Μπαρτσελόνα και μειονέκτημα έδρας: So what?

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για το σταύρωμα του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα που σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει τους "ερυθρόλευκους".

Μπαρτσελόνα και μειονέκτημα έδρας: So what?

Η Μπαρτσελόνα λοιπόν στο δρόμο του Ολυμπιακού. Οπως αναμενόταν άλλωστε. Και τωρα τι; Οι ερυθρόλευκοι κλαίνε ή γελούν;

Εξηγήσαμε και σε προηγούμενο σημείωμα ότι ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται το ζευγάρωμα με τους Καταλανούς έστω και αν δεν έκαναν δικό τους το πλεονέκτημα της έδρας. Στο κάτω-κάτω το περιβόητο πλεονέκτημα ούτε πανάκεια ούτε χαρίζει αυτόματα την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός του 2015 δεν έχει το δικαίωμα να φοβηθεί αυτή την Μπαρτσελόνα διότι κατά τη διάρκεια της σεζόν η αντίπαλός του δεν έδειξε κάτι που μπορεί να τρομάξει.

Δεν λέμε, ισχυρή ομάδα με πολλές λύσεις από τον πάγκο, με έμπειρο προπονητη και παθιασμένο κοινό, με παράδοση και φανέλα αλλά μήπως και ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει πολλά από αυτά τα στοιχεία;

1. Εχει Σπανούλη η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση είναι όχι. Ο Ναβάρο στα 35 του δεν πια το ίδιο αποτελεσματικός ούτε καθοριστικός χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το μαρκάρισμά του δεν χρειάζεται προσοχή. Ο καλός Σπανούλης όμως (αυτό που περιμένει να δει ο Σφαιρόπουλος μετά τον τραυματισμό του) μπορεί να κάνει τη διαφορά είτε σκοράροντας είτε δημιουργώντας. Από την απόδοσή του, θυμηθείτε το, ίσως κριθούν τα πάντα.

2. Φοβίζουν τον Ολυμπιακό οι ψηλοί της Μπαρτσελόνα; Μόνο ως αριθμός γιατί υπάρχει και ο Τόμιτς και ο Πλάις και ο Λάμπε. Ο Τόμιτς, για να εξηγούμεθα, είναι εξαιρετικός αλλά το ξύλο τον φοβίζει πολύ. Δεν επιδιώκει τις πολλές επαφές, δεν γουστάρει να τσαλακώνεται κάτω από το καλάθι. Αρα, οι ψηλοί του Ολυμπιακού οφείλουν να ακονίσουν τα νύχια τους για να περιποιηθούν τον Κροάτη. Οι άλλοι δύο χρειάζονται απλά προσοχή.

3. Το "Παλάου μπλαουγκράνα" είναι έδρα που φοβίζει; Ζεστή η ατμόσφαιρά του αλλά τέλος πάντων διαχειρίσιμη από τον εκάστοτε φιλοξενούμενο. Δύο νίκες μέτρησε ο Παναθηναϊκός στις αντίστοιχές σειρές του 2011 και το 2013 σε πέντε ματς. Η πρώτη εξ αυτών μάλιστα τον οδήγησε στην πρόκριση στο φάιναλ φορ και στο έκτο ευρωπαϊκό. Δεν είναι απαγορευμένος καρπός η πτώση της Βαρκελώνης.

4. Εχει να ζηλέψει κάτι το σαπόρτινγκ καστ του Ολυμπιακού από το αντίστοιχο της Μπαρτσελόνα; Δεν θα το λέγαμε. Από το ρόστερ των Καταλανών ο μεγάλος αστέρας απουσιάζει αλλά και οι υπόλοιποι δεν λάμπουν. Ο Χουέρτας μπορεί να οργανώσει εξαιρετικά αλλά το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Μάντζαρης. Ο Ολεσον μπορεί να "σκοτώσει" από την περιφέρεια αλλά μήπως το ίδιο δεν το κάνει εξαιρετικά ο Σλούκας; Ο Πλάις αν αφεθεί ελεύθερος θα καρφώνει όλη τη νύχτα αλλά και ο Χάντερ με τον Ντάνστον κάνουν ζημιές εφόσον βρουν την ευκαιρία και το ανοιχτό πεδίο δράσης. Παίκτη με τα προσόντα του Χεζόνια, όχι, δεν διαθέτει ο Ολυμπιακός αλλά σ' αυτά τα ματς ο ρόλος του Κροάτη δεν αναμένεται να είναι μεγάλος και σημαντικός.

Με όλα τα παραπάνω δεν προσπαθούμε να μειώσουμε την αξία της Μπαρτσελόνα και να ψαλιδίσουμε τις πιθανότητές της. Εχοντας το πλεονέκτημα θεωρείται και είναι το φαβορί. Απλώς επιχειρούμε να εξηγήσουμε ότι ο Ολυμπιακός ούτε χαμένος από χέρι ούτε σαν το πρόβατο στη σφαγή θα πάει να παίξει.Στα μάτια θα κοιτάξει την αντίπαλό του η οποία στα δύο πρώτα ματς θα έχει και τη μεγάλη πίεση, το μεγάλο πρέπει της νίκης.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός-Νίζνι 77-70

Τ. Μαγουλάς: Δεν υπάρχει ζωή χωρίς τον Σπανούλη

News 24/7

24MEDIA NETWORK