Νικητής από δοκιμασία του... Survivor

Ο Γιώργος Πρίντεζης μπορεί να πέτυχε ένα ακόμα νικητήριο καλάθι, όμως δεν μπόρεσε να... μασκαρέψει τα προβλήματα που έδειξε ο Ολυμπιακός σε ένα ακόμα δεύτερο ημίχρονο. Ο Μάκης Δρόσος αναλύει που πρέπει να δουλέψει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για να είναι έτοιμος ενόψει... πλέι οφ.

EUROLEAGUE BASKETBALL / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
spanoulis EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει το διπλό στο Βελιγράδι, απέναντι στον Αστέρα και να αποβάλει έτσι μεγάλο μέρος από το άγχος που δεδομένα είχε, μετά από την γκέλα ολκής και την ήττα από την Γαλατά στο ΣΕΦ. Προσωπική άποψη, την οποία έχω εκφράσει πριν από το σημερινό παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, ότι ο Ολυμπιακός την τετράδα και το πλεονέκτημα της έδρας δεν την έχανε. Ακόμα και να είχε ηττηθεί και στο σημερινό ματς. Η αλήθεια είναι ότι μόνο στο τσεπάκι του δεν το είχε το αποψινό παιχνίδι και όπως το κέρδισε κάλλιστα θα μπορούσε να το έχει χάσει.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Αν ο Ολυμπιακός κρατήσει μόνο την νίκη από το συγκεκριμένο ματς και αυτό κάνουμε και εμείς, τότε κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει και το κείμενο μας. Λέμε μπράβο και αντίο και ασχολούμαστε με το επόμενο παιχνίδι. Την αναμέτρηση με την Ρεάλ στο ΣΕΦ ή με την διαφαινόμενη ελληνική μονομαχία στα πλέι οφ, αφού το σενάριο να τεθεί αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό φαντάζει αρκετά πιθανό, μετά την ολοκλήρωση και αυτής της αγωνιστικής.

Ωστόσο το να μείνει κανείς μόνο στην νίκη από το σημερινό παιχνίδι, θα είναι σαν να αποδέχεται ότι ο Αγγελόπουλος στο survivor είναι παίκτης που δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη σου, που δεν τον θες για συμπαίκτη σου και τον προτείνεις για αποχώρηση.

ΕΧΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ

Ο Ολυμπιακός για ένα ακόμα παιχνίδι προβλημάτισε και το πιο σημαντικό από όλα, «ξεφούσκωσε» στο δεύτερο ημίχρονο. Παράλληλα δείχνει να είναι «διχασμένος» ως προς αυτό που θέλει και μπορεί να παίξει μέσα στο παρκέ.

Το πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό πλέον είναι να παρουσιαστεί όσο πιο έτοιμος γίνεται, στα πλέι οφ. Εκεί πλέον πρέπει να έχει το μυαλό του, με όποιον αντίπαλο τελικά διασταυρωθεί μετά την 7 Απριλίου.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει σήμερα, διότι προφανώς στο τέλος είχε και πάλι τον Πρίντεζη να πετυχαίνει σχεδόν ένα buzzer beater ενώ είδε τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του τον τελευταίο μήνα και βάλε (Παπανικολάου) να δηλώνει εκ νέου παρόν και συνεπής επιθετικά στην κανονική διάρκεια, έχοντας μάλιστα και ένα καθοριστικό καλάθι και φάουλ. Αλλά ίσως τίποτα από αυτά δεν θα ήταν αρκετά ή δεν θα τα μνημονεύαμε, αν ο Αγραβάνης, σχεδόν από το πουθενά δεν έκανε την εμφάνιση που έκανε και δεν είχε τα κρίσιμα σουτ που είχε και την ψυχραιμία στις βολές που επέδειξε.

Ο Ολυμπιακός φυσικά κρατάει το γεγονός ότι δεν είχε ένα παίκτη «κλειδί» στην διάθεση του, όπως είναι ο Λοτζέσκι, ενώ για ένα ακόμα ματς ο Σπανούλης ήταν «εξαφανισμένος» για τα δεδομένα του. Από τον Γενάρη και έπειτα ο αρχηγός του Ολυμπιακού, είτε ταλαιπωρείται από τραυματισμό είτε από άλλο πρόβλημα υγείας. Άλλοτε η απουσία του και άλλοτε οι μη αναμενόμενες επιδόσεις του έχουν σαν συνέπεια να αποσυντονίζουν την ομάδα του.

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Από την στιγμή που ο Σπανούλης ανανέωσε πέρσι με τον Ολυμπιακό, ο Σφαιρόπουλος αλλά και ο Ολυμπιακός συνολικά είναι τρομερά εξαρτώμενοι από τον αρχηγό. Αν δεν τον έχει στην διάθεση του στα πλέι οφ ή δεν είναι ετοιμοπόλεμος οι ερυθρόλευκοι με όποιον αντίπαλο και αν παίξουν από το 60-40 για την πρόκριση υπέρ τους (ίσως και παραπάνω ανάλογα με τον αντίπαλο) θα πάνε στο 50-50.

Θα πει κανείς ότι έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι τα πλέι οφ. Θα σφάλει ωστόσο, αφού είναι κάτι παραπάνω από κοντά. Το σημαντικότερο θέμα για τον Ολυμπιακό, για ένα ακόμα παιχνίδι που τον βλέπω, είναι το τι μπάσκετ θέλει και τι μπορεί να παίξει τελευταία. Το γεγονός ότι κράτησε τον Ερυθρό Αστέρα στους 17 πόντους μέσα στο Βελιγράδι στο πρώτο ημίχρονο μόνο τυχαίο δεν είναι. Είναι προσπάθεια της τακτικής και της ενέργειας που έβγαλε στην άμυνα. Αλλά και της συγκέντρωσης του εν γένει στο πρώτο 20λεπτο. Αυτό είναι που θέλει και επιθυμεί ο Σφαιρόπουλος για την ομάδα του.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ 40 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΜΥΝΑ

Το πρόβλημα και το ερώτημα για τον Έλληνα τεχνικό, είναι αν αυτή η επιθυμία του ταιριάζει με το ρόστερ και εάν μπορεί και έχουν την διάθεση και την ικανότητα κάποιοι παίκτες να εφαρμόζουν αυτό το πλάνο για ένα ολόκληρο παιχνίδι. Αν ο Ολυμπιακός αυτό που έκανε το πρώτο 20λεπτο στο Βελιγράδι αλλά και το πρώτο 20λεπτο με την Γαλατά στο ΣΕΦ, το έκανε στο β ημίχρονο τότε θα είχε χάσει στα μισά από τα παιχνίδια που έχει ηττηθεί μέχρι στιγμής. Σχεδόν το υπογράφω αυτό. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί. Και δεν μπορεί να παίζει, φαντάζομαι είναι αυτονόητο και λογικό, αυτή την άμυνα για 40 λεπτά.

Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτον διότι ο Σπανούλης είναι στα 35 του πλέον, παίζει με 1 ½ πεντάρι σχεδόν, ο Πρίντεζης είναι απελπιστικά μόνος του στο «4» στην επίθεση, του λείπει ο Χάκετ, ο Γκριν δεν είναι παίκτης που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το μπάσκετ….και μπορούμε να προσθέσουμε μερικά ακόμα.

Ο Ολυμπιακός κάπου τελευταία δείχνει να είναι «διχασμένος» αγωνιστικά. Δεν γνωρίζω την αιτία, αλλά αυτό βγάζει. Είναι άλλο η βάση της επιτυχίας να είναι η άμυνα του και το σύνολο και άλλο η επιτυχία του να εξαρτάται αποκλειστικά από την αποτελεσματικότητα της άμυνα.

ΔΕΧΘΗΚΕ 64 π. ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ

Για παράδειγμα το αποψινό παιχνίδι στο Βελιγράδι. Κράτησε τον Ερ. Αστέρα στους 64 πόντους σε 45 λεπτά αγώνα (μαζί με την παράταση) και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει χάσει. Την νίκη του την έδωσε όχι η άμυνα του, αλλά ο Πρίντεζης, ο Αγραβάνης και ο Παπανικολάου με τα καλάθια τους.

Φυσικά η νίκη του Ολυμπιακού δεν μπορεί να μειωθεί ούτε ως προς την σημασία της ούτε και ως προς τον βαθμό δυσκολίας. Αφού κέρδισε μία από τις ομάδες «αποκάλυψη» της φετινής διοργάνωσης που έχει κάνει κάμποσες «κηδείες». Ενώ πέρασε νικηφόρα από την πιο «καυτή» έδρα της Ευρώπης, έστω και αν σε θεωρητικό επίπεδο είχε πιο φιλική αντιμετώπιση από ένα «αδελφοποιημένο» σωματείο.

Για τον Ολυμπιακό πρωτεύουσα σημασία έχει να καταφέρει να ηρεμήσει και να παραμείνει υγιής. Και μέσα στο επόμενο 15νθημερο να προσπαθήσει να φορμαριστεί όσο περισσότερο μπορεί. Στην θεωρία μπορεί να θέλει να αποφύγει τον Παναθηναϊκό, διότι ένας ελληνικός εμφύλιος έχει πάντοτε ιδιαιτερότητες, ακόμα και με πλεονέκτημα της έδρας, ωστόσο επιμένουμε ότι ακόμα πιο σημαντικό από τον αντίπαλο, είναι πόσο έτοιμος και πόσο υγιής θα πάει στα πλέι οφ.

Για τους πρωταθλητές Ελλάδας κύριο μέλημα θαρρώ είναι να κατανοήσουν και να το εφαρμόσουν, ότι η άμυνα θα είναι αυτή που ενδεχομένως θα τους δώσει την πρόκριση στον ημιτελικό στην Πόλη ή και τον τίτλο, αν καταφέρουν να προκριθούν στο Final 4. Αλλά η πρόκριση από την σειρά των πλέι οφ θα έρθει περισσότερο με την επίθεση και από το τι χρόνο θα πάρει ο Σπανούλης και σε τι κατάσταση θα είναι, παρά από την άμυνα.

Και κάπου εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας την φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK