Οι άνθρωποι που ξέχασαν να χάνουν

Οι άνθρωποι που ξέχασαν να χάνουν
H ανανέωση της συνεργασίας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον Παναθηναϊκό για τα επόμενα τρία χρόνια απέδειξε ότι οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι απέκτησαν τη σοφία που τους έλειπε στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής τους με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Τη δεκαετία του 90 ο Πάυλος Γιαννακόπουλος άκουγε το κάθε παρατρεχάμενο της ομάδας και οι επιλογές του (ειδικά στο θέμα του προπονητή) χαρακτηρίζονταν από βιασύνη και προχειρότητα. Δέκα χρόνια μετά οι διοικούντες την ΚΑΕ Παναθηναϊκός έφτασαν στο σημείο να εμπιστεύονται μόνο τη γνώμη τους η οποία τους οδηγεί σε επιλογές γεμάτες σύνεση.

To μεγάλο ερώτημα που τίθεται από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας με τον Ομπράντοβιτς, είναι το εξής: Σε ποιες ακριβώς κινήσεις θα προχωρήσουν οι Γιαννακόπουλοι έτσι ώστε να ενισχύσουν τον Παναθηναϊκό και να τον φέρουν πάλι στην κορυφή της Ευρώπης; Και το πιο σημαντικό: Αξίζει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που οι περισσότερες ελληνικές ομάδες θα περιορίσουν αισθητά το μπάτζετ τους;

Aπό αυτή εδώ τη στήλη είχαμε επισημάνει στο παρελθόν ότι αν ο Παναθηναϊκός επιθυμεί να κατακτήσει ξανά το τρόπαιο της Ευρωλίγκα θα πρέπει να επενδύσει μεγάλα ποσά σε παίκτες που είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά. Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έχουν εκφράσει με δηλώσεις του την πρόθεσή τους να ανεβάσουν το μπάτζετ και να φέρουν στην Αθήνα παίκτες που θα ταρακουνήσουν τον κόσμο και θα τον οδηγήσουν μαζικά στο ΟΑΚΑ.

Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει το εξής. Οι Γιαννακόπουλοι είναι πάνω από όλα επιχειρηματίες και μάλιστα ιδιαίτερα έμπειροι. Κοιτούν γύρω τους και βλέπουν ότι οι υπόλοιποι Ελληνες επενδυτές του μπάσκετ ράβουν τις τσέπες τους έτσι ώστε να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα ευρώ. Ο Φιλίππου θυσίασε ακόμα και τον Κατσικάρη στο βωμό των περικοπών, ο Βωβός έχει ρίξει σε σκέψεις τον Γιαννάκη, ο Αγγελόπουλος έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Οι Γιαννακόπουλοι δεν είναι χθεσινοί στο χώρο. Θα ξοδέψουν άλλα όχι αλόγιστα. Ξέρουν καλά ότι το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει τη δυναμική του παρελθόντος. Και στο κάτω-κάτω η Ευρωλίγκα δεν είναι Τσάμπιονς Λιγκ το οποίο χρυσώνει τις ομάδες που φτάνουν πολύ ψηλά.

Σύμφωνα πάντως με τη γνώμη του Ομπράντοβιτς (του ανθρώπου δηλαδή που ξέρει τα πράγματα στην ομάδα καλύτερα από τον καθέναν) ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται πολλές προσθήκες προκειμένου να γίνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικός. Αυτό που θέλει ο προπονητής των πράσινων είναι ένας αξιόπιστος ψηλός μόνο που παίκτες αυτής της κατηγορίας σπανίζουν πλέον στην Ευρώπη. Αρα το έργο της διοίκησης δεν είναι εύκολο. Επίσης οι πρωταθλητές θα κινηθούν για την …καλή κίνηση, για τον παίκτη κράχτη δηλαδή που με την παρουσία του θα ανεβάσει αυτόματα το επίπεδο της ομάδας. Διακαής πόθος είναι ο Σάρουνας Γιασικεβίτσιους αλλά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ υπάρχουν και άλλοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Oπως και να έχει όμως το κύριο πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν θα βρει τη λύση του την επόμενη αγωνιστική χρόνια. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής λίγκας όχι μόνο δεν θα ανέβει αλλά αντίθετα αναμένεται να μειωθεί. Αν φέτος ο Ομπράντοβιτς είχε μία φορά πρόβλημα στο να πείσει τους παίκτες του να αντιμετωπίσουν σοβαρά τους αγώνες τους ελληνικού πρωταθλήματος, του χρόνου θα μαλλιάσει η γλώσσα του. Ο Σέρβος θα έχει το μειονέκτημα να προετοιμάζει την ομάδα του για δύο εντελώς διαφορετικού επιπέδου λίγκες και να προσπαθεί να βρει νέα κίνητρα για τους παίκτες στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις.

Μπορεί εν τέλει ο Αλβέρτης να δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα κορεσμού όταν κατακτάς συνεχώς τίτλους αλλά αλήθεια είναι επίσης ότι η μονοτονία χτυπάει ακόμα και τους επιτυχημένους. Είναι κακό να βλέπεις την ίδια ταινία ξανά και ξανά. Εστω και αν είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK