Προτελευταίος ο Ολυμπιακός!

Ο Κώστας Καίσαρης, για να... μάθουν οι νέοι και να ξαναθυμηθούν οι παλιοί, γυρίζει πίσω στο ξεκίνημα των ερυθρόλευκων πέτρινων χρόνων. Όταν ο Ολυμπιακός, 27 Δεκεμβρίου του 1987, ήταν 15ος στη βαθμολογία κινδύνευε με υποβιβασμό κι έπαιζε ντέρμπι ουραγών με την Παναχαϊκή μπροστά σε 61.000 οπαδούς του!

Προτελευταίος ο Ολυμπιακός!

ΚΑΛΕΣ, είναι αυτές οι γιορτές γιά τον Ολυμπιακό. Πρώτος με 31 βαθμούς και στο +9 από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Αν γυρίσουμε όμως, 29 χρόνια πίσω, τα Χριστούγεννα γιά τους ερυθρόλευκους, ήταν μαύρα. Έντεκα ματς στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος χωρίς νίκη!

Στις 27 Δεκεμβρίου 1987,(σαν σήμερα δηλαδή) ο Ολυμπιακός ήταν προτελευταίος στη βαθμολογία! Με μόλις έξι βαθμούς, έναν περισσότερο απο την τελευταία Παναχαϊκή! Με έξι ισοπαλίες, πεντε ήττες. Κατα σειρά τα παιχνίδια: με Λάρισα εκτός 1-3 ,με ΑΕΚ 1-2 , με Πανιώνιο 1-1, με Βέροια εκτός 0-1, με Λεβαδειακό 1-1, με Καλαμαριά εκτός 0-0, με Παναθηναϊκό 1-4, με Εθνικό 0-0, με Ηρακλή εντός 1-2, με ΠΑΟΚ εκτός 1-6 και με Πανσερραϊκό εκτός 2-2 .Συντελεστής τερμάτων 10-22!

Ο βαθμολογικός πίνακας, ύστερα απ αυτές τις 11 αγωνιστικές, ήταν πράγματι σπάνιος και συλλεκτικός.Πρώτη η Λάρισα (που κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα)και στη συνέχεια ΟΦΗ, Εθνικός, ΠΑΟΚ και Άρης!! Η ΑΕΚ στην 6η θέση,ο Παναθηναϊκός στην 7η και ο Ολυμπιακος στην 15η!!

Η σεζόν αυτη για τον Ολυμπιακό ήταν απο τις πλέον απρόβλεπτες και δραματικές. Η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια και τίποτα δεν προδίκαζε τη κατάρρευση που θα ακολουθούσε. Ο Σταύρος Νταιφάς ήταν ο απόλυτα επιτυχημένος πρόεδρος και ο Αλκέτας Παναγούλιας ο καλύτερος Έλληνας προπονητής.Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος όμως, πρόλαβαν να κάνουν Χριστούγεννα. Ο Νταιφάς πούλησε στον Κοσκωτά,ενώ τον Παναγούλια τον διαδέχθηκε ο Τάις Λίμπρεχτς...

Φινάλε της σεζόν,με τον χαμένο τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ,απο τον Παναθηναικο (2-2 )στη παράταση .Με προπονητή τον Παύλο Γρηγοριάδη και ήρωα των πρασίνων, στη διαδικασία,των πέναλτι, τον Νίκο Σαργκάνη. Ο σχεδιασμός που είχε γίνει το καλοκαιρι,ηταν καταστροφικός. Γιά αντικαταστάτης του Νίκου Αναστόπουλου, που είχε πουληθεί στην Αβελίνο, έναντι 50 εκατομμυρίων δραχμών,αποκτήθηκε ο Χόκαν Σάντμπεργκ, που έμεινε ελεύθερος απο την ΑΕΚ(μόλις τρία γκολ τη προηγούμενη σεζόν). Ταυτόχρονα,δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του 27χρονου (!) Τάκη Λεμονή που υπέγραψε στον Λεβαδειακό, μαζί με τους Τόγια, Μπάριος.

Μηδενική βοήθεια κι από τις άλλες μεταγραφές, Καζιμιέρσκι Ψεύτης κλπ που δεν πρόσφεραν τίποτα. Και την ομάδα που είχε ταλαιπωρηθεί από τα φιλικά παιχνίδια το καλοκαίρι στην Αμερική να καταρρέει. Ο Ολυμπιακός πράγματι, κινδύνευε με υποβιβασμό. Νταιφάς-Παναγούλιας πληρώνουν την αλαζονεία τους. Ο κόσμος,είχε ξεσηκωθεί κι ο πρώτος υποχρεώνεται να πουλήσει. Ο Κοσκωτάς,με 300 εκατομμύρια αγοράζει τον Ολυμπιακό και στην εμβόλιμη μεταγραφική περίοδο (που άρχιζε τότε,την 1η Δεκεμβρίου) κάνει δεκαπέντε μεταγραφές. Παράλληλα,αγοράζει από τον ΠΑΟΚ και τον Ολλανδό προπονητή ΤάιςΛίμπρεχτς!

Συνολικά, εκείνη τη σεζόν χρησιμοποιήθηκαν 38 ποδοσφαιριστές! Ανάμεσα σε αυτούς, με δύο συμμετοχές έκαστος ,ο Μάκης Χάβος και ο νυν προπονητής της ομάδας Κ19 των ερυθρολεύκων Βασίλης Βούζας. Η πρώτη νίκη για τον Ολυμπιακό,είχε έρθει σαν σήμερα. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1987 (τότε το πρωτάθλημα,συνεχιζόταν κανονικά ,στις γιορτές ), στο ματς με τη Παναχαϊκή (2-0) στο ΟΑΚΑ. Σκόρερς οι Μητρόπουλος, Μουστακίδης ενώ είχαν κοπεί 60.976 εισιτήρια! Αριθμός εξωπραγματικός ,για τα σημερινά δεδομένα (την ίδια μέρα, ο Εθνικός με τον ΟΦΗ, είχε κάνει 9.992 εισιτήρια).

Η σύνθεση ,στο ντέρμπι ουραγών με τη Παναχαΐκή,που ο Ολυμπιακός έκανε σεφτέ στις νίκες ήταν: Πλίτσης, Αποστολάκης(Παχατουρίδης ), Νεντίδης, Μίχος, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Ξανθόπουλος, Τσιαντάκης, Μουστακίδης, Αγκίρε(Δρακόπουλος),Μητρόπουλος.Απ τους 13 που είχαν χρησιμοποιηθεί, μόνο οι τέσσερις ήταν από την αρχή της σεζόν, οι Αποστολάκης Μίχος, Ξανθόπουλος και Τάσος Μητρόπουλος. Οι άλλοι εννιά ήταν μεταγραφές του Δεκεμβρίου! Παρά τη νίκη τουο Ολυμπιακός, δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις. Φτανει τους 8 βαθμούς,( η νίκη τότε έδινε δύο βαθμούς) ,αλλά παραμένει προτελευταίος,μαζύ με Διαγόρα, Λεβαδειακό, Πανσερραϊκό και κάτω από Καλαμάρια και Βέροια!

Με τον Τάις Λίμπρεχτς να λέει τότε μετά το ματς: "Κρατάμε μόνο το αποτέλεσμα. Κερδίσαμε με το ζόρι ,μία ομάδα που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες. Το ποδόσφαιρο παίζεται χωρίς τη μπάλα κι εμείς τρέχαμε με τη μπάλα σαν τσίρκο"! Τελικά,ο Ολυμπιακός τερμάτισε 8ος κι έμεινε εκτός Ευρώπης,αφού έχασε στον Τελικό του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό. Ήταν το πρώτο από τα δέκα πέτρινα χρόνια. Μέχρι το 1997, όταν και άρχισαν τα πέτρινα χρόνια, όλων των άλλων...



News 24/7

24MEDIA NETWORK