Ο Κοντονής να γίνει Σόιμπλε!

Ο Νίκος Γιαννόπουλος σχολιάζει τη χαμένη ευκαιρία του Σταύρου Κοντονή και εκφράζει την ελπίδα ότι ο υφυπουργός αθλητισμού δεν θα χάσει και τον πόλεμο.

Ο Κοντονής να γίνει Σόιμπλε!
INTIME SPORTS

Αν στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση πολιτεύεται υπό το φόβο των “εταίρων”, “δανειστών” κτλ και αναγκάζεται συχνά-πυκνά να κάνει βήματα πίσω είναι κάτι που μπορεί με αρκετή καλή θέληση να το κατανοήσει κανείς. Το να οπισθοχωρεί όμως, έστω και μερικά χιλιοστά, στο θέμα της βίας του ποδόσφαιρο, στο θέμα δηλαδή στο οποίο μπορεί να θριαμβεύσει χωρίς να λογαριάζει κανέναν Σόιμπλε και κανένα Ντάισενμπλουμ είναι εν πολλοίς απογοητευτικό.

Νερό στο κρασί του

Φυσικά, η μάχη με το σάπιο βασίλειο του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται μόλις στην αρχή της, μόνο τα πρώτα κεφάλαια έχουν γραφτεί. Αλλά ακόμα και έτσι γιατί να νερώσει το κρασί του ο Σταύρος Κοντονής και να χρυσώσει το χάπι στη Superleague δίνοντας το πράσινο φως για τη διεξαγωγή αγώνων, έστω και κεκλεισμένων των θυρών;

Να πεις ότι η Λίγκα παρουσίασε στη συνάντηση της Τετάρτης κάτι χειροπιαστό για την καταπολέμηση της βίας, κάτι που το είδε ο Υπουργός και αναφώνησε “επιτέλους τούτοι εδώ σοβαρεύτηκαν και αποφάσισαν να βάλουν μυαλό”; Ούτε κατά διάνοια. Κάτι αοριστολογίες ξεστομίστηκαν πάλι, κάτι νεφελώδεις υποσχέσεις, κάτι φληναφήματα που τα ονόμασαν δεσμεύσεις. Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή διότι από τέτοιου είδους “δεσμεύσεις” οι προκάτοχοι του κυρίου Κοντονή έβαλαν τόνους στα συρτάρια τους.

Έχασε μεγάλη ευκαιρία

Κατά την ταπεινή μας άποψη, ο Υπουργός έχασε την Τετάρτη μία πρώτη, πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι διαφέρει από τους προηγούμενους ένοικους του υπουργείου. Ο τρόπος που θα μπορούσε να το κάνει ήταν απλός. Αφού δεν εξασφάλισε χειροπιαστές δεσμεύσεις (σε διαφορετική περίπτωση θα είχε επιτρέψει τη διεξαγωγή αγώνων κανονικά με κόσμο) όφειλε να τραβήξει την πρίζα μέχρι νεωτέρας, να καθίσει αναπαυτικά στην καρέκλα του και να περιμένει τη στιγμή που οι ιθύνοντες θα του κατέθεταν, επιτέλους, κάτι αξιόπιστο για να το εκτιμήσει.

Με άλλα λόγια, ο Κοντονής θα μπορούσε να ντυθεί Σόιμπλε, ή Ντάισενμπλουμ αν προτιμάτε, και να κουνήσει απειλητικά το δάχτυλο στη Λίγκα η οποία ευαγγελίζεται ότι από εδώ και στο εξής θα δείξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας, δηλαδή σε ένα συνεταιρισμό ομάδων που λέει ΨΕΜΑΤΑ! Αντ' αυτού, προτιμήθηκε να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος “για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους” και να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία ενός από τα πιο ανυπόληπτα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής και όχι για κάποιον επώδυνο συμβιβασμό (της μόδας ο όρος) με το σάπιο κατεστημένο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που καταδυναστεύει τα όνειρα κάθε ανθρώπου που αγαπά την μπάλα. Μακάρι, επίσης, να δούμε στο άμεσο μέλλον τον κ. Κοντονή να γίνεται πιο αποφασιστικός και πιο τολμηρός αφού έτσι και αλλιώς η αφορμή θα του δοθεί έστω και αν τα δύσκολα (βλέπε ντέρμπι) στο εφετινό πρωτάθλημα πέρασαν.

Να μη χάσει και τον πόλεμο

Δεν χάνουμε τίποτα να περιμένουμε, δεν υπάρχει άλλωστε η απαίτηση ότι δεν άλλαξε τα τελευταία 36 χρόνια του “επαγγελματισμού” (ο θεός να τον κάνει) να αλλάξουν σε 45 ημέρες. Αν όμως την επόμενη φορά, ο Υπουργός δεν φανεί ριζοσπαστικός και πολιτικά κυνικός με τη σαβούρα που αγκιστρώθηκε στο ποδόσφαιρο και δεν λέει να το εγκαταλείψει, θα έχει χάσει εκτός από τη μάχη και τον πόλεμο ολόκληρο.

Κάτι μας λέει πάντως ότι δεν προτίθεται να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους. Η πρόθεσή του να νομοθετήσει άμεσα θίγοντας θέσφατα όπως η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ελπίδας. Ας ελπίσουμε ότι από το ίδιο παράθυρο θα εξαφανιστούν άμεσα οι δήθεν “επενδυτές” που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και ενδιαφέρονται μόνο για το εύκολο και σίγουρο κέρδος.

ΥΓ. Μιλώντας για Πόντιους Πιλάτους, καταπληκτική η απόφαση της ΕΟΚ να κάνει... κλήρωση για την έδρα του τελικού του Κυπέλλου στο μπάσκετ. Δεν συμφωνούσαν, λέει, οι ομάδες και δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη πάνω της. Ποιος ο λόγος τότε να διοργανώνει το θεσμό αν δεν μπορεί να αποφασίσει για τα αυτονόητα;

Διαβάστε ακόμη:

Κώστας Κεφαλογιάννης: Ο Κοντονής τιμωρεί το ποδόσφαιρο

Δημήτρης Κριτής: Ασ' τον τρελό στην τρέλα του

News 24/7

24MEDIA NETWORK