Ατρόμητος, ένα πραγματικό success story

Ο Νίκος Γιαννόπουλος αναλύει το μυστικό της επιτυχίας του Ατρομήτου, της ομάδας που νίκησε στην έδρα του και τους 3 μεγάλους της φετινής Super League, χωρίς να δεχθεί γκολ.

Ατρόμητος, ένα πραγματικό success story
INTIME SPORTS

Οταν ακόμα και στην κακή του σεζόν, ο Ατρόμητος λαμποκοπά και γράφει ιστορία με τα αποτελέσματά του κόντρα στους μεγάλους (τρομάρα τους) του ελληνικού ποδοσφαίρου, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η ομάδα που βολόδερνε στη Γ' Εθνική πριν από μία δεκαετία δίνοντας ευκαιρίες καριέρας στον... Φραγκολιά έχει αλλάξει επίπεδο. Οριστικά και ίσως αμετάκλητα!

Το καλοκαίρι είναι η αλήθεια ότι οι Περιστεριώτες έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να βγάλουν τα μάτια τους πριν κάνει μπει ο Σεπτέμβριος. Αποκλείστηκαν στο Europa League από κάποια Σαράγεβο (ενώ είχαν νικήσει στο πρώτο, εκτός έδρας ματς) και αγκομαχούσαν να τελειώσουν τις μεταγραφές που ήθελαν. Ειδικά αυτό το τελευταίο για μία ομάδα που τα μεταγραφικά της χειρίζεται ο κορυφαίος τεχνικός διευθυντής της πιάτσας, ο Γιάννης Αγγελόπουλος, ήταν μία οδυνηρή έκπληξη. Εν τέλει ο Ατρόμητος τα μούσκεψε για τα καλά. Επέλεξε Σεπτέμβρη μήνα τον Αγκουαζί (μέτρια επιλογή) και για τη θέση του φορ εμπιστεύτηκε τον Παπάζογλου (χωρίς να έχει μέχρι στιγμής δικαιωθεί).

Τέλη του μήνα η αυτοκτονία σχεδόν ολοκληρώθηκε με την πρώιμη και πέρα από κάθε ποδοσφαιρική λογική αποπομπή του Γιώργου Παράσχου και την πρόσληψη του Ρικάρντο Σα Πίντο. Με τον Πορτογάλο κόουτς τα αποδυτήρια υπέφεραν. Η τεράστια πίεση που έφερε στο τμήμα ο πρώην προπονητής του ΟΦΗ και η ακατανόητη κίνησή του να κάνει στην ομάδα μίνι προετοιμασία μεσούσης της σεζόν (και ενώ τα εργομετρικά ήταν τέλεια και δεν δικαιολογούσαν αυτήν την απόφαση) “έκαψαν” τους ποδοσφαιριστές που δυσκολεύονταν να κάνουν ακόμη και τα βασικά μέσα στο γήπεδο. Πάσα, τρεξίματα, σουτ.

Επειδή όμως ο Ατρόμητος έχει στις τάξεις του ανθρώπους που ξέρουν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να μην πτοούνται από αυτά, η επιχείρηση αναδόμησης τον Ιανουαρίου μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα εντυπωσιακή. Πρώτα από όλα ήρθε στο Περιστέρι ένας ποδοσφαιριστής-σύμβολο, ο Κώστας Κατσουράνης, παίκτης-πρότυπο για τους μικρούς και σεβάσμια φιγούρα για τους μεγάλους. Εν συνεχεία αναζητήθηκε στην αγορά μεγάλο ψάρι με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα (Μπλάνκο) για να έρθει τελικά ένα μικρότερο αλλά απείρως χρησιμότερο, ο Μαρσελίνιο. Οι κινήσεις ολοκληρώθηκαν με μία άκρως “ατρομιτίστικη”μεταγραφή. Αλλος ένας Λατίνος με θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Καράσκο, πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Αθήνα.

Για να επέλθει όμως το οριστικό λίφτινγκ χρειάστηκε να γίνει και η τελευταία, αποφασιστικής σημασίας, κίνηση. Η απόλυση του Σα Πίντο φάνταζε ως υποχρεωτική συνθήκη για να αλλάξουν οριστικά τα πράγματα. Ο Γιώργος Σπανός το πήρε απόφαση, έδωσε φύλλο πορείας στον Πορτογάλο και αιφνιδιάζοντας το μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, επέλεξε τον Νίκο Νιόπλια που ήταν προπονητικά ανενεργός τον τελευταίο ένα χρόνο. Η κίνηση δεν ήταν τυχαία, ο Κοζανίτης τεχνικός είχε εξασφαλίζει την εκτίμηση του Σπανού από τη συνεργασία τους στη Χαλκηδόνα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε ο Νιόπλιας ήταν παίκτης αλλά λειτουργούσε ως δεύτερος προπονητής στο γήπεδο.

Το λίφτινγκ πέτυχε και ο Ατρόμητος που παρουσιάζει στο γήπεδο ο άλλοτε τεχνικός του Παναθηναϊκού είναι πραγματικά φρέσκος. Οι παίκτες του τρέχουν άλλα όχι άσκοπα, δείχνουν να απολαμβάνουν το παιχνίδι, σκοράρουν, αμύνονται και στο τέλος της ημέρας νικούν και έχουν το χαμόγελο στα χείλη τους. Αυτό το χαμόγελο είχε λείψει από τα αποδυτήρια και τις αποστολές καθώς ο Πίντο, θέλοντας να ελέγχει τα πάντα, έκανε υπερβολές που εκνεύριζαν άπαντες.

Η παραμονή του Νιόπλια, ανεξάρτητα από την κατάληξη της προσπάθειας, θεωρείται επιβεβλημένη και ήδη οι άνθρωποι του Ατρομήτου έχουν αρχίσει να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό όμως που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν άπαντες στο Περιστέρι είναι ότι οφείλουν να επιστρέψουν στη δική τους επιτυχημένη συνταγή όπως άλλωστε έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν. Η συνταγή αυτή προβλέπει έγκαιρο μεταγραφικό σχεδιασμό, γρήγορη υλοποίησή του και μερικές μόνο πινελιές προς το τέλος της προετοιμασίας. Αυτή η πεπατημένη οδήγησε τον Ατρόμητο τα προηγούμενα χρόνια, αυτή είναι η κατάλληλη για να τον απογειώσει ξανά και να τον βοηθήσει να αφήσει οριστικά πίσω του, σαν μία δυσάρεστη ανάμνηση, το περασμένο, καταστροφικό, από άποψη επιλογών, μεταγραφικό καλοκαίρι.

Οπως και να έχει τo περιστεριώτικο success story των τελευταίων χρόνων είναι πραγματικό και χειροπιαστό σε αντίθεση με αυτά άλλων κυρίων που έβλεπαν επιτυχίες πάνω σε συντρίμμια και ερείπια. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK