Οι 5 λόγοι της κατάρρευσης: Το παραμύθι με Άγγελο

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για μια ομάδα που πορεύεται με τις αυταπάτες του πρωταθλητισμού, την ανεπάρκεια των διοικούντων να πάρουν αποφάσεις, τον προπονητή που έχει κάνει λάθη και δεν δέχεται κριτική και τους παίκτες που τους βολεύει η κατάσταση.

Οι 5 λόγοι της κατάρρευσης: Το παραμύθι με Άγγελο

Οι πέντε λόγοι της κατάρρευσης του "δικεφάλου" του Βορρά:

1. Μεταγραφές: Διοίκηση, προπονητές και φίλαθλοι γνωρίζουν εδώ και 20 ημέρες ότι ο Ιανουάριος θα κρίνει το πρωτάθλημα κατά ένα μεγάλο ποσοστό για τον ΠΑΟΚ. Πέντε αγώνες σε 25 ημέρες! Τα προβλήματα στην άμυνα δεδομένα. Τι κάνει μια σοβαρή ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο; Αποκτά άμεσα (τουλάχιστον) έναν κεντρικό αμυντικό, για να "θωρακίσει" την άμυνα, εκεί όπου όλοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Τι έκανε ο ΠΑΟΚ; Πήρε τον Νομπόα ο οποίος θα παίξει και αν παίξει στο τέλος του μήνα, με τον Παναιτωλικό. Συμπέρασμα και παράλληλα ερώτημα: Υπάρχει μεταγραφικός σχεδιασμός ή δεν υπάρχουν λεφτά;

2. Αναστασιάδης: Είναι ίσως ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟΚ που έχει μείνει στο απυρόβλητο (στη φετινή χρονιά). Οι δικαιολογίες για το ρόστερ σεβαστές. Όμως τι έχει κάνει ο 61χρονος προπονητής για να "προστατέψει" την ομάδα μετά από το ματς με τον Ολυμπιακό; Ναι, δεν έχει παίκτες. Ναι, δεν του φέρνουν παίκτες. Ναι, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα και ενίοτε το πετυχαίνει. Αλλά πώς ένας coach μπορεί να ισχυρίζεται ότι το πλάνο του είναι επιτυχημένο, όταν σε 3 κομβικά παιχνίδια για το πρωτάθλημα (Ξάνθη, ΠΑΣ, Αστέρας) έχει δεχθεί 10 γκολ;

Μήπως η τακτική ενός προπονητή πρέπει να μεταβάλλεται σύμφωνα με τους αγώνες, το ρόστερ, τις συνθήκες και κυρίως τον βαθμολογικό πίνακα; Μήπως η τακτική του Άγγελου να "πνίγει" από τα πρώτα λεπτά τους αντιπάλους και να μην τους αφήνει χώρους (μετά από το ντέρμπι του Φαλήρου) αποδείχθηκε καταστροφική για τον ΠΑΟΚ; Μήπως ο δογματικός Άγγελος Αναστασιάδης, μετά από το +5, έπρεπε να είχε σκεφτεί πώς ο "δικέφαλος" θα έχει πρωταρχικό στόχο να μην χάνει;

3. Κόντρες: Κι αν ο ΠΑΟΚ δεν κάνει μεταγραφές, οφείλεται μόνο στον κακό σχεδιασμό ή και στις κόντρες μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα; Τι σχέσεις έχουν οι Βρύζας - Αναστασιάδης, γιατί δεν παρεμβαίνει ο Αγγελίδης; Η αλήθεια είναι ότι ο τεχνικός διευθυντής έχει προτείνει αρκετούς παίκτες τους οποίους έχει απορρίψει ο Άγγελος. Δεν του κάνουν ή δεν θέλει να βάλει στην ομάδα του παίκτες που δεν είναι προσωπική επιλογή του; Γιατί οι δύο άνδρες δεν συνεργάζονται για το καλό της ομάδας; Είναι σαφές ότι αν δεν μπορούν να συνεργαστούν σε επίπεδο μεταγραφών, η επικοινωνία τους θα είναι κακή σε όλα τα επίπεδα. Αυτομάτως, όλη αυτή η κατάσταση "διοχετεύεται" στα εσωτερικά του ΠΑΟΚ.

4. Σαββίδης: Ο ηγέτης του ΠΑΟΚ έχει αφήσει την τύχη της ομάδας στους Αγγελίδη, Βρύζα και Αναστασιάδη. Ο ομογενής επιχειρηματίας δεν έχει σχέση με τον περσινό Σαββίδη και δείχνει ότι εμπιστεύεται τους συνεργάτες του. Η τακτική του στις αρχές θεωρήθηκε έξυπνη για πολλούς λόγους, όμως τώρα που ο ΠΑΟΚ χρειάζεται βοήθεια, δεν φαίνεται να δηλώνει "παρών". Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνει μεταγραφές; O Νομπόα ήταν η αρχή, όμως, η ομάδα χρειάζεται πλέον ακόμη 2-3 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Ο Σαββίδης θα κάνει την υπέρβαση;

5 Παίκτες: Όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση της ομάδας. Και αυτοί επηρεάστηκαν από την αισιοδοξία της διοίκησης και των φιλάθλων για πρωτάθλημα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν έδειξαν την απαιτούμενη ωριμότητα να διαχειριστούν τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Κλάους Αθανασιάδη στο ταξίδι της επιστροφής από την Κρήτη, να επιδεικνύει με τα δάκτυλά του τη διαφορά των 5 βαθμών που χώριζαν -τότε- τις δύο ομάδες.

Τώρα, ο ΠΑΟΚ είναι δεύτερος και ο διεθνής παίκτης του "δικεφάλου", όπως και κάποιοι άλλοι, θα ήθελαν να διορθώσουν τα λάθη τους. Και στον αγωνιστικό χώρο και εκτός από αυτόν. Οι παίκτες, πάντως, είναι στην πλειοψηφία τους "μικρά παιδιά". Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος από τη διοίκηση ή το τεχνικό επιτελείο να τους τραβήξει το αυτί και να τους επισημάνει ότι το πρωτάθλημα δεν κρίνεται από την 6η αγωνιστική; Μάλλον όχι.

* Αν ο Άγγελος Αναστασιάδης χάσει από την Καλλονή, τότε είναι πιθανό να αποχωρήσει από τον "δικέφαλο" για να αναλάβει τα ηνία της Εθνικής ομάδας. Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο λάθος και των τριών πλευρών (ΠΑΟΚ, ΕΠΟ, προπονητή).

** Το πρωτάθλημα δεν έχει κριθεί ακόμη. Μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό εκτός έδρας. Όμως με τέτοια νοοτροπία και πλάνο, χωρίς αθλητικό και ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, ο "δικέφαλος" δύσκολα θα διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Και κάτι ακόμη. Δεν μπορείς να λέγεσαι ομάδα πρωταθλητισμού, όταν σε βγάζουν εκτός Κυπέλλου Ελλάδας ομάδες όπως η Κέρκυρα, o ΠΑΣ και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Η δικαιολογία ότι δεν μας ενδιαφέρει το κύπελλο γιατί έχουμε επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα μοιάζει εντελώς αστεία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK