Πριν το τέλος

Πριν το τέλος
Την ώρα που οι δύο "αιώνιοι" ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους στον αγώνα που είναι πιθανό να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον φετινό πρωταθλητή, η ομάδα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς Dream Team και φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην αρχή της σεζόν βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της.
Η τραγική αγωνιστική εικόνα της ομάδας κατά τη διάρκεια της χρονιάς και η απώλεια όλων των στόχων έχουν δυστυχώς πολύ μικρότερη σημασία από όσα είναι πιθανό να συμβούν από εδώ και πέρα. Η ΑΕΚ κινδυνεύει με μαρασμό και το έτσι κι αλλιώς φτωχό ελληνικό πρωτάθλημα κινδυνεύει να χάσει για πολύ καιρό έναν από τους ελάχιστους διεκδικητές του.

Η παρακμή μοιάζει αναπόφευκτη, αφού όποιος δρόμος κι αν επιλεγεί, η πολιτική αυστηρής λιτότητας είναι μονόδρομος.
Αν η Πολιτεία, η ΕΕΑ, η ΕΠΟ και η ίδια η ΑΕΚ αποφασίσουν πως το κόστος και οι αντιδράσεις του κόσμου από ενδεχόμενο υποβιβασμό της ομάδας είναι δυσβάσταχτο και επιλέξουν ξανά τη συμβιβαστική λύση της συγκάλυψης των προβλημάτων, η Ενωση θα καταδικαστεί να "φυτοζωεί" αγωνιστικά και διοικητικά τα επόμενα χρόνια, πνιγμένη από χρέη που δεν καλύπτονται, χωρίς χρήματα για συμβόλαια παικτών και μεταγραφές, με μικρότερη εμπορική αξία και περιμένοντας μονίμως έναν "Μεσσία" με πολλά δισεκατομύρια που δεν έρχεται ποτέ.
Αν επιλέξει τη λύση της πτώχευσης, θα υποχρεωθεί να ξεκινήσει από το μηδέν, με μοναδικό όπλο για την ανάκαμψη τη δυναμική που της εξασφαλίζει ο κόσμος της.

Ηδη η δεύτερη λύση έχει κερδίσει αρκετούς υποστηρικτές - και μέσα στη διοίκηση - και κάποιοι έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει "ερασιτεχνικό" το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, ώστε να μην υποχρεωθεί να ξεκινήσει από την Δ' κατηγορία.
Μία άλλη σκέψη είναι η συγχώνευση με κάποια από τις ομάδες που βρίσκονται ήδη στην Α' Εθνική ή με μία από αυτές που θα κερδίσουν την άνοδο, ωστόσο η λύση αυτή είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους οπαδούς και των δύο πλευρών.
Οι εταιρίες που ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών της ομάδας δεν έχουν κανένα συναισθηματικό δεσμό με την ΑΕΚ και ενεργούν με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον τους. Δεν ξέρω αν αυτό θα αποδειχθεί καλό ή κακό για την ΑΕΚ στην παρούσα φάση, αφού το συναίσθημα δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος σε περιόδους κρίσης, ωστόσο κάποια στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι και Ανώνυμες Εταιρίες, αλλά όταν αντιμετωπίζονται μόνο ως τέτοιες από τους ιδιοκτήτες τους, χάνουν τους φιλάθλους και συνεπώς την εμπορική τους δύναμη.

Πολλοί βασικοί παίκτες έχουν αυτή τη στιγμή το δικαίωμα να καταθέσουν προσφυγή με τη βεβαιότητα πως θα κερδίσουν την ελευθερία και τα χρήματά τους, ενώ η διοίκηση της ΑΕΚ δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να τους αποτρέψει. Αντίθετα πολλοί από αυτούς θεωρούνται "τελειωμένοι" ή "υπερτιμημένοι" και η διοίκηση περιμένει ως δώρο την προσφυγή για να ξεφορτωθεί τα ακριβά συμβόλαιά τους.
Η ιδιοκτησία δεν φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει τις τεράστιες οικονομικές εκρεμμότητες, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου.
Τα έσοδα από τη συμμετοχή σε όμιλο του κυπέλλου UEFA θα μπορούσαν να δώσουν παράτασης ζωής στην ΑΕΚ, ωστόσο αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο να καταφέρει η ΠΑΕ να εκπληρώσει τα οικονομικά κριτήρια που θέτει η UEFA. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση του φακέλου εκπνέει σε 12 ημέρες. Η διοίκηση δεν κάνει απολύτως τίποτε και δεν ανακοινώνει τι προτίθεται να κάνει για να αποφευχθεί η οριστική οικονομική καταστροφή.
Η λύση του Ντέμη Νικολαϊδη δεν είναι η ιδανική, αλλά αν είναι η μοναδική πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει τουλάχιστον η ύστατη προσπάθεια.



News 24/7

24MEDIA NETWORK