Πρωτάθλημα και Κύπελλο

Πρωτάθλημα και Κύπελλο
Αν και δεν μπορώ να πω ότι μέτραγα και τις μέρες ανάποδα μέχρι να αρχίσουν οι εγχώριες διοργανώσεις, οφείλω να ομολογήσω ότι όπως και τότε που ήμουν παιδί έτσι και τώρα με διακρίνει μια ευχάριστη προσμονή για την έναρξη τόσο του πρωταθλήματος όσο και του Κυπέλλου Ελλάδος. Δύο ταλαιπωρημένοι και υποβαθμισμένοι από διοικητικούς παράγοντες θεσμοί που φέτος έχουν να παρουσιάσουν κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το σαββατοκύριακο αρχίζει το Κύπελλο Ελλάδας με αγώνες ανάμεσα σε ομάδες Γ’ Εθνικής. Η ΕΠΟ αποφάσισε δικαιολογημένα πως ήταν απαραίτητες ορισμένες αλλαγές στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος και ρίχνοντας και μια ματιά στο τι γίνεται και στις άλλες (τις περισσότερο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά) χώρες της Ευρώπης άλλαξε άρδην τον τρόπο διεξαγωγής του φετινού Κυπέλλου. Από φέτος οι μικρότερες θεωρητικά ομάδες που λαμβάνουν μέρος σε κάθε φάση του Κυπέλλου θα έχουν το πλεονέκτημα (του γηπεδούχου σε μονό παιχνίδι) σε σχέση με τις θεωρητικά μεγαλύτερες. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι τα προημιτελικά όπου αρχίζουν και οι διπλοί αγώνες. Η αλλαγή αυτή κάνει το προϊόν του Κυπέλλου περισσότερο ανταγωνιστικό τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε τηλεοπτικό.

Αγωνιστικά οι μικρότερες ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν στο όνειρο ότι αν τους ευνοήσει η κλήρωση θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποκλείσουν και κάποιο μεγάλο όνομα και να μείνουν στην ιστορία όπως για παράδειγμα ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας όταν απέκλεισε την ΑΕΚ. Τηλεοπτικά, για έναν θεσμό που τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των καναλιών ήταν μικρό, οι φετινές αλλαγές είναι σημαντικές. Όλοι οι αγώνες αποκτούν ενδιαφέρον μια και ισχύει αυτό που λέμε «μια και έξω» με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί. Ένας αγώνας μόνο δηλαδή και η πιθανότητα έκπληξης που καθηλώνει και τον τηλεθεατή (και άρα φέρνει και τα κέρδη στα κανάλια μέσω διαφημίσεων) αυξάνεται κατακόρυφα. Άλλωστε το Κύπελλο δεν πρέπει να το βλέπει κανείς σαν έναν θεσμό που δίνει την δυνατότητα στους γνωστούς διεκδικητές του τίτλου να σώσουν την χρονιά, αλλά σαν τον μοναδικό θεσμό που ακόμα και η μικρότερη ομάδα μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Ενώ όμως ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας κάνει φέτος ένα βήμα προς τα εμπρός, ο θεσμός του Πρωταθλήματος γίνεται ακόμα πιο θλιβερός. Η ΕΠΑΕ φρόντισε να κάνει το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμα λιγότερο λαμπερό. Αν και η αρχή ήταν καλή (με την παρουσία του Ροναλντίνιο στην κλήρωση των αγώνων), η συνέχεια ήταν καταστροφική. Απίστευτη αργοπορία στον ορισμό της πρεμιέρας του πρωταθλήματος (αλήθεια, οι υπόλοιπες αγωνιστικές πότε θα οριστούν;), απόφαση-καταδίκη για το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος η αύξηση των ομάδων από του χρόνου και τέλος σιωπηλός συμβιβασμός στη συμφωνία αιωνίων για μη ανταλλαγή οπαδών.

Ας τα δούμε όλα αυτά, ένα προς ένα. Πουθενά και σε καμιά πολιτισμένη ποδοσφαιρικά χώρα δεν αιωρείται το πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ποτέ δυνατόν χωρίς κανένα λόγο να μην ξέρουμε το πότε θα βρεθούν στην σέντρα οι ομάδες και να το μαθαίνουμε μόλις 12 ημέρες πριν την έναρξη; Ποιο ήταν το πρόβλημα; Μήπως περιμέναμε κάποια απόφαση δικαστηρίου για το ποιοι θα συμμετέχουν στο επόμενο πρωτάθλημα; Μήπως υπήρξε αίτημα λόγω υποχρεώσεων της Εθνικής; Μήπως τέλος πάντων υπήρξε ανωτέρα βία; Μπα, τίποτα τέτοιο. Απλά με επιχειρήματα του στυλ «κάποια γήπεδα δεν θα είναι έτοιμα», καθυστέρησαν μέχρι το παρά ....12.

Βέβαια αυτή η αργοπορία μοιάζει με πταίσμα μπροστά στην τραγική απόφαση να αυξηθούν οι ομάδες από του χρόνου. Για ποιο λόγο; Για να κερδίζουν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ καμιά 12αριά πόντους περισσότερους; Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολλών ταχυτήτων (αγωνιστικά) και δεν αντέχει άλλες 2 ομάδες στην Α’ Εθνική. Δεν έχει την υποδομή να μαζέψει περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα με το να αυξήσει τις ομάδες. Μέχρι και το ελάχιστο ενδιαφέρον των ομάδων θα χαθεί μια και θα αυξηθούν οι λεγόμενες αδιάφορες ομάδες. Ας μου εξηγήσει κάποιος σε τι θα μας ωφελήσει αγωνιστικά αυτή η αύξηση. Γιατί μη αγωνιστικά, μπορώ να φανταστώ.

Για το τέλος αφήσαμε το μέγα θέμα της μη ανταλλαγής οπαδών στα ντέρμπυ των αιωνίων. Αν το δει κανείς καθαρά από άποψη αποτελεσματικότητας, τότε ναι μπορεί να ισχυριστεί ότι όταν σε αυτούς τους αγώνες υπάρχουν οπαδοί μόνο των γηπεδούχων, η πιθανότητα επεισοδίων μειώνεται σημαντικά. Όμως πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Επεισόδια δεν πρέπει να γίνονται όχι επειδή δεν υπάρχουν οπαδοί να τα προκαλέσουν, αλλά επειδή δεν πρέπει να υπάρχει λόγος να γίνονται. Η πρόληψη είναι πολύ περισσότερο επωφελής από την καταστολή με κάθε τρόπο. Αντί να γινόμαστε ποδοσφαιρική ζούγκλα που ο ένας τρώει τον άλλον, ας αναρωτηθούμε γιατί θέλει ο ένας να φάει τον άλλον. Ας μην συμφωνεί σιωπηρά η ΕΠΑΕ στην συνεργασία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αλλά ας τους πιάσει και τους δύο από το αυτί και ας τους εξηγήσει ότι είτε μαζεύουν τους κατευθυνόμενους οπαδούς τους, τα έντυπά τους και τις εκπομπές τους είτε ας μην ξαναπαίξουνε ποτέ μπροστά σε γεμάτες εξέδρες. Άντε γιατί σε λίγο καιρό θα ψάχνουν για υγιείς φιλάθλους και δεν θα τους βρίσκουνε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK