Πρότζεκτ και άλλα ωραία κιτρινόμαυρα παραμύθια

Ο Νίκος Γιαννόπουλος εξηγεί γιατί η ΑΕΚ δεν δικαιούται άλλο να κάνει λόγο για ποδοσφαιρικό πρότζεκτ μετά και την "παραίτηση" του Τραϊανού Δέλλα την Τρίτη.

Πρότζεκτ και άλλα ωραία κιτρινόμαυρα παραμύθια

Την επόμενη φορά που θα ξανακούσετε από οποιαδήποτε ελληνική ομάδα αναφορά για μακροχρόνιο πρότζεκτ που θα ολοκληρώνεται σε δύο ή και τρία χρόνια από τη στιγμή της σύλληψής του, απλώς κρατείστε την κοιλιά σας και γελάστε ελεύθερα.

Το τελευταίο τέτοιο ανέκδοτο το εκστόμισαν οι της ΑΕΚ όταν ήλθε ο υποβιβασμός στη Γ' Εθνική και η ομάδα πέρασε στην επόμενη, δύσκολη αλλά με προοπτική ημέρα. "Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνο νέους παίκτες αλλά και να "χτίσουμε" μ' έναν νέο προπονητή. Ο Δέλλας θα τρέξει λοιπόν την ομάδα και στην Super League" έλεγαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ. Στον "Κολοσσό", λοιπόν, δόθηκε το χρίσμα.

Στο πλάι του ανέλαβαν νευραλγικές θέσεις οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Άκης Ζήκος και όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ θα πορευόταν το δρόμο του ποδοσφαιρικού εκσυγχρονισμού, εμπιστευόμενη ανθρώπους που έχουν παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Ούτε 2,5 χρόνια μετά, κανείς από τους τρεις δεν υπάρχει στον οργανισμό της ΑΕΚ. Αποβλήθηκαν όλοι ως περιττοί, αχρείαστοι. Κάηκαν πριν καν ζεσταθούν, η εμπιστοσύνη κλονίστηκε στις πρώτες σοβαρές αναταράξεις.

Πρότζεκτ και άλλα ωραία κιτρινόμαυρα παραμύθια

Ποιο πρότζεκτ λοιπόν; Ποιος σχεδιασμός; Ας μην δουλευόμαστε άλλο μεταξύ μας. Ούτε ο τεχνικός διευθυντής επιβίωσε ούτε ο επικεφαλής των ακαδημιών ούτε ο προπονητής. Ξηλώθηκαν άπαντες στο βωμό μίας θολής ιδέας ότι η ΑΕΚ όφειλε να... ισοπεδώνει τους αντιπάλους της από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας εποχής.

Ο Μπάγεβιτς όμως; Α, όλα και όλα, τα ιερά και τα όσια της ομάδας δεν τα πειράζουμε. Η ΑΕΚ, με υλικά των μέσων της δεκαετίας του '90, προσπαθεί να επιβιώσει στον ανταγωνιστικό κόσμο του ποδοσφαίρου το 2015. Θορυβήθηκαν μετά την τεσσάρα από τον Ολυμπιακό και για να ικανοποιήσει τα ταπεινά ένστικτα του κόσμου, που πάντα ζητά αίμα, θυσίασε τον Δέλλα εκτοξεύοντάς του μάλιστα και την κατηγορία ότι "έκοψε" τον Ιμπίσεβιτς και προτίμησε τον Κρισάντους.

Και "έχει ο Θεός..."

Κάπου εδώ να διευκρινίσουμε ότι δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στον πρώην, πλέον, προπονητή της ΑΕΚ ούτε του χαρίζουμε τσάμπα δικαιολογίες. Αλλά ο Δέλλας, για όσους το λησμόνησαν, ντεμπούταρε εφέτος στο επίπεδο της Super League με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ντεμπούταρε χωρίς να έχει στα χέρια του υλικό α' διαλογής. Οχι ότι οι παίκτες της ΑΕΚ είναι κακοί αλλά σε σχέση με αυτούς του Ολυμπιακού, όπως και να το κάνουμε, υπάρχει ποιοτική διαφορά.

Η υπομονή και η προσήλωση στο στόχο που πρέπει να χαρακτηρίζει το κάθε πρότζεκτ πήγαν περίπατο. Και η ΑΕΚ την 7η, μόλις αγωνιστική του πρωταθλήματος, επέλεξε τακτική... Λεβαδειακού για να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Ο Δέλλας λοιπόν στην πυρά και όλα τα θα λυθούν με την κλασική ελληνική συνταγή του... "έχει ο Θεός".

Δεν μαθαίνουν κιόλας, δεν παραδειγματίζονται. Ο Σαββίδης έχει επενδύσει ένα καράβι λεφτά στον ΠΑΟΚ αλλά κάθε σεζόν-μα κάθε σεζόν, από τότε που πήρε τον Δικέφαλο του Βορρά στα χέρια του, αλλάζει προπονητή πριν τη λήξη της σεζόν. Τι καταλαβαίνει; Χάνει τα αυγά και τα πασχάλια στα πλέι οφ.

Για το τέλος μία αναφορά στον τελευταίο πριν από τον Δέλλα που είχε κάνει λόγο για μακροχρόνια πρότζεκτ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλμπέρτο Μαλεζάνι τον έλεγαν και είχε μιλήσει για πενταετές πλάνο το καλοκαίρι του 2005 στον Παναθηναϊκό. Το 2006 ήταν ήδη παρελθόν. Και αυτός και το πλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τέλος ο Δέλλας, υπηρεσιακός ο Μανωλάς

Τι είπε ο Μανόλο Χιμένεθ στο Contra.gr

Κανένα θέμα Χιμένεθ στην ΑΕΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK