Στο ντιβάνι με τον Σπανούλη

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος βρήκε τον τρόπο να γίνει πραγματικά χρήσιμος για την ομάδα του.

Στο ντιβάνι με τον Σπανούλη
INTIME SPORTS

Χρόνια τώρα ο Ολυμπιακός έχανε με όλους τους πιθανούς τρόπους στους εκτός έδρας τελικούς με τον Παναθηναϊκό. Η συσσωρευμένη εμπειρία αυτών των ηττών φαίνεται πως λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά για τους "ερυθρόλευκους" που στον πιο κρίσιμο αγώνα της χρονιάς για τις εγχώριες διοργανώσεις όχι μόνο νίκησαν, αλλά το έκαναν χαλώντας το μυαλό του αντιπάλου τους.

Η...συμπυκνωμένη σοφία του Ολυμπιακού από τα συνεχή χαστούκια στο ΟΑΚΑ (τα οποία κάποιες φορές οφείλονταν και σε εγωαγωνιστικούς παράγοντες, ας μην κοροϊδευόμαστε) αποτυπώθηκε στον τρόπο με τον οποίο ενήργησε ο Βασίλης Σπανούλης στη φάση που ουσιαστικά έκρινε το ματς. Ο αρχηγός των Πειραιωτών πήρε την μπάλα στα χέρια του, διάβασε καλά τη φάση, προτίμησε να αφήσει για κάποια άλλη στιγμή το ανδραγάθημα ενός θεαματικού τριπόντου και πήγε τον Λάσμε μέχρι μέσα για να φτάσει στο λέι απ. Απλά και όμορφα διαμόρφωσε το 62-66 και έμπηξε πολύ βαθιά το μαχαίρι στο ήδη πληγωμένο κορμί του Παναθηναϊκού.

Βρήκε τον τρόπο

Αυτή ήταν η αντίδραση ενός ανθρώπου που μετά από ήττες-πραγματικές ψυχαναλύσεις εντόπισε τον τρόπο να γίνει πραγματικά χρήσιμος για την ομάδα του στο συγκεκριμένο γήπεδο. Την κρίσιμη ώρα το σώμα του λειτούργησε σε απόλυτη αρμονία με την ψυχή του έτσι ώστε να εκδιωχθεί κάθε περιττό συναίσθημα και κατά συνέπεια κάθε περιττή ενέργεια. Το είχαμε παρατηρήσει και άλλες φορές, λογικά θα το είχε ακούσει και ο ίδιος ο Βασίλης από το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού. Και ένα απλό ντράιβ ή ακόμα και μία καλή πάσα μπορεί να βοηθήσει εξίσου την ομάδα μ' ένα μακρινό τρίποντο ή ένα εκτός ισορροπίας και εκτός λογικής σουτ.

Μ' αυτό το καλάθι δικαιώθηκε και η προηγούμενη προσπάθεια του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Διότι ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός έφτανε στην πλήρη ανατροπή και έπαιρνε, ανέλπιστα και πέρα από κάθε μπασκετική λογική, και αυτό το παιχνίδι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να βρει λαγούμι για να κρυφθεί. Μετά από 30 λεπτά όμορφου και αποτελεσματικού μπάσκετ οι παίκτες του Μπαρτζώκα πανικοβλήθηκαν μπροστά στο φάσμα της επιτυχίας τους και άρχισαν να παίζουν με το χρόνο. Ακυρη κίνηση από τη στιγμή που ήταν η καλύτερη ομάδα στο παρκέ. Παιχνίδι με το χρόνο κάνει πάντα η ομάδα που βλέπει πως δεν έχει άλλο τρόπο να βγει στεγνή στην άλλη πλευρά της όχθης, όχι αυτή που κολυμπά καλά και σταθερά.

Νίκησε ο καλύτερος

Σε κάθε περίπτωση, έγινε αυτό που θέλει το μπάσκετ. Νίκησε η καλύτερη, η πιο δουλεμένη, η πιο αποτελεσματική ομάδα. Και εδώ που τα λέμε πως να μην νικήσει από τη στιγμή που ο αντίπαλος ΔΕΝ έπαιξε. Το μπάσκετ των ηρωισμών και των πολλών ατομικών ενεργειών δοξάστηκε σε προηγούμενες δεκαετίες αλλά ακόμα και στο ΝΒΑ το έχουν βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Παναθηναϊκός δεν πέτυχε ούτε ένα, μα ούτε ένα καλάθι μετά από ένα σωστό αυτοματισμό της επίθεσής του. Ιδρωνε να σκοράρει και να δημιουργήσει, ποιος, ο Παναθηναϊκός που άλλοτε είχε δεκάδες τρόπους για να βάλει την μπάλα στο καλάθι.

Συγκινητικός Διαμαντίδης

Τραγική φιγούρα, σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Συγκινητικός, προσπάθησε να κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ, παίρνοντας ελάχιστες ανάσες. Ξέφυγε πολύ από τις συνήθεις νόρμες του παιχνιδιού του πηγαίνοντας σε πολλές ατομικές προσπάθειες αλλά στο τέλος το ρεζερβουάρ του σώματος αλλά και του μυαλού του άδειασε εντελώς. Απολύτως λογικά ήρθε και το καθοριστικό λάθος ενώ το σκορ ήταν 62-64 με τη λάθος πάσα στον Λάσμε και το πουλί της νίκης πέταξε οριστικά για τον Παναθηναϊκό. Ισως, έτσι, να έκλεισε και μία ολόκληρη μπασκετική εποχή.

ΥΓ. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, στην πλειοψηφία του, στάθηκε στο ύψος της περίστασης και δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο που οι διοικητικοί ταγοί του επέλεξαν να ακολουθήσουν.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 64-69

"Καίει" το φύλλο αγώνα Παναθηναϊκό και Γιαννακόπουλο (PHOTO)

Επίθεση στον Σχινά (PHOTOS)

Αγγελόπουλοι: "Δεν θέλαμε να μηδενιστεί ο Παναθηναϊκός"

Γιαννακόπουλος: "Δεν ανέχομαι να με γ....ε μέσα στο γήπεδο" (VIDEOS)

Το ξαναέκανε 21 χρόνια μετά... (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK