Μπήκαν οι βάσεις για το 7ο!

Ο Νίκος Γιαννόπουλος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκό και εξηγεί γιατί οι πράσινοι πορεύονται το σωστό δρόμο, τουλάχιστον ως προς τον καθαρά αγωνιστικό τομέα.

Μπήκαν οι βάσεις για το 7ο!

Είναι δύσκολο να πειστεί ο πάντα απαιτητικός φίλος του Παναθηναϊκού ότι οι ήττες και οι αποκλεισμοί μπορούν να εγκυμονούν τις καλύτερες και πιο μεγάλες επιτυχίες. Οταν η ομάδα σου έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκά τρόπαια σε μόλις δεκαπέντε χρόνια και τρία μέσα σε έξι δικαιολογημένα οι απαιτήσεις γίνονται μεγάλες.

Υπερβολικά μεγάλες όμως για τις πλάτες αυτού του Παναθηναϊκού που σαφώς δεν χτίστηκε για να πάρει την Ευρωλίγκα. Θα θυμάστε άλλωστε τη δήλωση του Δημήτρη Διαμαντίδη στην αρχή της σεζόν ότι αντικειμενικός στόχος των "πράσινων" ήταν η...ταπεινή πρόκριση στους 16.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μετά το δίκαιο (και κακά τα ψέματα αναμενόμενο) αποκλεισμό από την ΤΣΣΚΑ του πακτωλού χρημάτων είναι αν πραγματική μπήκαν οι βάσεις για έναν μεγάλο και εξόχως ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό του μέλλοντος. Η απάντηση τείνει να γίνει καταφατική.

Κατά τη διάρκεια της εφετινής σεζόν, που η αλήθεια είναι ότι είχε πολλά σκαμπανεβάσματα για τους "πράσινους", οι Παππάς και Γιάνκοβιτς ανέλαβαν αντρικές ευθύνες. Κουβάλησαν την ομάδα σε δύσκολα ματς, πήραν το χρόνο που ζητούσαν και έμαθαν τι εστί...βερύκοκο στο επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Επιπλέον, η επόμενη γενιά, και κυρίως ο Χαραλαμπόπουλος, απέκτησε έναν πιο ενεργό ρόλο, έστω και αν πολλές φορές ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς παραήταν συντηρητικός στην προσέγγισή του. Δημιουργήθηκε, άρα, ένας πολύ σημαντικός, νεανικός ελληνικός κορμός στον οποίο η ομάδα κάλλιστα μπορεί να βασιστεί τα επόμενα χρόνια.

Τι λείπει για να γίνει η υπέρβαση; Οι έξυπνες μεταγραφικές βόμβες του ξένου, οι αθλητές εκείνοι που όχι μόνο θα πλαισιώσουν ιδανικά τους Ελληνες αλλά θα σηκώσουν και μεγάλο βάρος της προσπάθειας όταν η μπάλα καίει. Τέτοιοι δεν είναι ούτε ο φιλότιμος αλλά ελλειμματικός ταλέντου Νέλσον ούτε ο Μπλουμς ίσως καν όχι ο Μπατίστα αν και ο τελευταίος βοήθησε πολύ τον Παναθηναϊκό εφέτος.

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να βρει ο πρωταθλητής Ελλάδας τους παίκτες που θα τον οδηγήσουν εκ νέου στη Γη της Επαγγελίας. Σωστός προγραμματισμός χρειάζεται, εύστοχες και έγκαιρες επιλογές έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός να μην αναγκάζεται να παλεύει με πιο μεγάλα και γερά πορτοφόλια χωρίς τελικά να καταφέρει να πετυχαίνει τους στόχους του.

Εκτός πια και αν οι διοικούντες αλλάξουν την τακτική τους και ανοίξουν την κάνουλα του χρήματος όπως παλιά. Επειδή όμως τέτοια πρόθεση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο εντοπισμός των στόχων θα πρέπει να αρχίσει από τώρα πριν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα.

Εννοείται τέλος ότι η ανανέωση του συμβολαίου του Νίκου Παππά αποτελεί δείγμα ότι ο Παναθηναϊκός δεν σκέφτεται να αλλάξει λογική και ρότα τα επόμενα χρόνια. Επενδύει λοιπόν, απολύτως φυσιολογικά, στον πιο χαρισματικό Ελληνα σκόρερ και περιμένει τα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ 55-74

Τρομερός Γκιστ: Τάπα και κάρφωμα

News 24/7

24MEDIA NETWORK