Well done: Δεν το δικαιούμασταν αλλά το πήραμε (το Χ)

Ο Νίκος Γιαννόπουλος συγκεντρώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία τις εντυπώσεις του από το παιχνίδι της Εθνικής με τη Βοσνία και καταγράφει τα συν και τα πλην.

Well done: Δεν το δικαιούμασταν αλλά το πήραμε (το Χ)
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Προσεγγίζοντας την πραγματικότητα με κυνισμό, κρύο αίμα και... στοιχειώδη αντικειμενικότητα, θα πρέπει να το παραδεχτούμε. Η Βοσνία άξιζε το τρίποντο σ' αυτό το παιχνίδι. Και περισσότερες ευκαιρίες έκανε και ποιο ποιοτική ομάδα έδειξε στον αγωνιστικό χώρο.

Σ' αυτό το μάταιο κόσμο και σ' αυτό το...μάταιο άθλημα αν θέλετε, δεν νικά πάντα ο καλύτερος. Και πάλι καλά, αυτό συνέβη και στην περίπτωσή μας. Και συνέβη γιατί η Εθνική δεν συμβιβάστηκε με τη μοίρα της ούτε με την εικόνα της στο πρώτο ημίχρονο. Συνέχισε να παλεύει και χωρίς μάλιστα να πάρει σημαντική βοήθεια από τον πάγκο.

Δεν άξιζε η ομάδα ούτε καν το Χ αλλά αν τελικά προκριθεί, έστω και μέσω των μπαράζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ποιος άραγε θα θυμάται ποιος έπαιξε καλά και ποιος το όχι. Το έχουμε γράψει χιλιάδες φορές, το έχετε διαβάσει και άλλες τόσες, στα παλιά παπούτσια της κάθε ομάδας αν παίζει καλά ή όχι στα προκριματικά. Το αποτέλεσμα έρχεται; Εχει καλώς...Δεν έρχεται; Αρχίζουν τα προβλήματα.

Ρίξτε λοιπόν μία ματιά στη βαθμολογία. Γράφει Ελλάδα 10, Βοσνία 7. Σύμφωνοι, η επόμενη μάχη είναι η εκτός έδρας μονομαχία με το τρομερό Βέλγιο αλλά κανείς δεν έχασε πριν παίξει για όνομα του (όποιου) Θεού. Προς το παρόν το πλεονέκτημα για τη δεύτερη θέση είναι ελληνικό.

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΛΙΑ;

Πριν η ομάδα όμως ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το παιχνίδι με το Βέλγιο καλό θα είναι να κάνει την αυτοκριτική της. Και ο προπονητής το ίδιο. Η εικόνα που πρόσφερε στο κοινό του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατά το πρώτο ημίχρονο ήταν επιεικώς αποκαρδιωτική και τα δεκάδες ελαττώματα στην τακτική έκαναν τους Βόσνιους να φαντάζουν Γερμανία και βάλε.

Πέρα από κάθε αμφιβολία ένας ποιο ποιοτικός αντίπαλος θα βρει τρόπους και να σε πιέσει και να σου δημιουργήσει προβλήματα, ιδίως αν αδιαφορείς για την κατοχή της μπάλας. Αλλο όμως αυτό και άλλο να μην είναι σε θέση η ομάδα να βγάλει με σχετική, έστω, ηρεμία την μπάλα έξω από την περιοχή της και να βρίσκει με αξιώσεις τους χαφ.

Αν κατάλαβε κανείς τι ακριβώς έκαναν τα αμυντικά χαφ της Εθνικής στο πρώτο ημίχρονο, ας μας το πει και μας να γίνουμε σοφότεροι. Να μαρκάρουν, δεν μάρκαραν. Να κρατούν μπάλα, δεν κρατούσαν. Να προσφέρουν έστω βοήθεια στην αμυντική γραμμή... μπα. Δεν είχαν λόγο ύπαρξης οι Σαμάρης, Μανιάτης (κατά κύριο λόγο) και Σταφυλίδης (που πάντως δεν αγωνιζόταν στη φυσική του θέση). Ο Πιάνιτς και η παρέα του, όσο κρατήθηκαν ξεκούραστοι, δίδαξαν όλους τους τοπικούς χορούς της πατρίδας τους.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Τουλάχιστον επήλθε μία κάποια βελτίωση στο δεύτερο ημίχρονο χωρίς βέβαια να εκλείψουν οι κίδυνοι για την ελληνική εστία, αφού πια η Ελλάδα έδινε χώρους και η Βοσνία περίμενε. Σ' αυτή τη φάση του παιχνιδιού τουλάχιστον οι ελληνικές γραμμές έπαιζαν πιο κοντά, είχαν μία συνοχή μεταξύ τους και έτσι προέκυψε πίεση. Με πολλά λάθη στις ατομικές μεταβιβάσεις βέβαια αλλά πίεση.

Ηρθε έτσι το δοκάρι του Φορτούνη στο 55' που έκανε πολύ κόσμο στο γήπεδο να αναθαρρήσει. Ομως, όσο ο χρόνος περνούσε, η κούραση γινόταν αποτρεπτικός παράγοντας. Οι Βόσνιοι είχαν, να λέμε την αλήθεια, δύο τουλάχιστον ευκαιρίες να τελειώσουν το ματς και να βάλουν τους βαθμούς της νίκης στη βαλίτσα τους.

Το ότι δεν το έπραξαν (είτε πριν είτε μετά τις αποβολές) είναι δικό τους πρόβλημα. Και δικός τους μπελάς τον οποίο θα κουβαλούν σ' όλο τον υπόλοιπο πρόγραμμα όμιλο. Κανείς, άλλωστε, δεν ξέρει πως θα εμφανιστούν οι ομάδες σε πέντε μήνες από σήμερα, τι ακριβώς θα γίνει στο Βέλγιο-Ελλάδα και στα υπόλοιπα ματς. Κατά το κοινώς λεγόμενο, έχει ο Θεός.

Εχει και ο Τζαβέλλας ο οποίος μ' αυτήν την καταπληκτική εκτέλεση χάρισε έναν βαθμό στην Εθνική ο οποίος δεν αποκλείεται να αποδειχθεί χρυσάφι στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρκεί βέβαια να αποφευχθούν αγωνιστικά βατερλώ όπως αυτά του πρώτου ημιχρόνου.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τέτοιες αβλεψίες, τέτοιες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και τέτοια προσωπικά λάθη, οι Βέλγοι θα τα τιμωρήσουν αμείλικτα. Οπως και οι Βόσνιοι στην έδρα τους στο Βοσνία-Ελλάδα που όπως φαίνεται θα κρίνει πολλά.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ...

Μεταξύ μας τα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη θα αποτελέσουν έξτρα κίνητρο για τους Βόσνιους και στο γήπεδο και στην εξέδρα όταν έρθει η μεγάλη ώρα για το ματς στο Σαράγεβο ή στη Ζένιτσα Βαλκάνιοι είναι οι άνθρωποι και το αίμα τους βράζει. Με την καλή και την κακή έννοια.

Ειρήσθω εν παρόδω σ' ένα ακόμη ματς στο οποίο μονομάχησαν βαλκανικές ομάδες η ένταση περίσσεψε. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Σ' αυτή τη γωνιά του κόσμου στην οποία οι εθνικισμοί περισσεύουν και η βλακεία βασιλεύει τέτοιου είδους διαμάχες θα είναι πάντα μία ακόμη μέρα στη δουλειά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χρυσός βαθμός στο τελευταίο δευτερόλεπτο με γκολάρα Τζαβέλλα!
Κι όμως ο πρώτος που αγκάλιασε τον Τζαβέλλα ήταν ο Μανιάτης!
Έμεινε με το εσώρουχο ο Παπασταθόπουλος!

News 24/7

24MEDIA NETWORK