανία, με κορυφαίο παίκτη (και μοιραίο του τελικού) τον Όλιβερ Καν.

Ποιος είναι ο "γιαλαντζί" Ρονάλντο;
ronaldo.jpg

Εν κατακλείδι...

Συχνά λέμε με φίλους και συναδέλφους ότι ο Ρονάλντο της Μπαρτσελόνα, πριν από την Ίντερ και τους τραυματισμούς, είναι ο καλύτερος παίκτης που έχουμε να δει να παίζει μπάλα. Καλύτερος και από τον Μέσι και από τον Κριστιάνο και από τον Ζιντάν και από όλους τους μεγάλους των τελευταίων τριάντα ετών. Αλλά, ξέρετε, αυτό κράτησε ένα χρόνο.

Η ικανότητα του να επιστρέφει από καταστροφικούς τραυματισμούς και να παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο ήταν πάντα αξιοθαύμαστη. Η κλάση του απαράμιλλη. Πράγματι, αν η ατυχία δεν τον χτυπούσε τόσο συχνά, ίσως να μιλούσαμε για τον κορυφαίο όλων, πάνω και από Μαραντόνα ή Πελέ.

Πλην όμως η σκληρή πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Και σύμφωνα με αυτή, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα χειροπιαστό, κανένα ακράδαντο επιχείρημα που να στηρίζει την άποψη ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει μια σταδιοδρομία εξίσου λαμπρή με τον Βραζιλιάνο. Πιθανότατα καλύτερη. Ή ότι υστερεί σε κάτι ατομικά. Κανείς από τους δυο δεν είναι "γιαλαντζί". Είναι απλώς δυο διαφορετικοί Ρονάλντο κι εμείς είμαστε τυχεροί που τους παρακολουθήσαμε...

Υ.Γ. Κι αν τελικά η διαφορά είναι στα κουρέματα, τότε σας παρακαλώ να θυμηθείτε το κούρεμα του Ρονάλντο ντε Λίμα στο Μουντιάλ του 2002. Πόσο τυχερός ήταν που δεν υπήρχε Facebook...

Διαβάστε ακόμη

Ρονάλντο: Οι 15 συναρπαστικές ιστορίες ενός Φαινομένου

News 24/7

24MEDIA NETWORK