Ο Παναθηναϊκός δεν πάει για πρωτάθλημα και καλά κάνει

Ο Νίκος Γιαννόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να διεκδικήσει τον εφετινό τίτλο ή δεν μπορεί να το εκφράζει δημοσίως ακόμα και αν ενδόμυχα οι άνθρωποί του το πιστεύουν.

Ο Παναθηναϊκός δεν πάει για πρωτάθλημα και καλά κάνει

Στην... τούρλα της Πέμπτης η νίκη του Παναθηναϊκού επί του Παναιτωλικού δημιούργησε όνειρα κατάκτησης του πρωταθλήματος στους οπαδούς της ομάδας. Είναι φυσιολογικό, μιλάμε άλλωστε για τους φίλους του συλλόγου που έχει κατακτήσει 20 πρωταθλήματα και έχει το πρωταθλητισμό στο DNA του.

Ωστόσο, λίγοι έχουν παρατηρήσει ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός έχει κάνει ήδη την υπέρβασή του μένοντας πολύ κοντά στην κορυφή με τους ίδιους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παίκτες σε σχέση με παίκτη και πορευόμενος επί ένα δίμηνο χωρίς τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του, τον Μάρκους Μπεργκ.

Καλά συνεπώς τα όνειρα, άλλωστε μία ζωή χωρίς όνειρο παραμένει κάτι πολύ πεζό, εκνευριστικά κενό και απίστευτα ψυχοπλακωτικό, είναι όμως σαφές ότι θα είναι χρήσιμο άπαντες στον Παναθηναϊκό να πατούν στα πόδια τους. Και προφανώς δεν εννοούμε τη διοίκηση και το ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά τον κόσμο και κυρίως αυτόν που ακολουθεί κατά πόδας την ομάδα.

Να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα: Ο Παναθηναϊκός έχει μία πολύ μεγάλη ομοιότητα με τον ΠΑΟΚ. Με το υπάρχον ρόστερ, πολύ δύσκολα οι "πράσινοι" θα μπορέσουν να αντέξουν στη ψυχοφθόρα μάχη του τίτλου σε ένα μαραθώνιο που έχει ακόμα 21 παιχνίδια μέχρι το φίνις. Σύμφωνοι, από εδώ και πέρα ο Παναθηναϊκός δεν θα ξοδεύει δυνάμεις στην Ευρώπη, για την οποία εφέτος φάνηκε ότι ο όλος ποδοσφαιρικός οργανισμός δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, ωστόσο ακόμα και έτσι το παρόν ρόστερ διαθέτει συγκεκριμένο ταβάνι και πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες.

Πριν από λίγες ημέρες πάντως στη ΓΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός συμφωνήθηκε ότι η εταιρία θα κινηθεί για μεταγραφές ενισχύοντας παράλληλα το ταμείο της με ρευστό από νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα σ' αυτήν την περίπτωση είναι το τι είδους μεταγραφές θα κάνει ο Παναθηναϊκός, από ποιο ράφι θα ψωνίσει και ποιος θα είναι ο βαθμός προσαρμοστικότητας των νέων (εκτός του Νίνη που εννοείται ότι επειδή γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο).

Είναι αμφίβολο όμως το κατά πόσο θα ενισχυθεί ποιοτικά το ρόστερ ακόμα και σ' αυτό το ενδεχόμενο. Η πρόσφατη ποδοσφαιρική ιστορία έχει καταδείξει ότι σπάνια οι μεταγραφές του Ιανουαρίου αλλάζουν το στάτους κβο μίας ομάδας. Η δε Παναθηναϊκή ιστορία έχει να εμφανίσει μόνο τον Εκι Γκονζάλες ως τέτοια περίπτωση την τελευταία δεκαετία. Ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής ευρωστίας, η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου δεν αποτέλεσε φόρτε και δυνατό σημείο.

Τουτέστιν σε πρώτο πλάνο για τον Παναθηναϊκό, όσο και αν αυτό ακούγεται εκνευριστικό, παραμένει η περιβόητη οικονομική εξυγίανση. Εχετε δίκιο αυτοί που μας διαβάζετε να μην ενθουσιάζεστε από τέτοιου είδους θέματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με νούμερα και ισολογισμούς και λιγότερο με μπάλα, όπως και να το κάνουμε όμως η οικονομική σωτηρία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα για τους "πράσινους".

Κανείς βέβαια δεν αποκλείει τίποτα στο ποδόσφαιρο, εδώ η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Euro 2004 στη μεγαλύτερη αθλητική έκπληξη όλων των εποχών. Εφόσον έγινε αυτό, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ομως ο Παναθηναϊκός, ακόμα και αν οι ποδοσφαιριστές του το πιστεύουν, καλό θα είναι να παραμείνει σεμνός και ταπεινός που έλεγε και κάποιος από τους 300 σε ανύποπτο χρόνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK