Το πρωτάθλημα δεν κρύβει την αλήθεια

Ο Νίκος Γιαννάπουλος γράφει για την επόμενη μέρα της κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η πράσινη ΚΑΕ για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Το πρωτάθλημα δεν κρύβει την αλήθεια
INTIME SPORTS

Όταν ο κουρνιαχτός από την κατάκτηση του τίτλου (αυτή τη φορά με break μετά το break) κατακαθίσει, ο Παναθηναϊκός οφείλει να πάρει αποφάσεις. Σοβαρές, οδυνηρές για κάποιους αλλά άκρως απαραίτητες για το μέλλον του στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο πρωταθλητής είναι ένας πολύ μεγάλος μπασκετικός οργανισμός για να κρύψει τις αγωνιστικές του αδυναμίες κάτω από το χαλί ενός τίτλου (ή ακόμα και ενός νταμπλ) και λογικά δεν θα το κάνει αφού ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, από το τελευταίο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα ακόμα, έκανε λόγο για την επόμενη ημέρα.

Το πρωτάθλημα δεν κρύβει την αλήθεια
INTIME SPORTS

Full time προπονητή

Ο Παναθηναϊκός, πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προσλάβει προπονητή full time. Ουδεμία τάση υποτίμησης του Φραγκίσκου Αλβέρτη υπάρχει στο παραπάνω συμπέρασμα. Ο Φράνκι, όταν κλήθηκε να αναλάβει το πηδάλιο, φόρεσε γρήγορα-γρήγορα τη στολή του καπετάνιου και κουμάνταρε το καράβι, επιτυχώς είναι η αλήθεια, σε φουρτουνιασμένες θάλασσες. Αυτό όμως δεν το κάνει και καπετάνιο προοπτικής. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του, τόνισε ότι δεν γνωρίζει, ότι δεν έχει αποφασίσει. Ωμά ειλικρινής και άντρας. Θα μπορούσε να χτίσει λαϊκούς μύθους πάνω στο κατόρθωμά του και να μιλήσει για μία καριέρα που τώρα αρχίζει...μπλα, μπλα, μπλα. Προτίμησε την οδό της αλήθειας. Δεν έχει κατασταλάξει ο άνθρωπος και είναι φανερό αυτό.

Από εκεί και πέρα οι πρωταθλητές οφείλουν να φρεσκάρουν το ρόστερ τους με νέα παιδιά, να κατεβάσουν το μεγάλο μέσο όρο ηλικίας τους και να δώσουν τη δυνατότητα στον Δημήτρη Διαμαντίδη να χαρεί και πάλι το μπάσκετ. O 3D πρέπει σιγά-σιγά να βγάλει το κοστούμι του ηγέτη, που με τόσο επιτυχία φόρεσε όλα αυτά τα χρόνια, και να φορέσει αυτό του ρολίστα πολυτελείας που θα έχει διπλή αποστολή. Αφενός την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μέσα στο παρκέ, αφετέρου την ομαλή μετάβαση στην επόμενη εποχή.

Το πρωτάθλημα δεν κρύβει την αλήθεια
INTIME SPORTS

Ο Διαμαντίδης, βαρύ σκαρί από τη φύση του, δεν μπορεί να σηκώσει και την επόμενη σεζόν το βάρος του μοναδικού ηγέτη, ή, αν θέλετε, του ανθρώπου που πάντα πρέπει να βγάζει το φίδι από την τρύπα και να ξελασπώνει τους συμπαίκτες του. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αρκεστεί την ποιότητά και όχι την...ποσότητα του παιχνιδιού του, αρκεί ο αρχηγός να πλαισιωθεί με συμπαίκτες ικανούς να διαχειριστούν το μέγεθος του συλλόγου και την πίεση που αυτό φέρνει.

Ελληνοποίηση

Πρέπει, τέλος, να υπάρξει και περαιτέρω ελληνοποίηση, ενίσχυση του ελληνικού κορμού με φιλόδοξους Έλληνες παίκτες από τους οποίους, ποιος ξέρει, μπορεί να προκύψει ο νέος Διαμαντίδης. Η εποχή των παχυλών συμβολαίων στο ελληνικό μπάσκετ φαίνεται ότι έχει οριστικά παρέλθει και ο συνδυασμός του εγχώριου ταλέντου με κάποιες έξυπνες (όχι ακριβές) επιλογές ξένων φαντάζει απαραίτητος για να διατηρήσουν οι ομάδες μας την ανταγωνιστικότητά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρωτάθλημα δεν κρύβει την αλήθεια
spanoulis.jpg INTIME SPORTS

Θα το σκεφτεί ο Σπανούλης

Για το τέλος, λίγα λόγια για την ... Σπανουλιάδα. Είναι φανερό ότι τούτην την ώρα ο Βασίλης Σπανούλης μετρά αντιδράσεις και καταγράφει φίλους και εχθρούς μέσα στο δικό του στρατόπεδο. Η εξαφάνισή του από τους δύο τελευταίους τελικούς μαρτυρά το πρόβλημα στην ψυχολογία του, όμως δεν μπορεί να σβήσει ότι κατάφερε ο καλύτερος Ελληνας παίκτης τούτη την ώρα τα προηγούμενα δύο χρόνια με τον Ολυμπιακό. Αν ο ίδιος αισθάνεται προσβεβλημένος από τη μεταχείριση των διαιτητών και από την αχαριστία μίας μικρής μερίδας κόσμου, οφείλει να παραμείνει για να δώσει τη μάχη από μέσα. Ο Σπανούλης πάντως κάθε άλλο παρά φυγόπονος είναι και προφανώς τις επόμενες ημέρες θα σκεφθεί περισσότερο ψύχραιμα. Οψόμεθα.

ΥΓ. Ο γράφων δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνεχίσει ή όχι στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει πάντως ότι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Ευρωλίγκα δέχθηκε τόνους λάσπης και άδικης κριτικής, ακόμα και για την εξωτερική του εμφάνιση ή το ....ύφος των αντιδράσεών του. Σημεία των καιρών...

ΥΓ1. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρακολούθησε το δεύτερο μέρος του αγώνα από το ΟΑΚΑ όντας τιμωρημένος. Μία σειρά πιο κάτω καθόταν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Υπάρχουν, άραγε, κανόνες στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ ή ο κάθε ένας κάνει ό,τι γουστάρει, ανάλογα με την ισχύ του; Ρητορικό, βεβαίως, το ερώτημα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλιο Τάσος Μαγουλάς: Απλά η... στέψη στο ΟΑΚΑ

Η απονομή του Παναθηναϊκού (VIDEOS)

Δ. Γιαννακόπουλος: "Συγχαρητήρια σε όλους. Γιατί όχι με Αλβέρτη στον πάγκο;" (VIDEOS)

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 82-71 (VIDEO)

PHOTOSTORY: Η νίκη τίτλου του Παναθηναϊκού και η απονομή

"Greek League Champions Malaka"

News 24/7

24MEDIA NETWORK