Σαββίδης, σχεδιασμός και Στέφενς
Ο Στέφενς με τις τρεις αλλαγές πήρε το ματς, το οποίο θα έπαιρνε ίσως ευκολότερα χωρίς τις τρεις αλλαγές. Η αρχική του 11άδα, πάντως, κατέδειξε ότι ο αγωνιστικός σχεδιασμός του καλοκαιριού ήταν αξιοθρήνητος.
Ο ΠΑΟΚ μετά από ένα καλοκαίρι προετοιμασίας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ κατέληξε με βασικό τερματοφύλακα πάλι τον Γλύκο, ο οποίος επί χρόνια αποτελεί την ακροτελεύτια λύση.
Με αριστερό μπακ πάλι τον 36χρονο και ανεπαρκή αμυντικά Λίνο, ο οποίος απέναντι σε γρήγορους αντιπάλους όπως ο Κάμπελ και ο Ουντόζι εκτίθεται, παρότι αποκτήθηκαν φέτος άλλα δυο αριστερά μπακ (Τζαβέλας και Σπυρόπουλος)
Με στόπερ, κι εδώ είναι η πλάκα, έναν αμυντικό χαφ τον Κατσουράνη και έναν αριστερό μπακ τον Τζαβέλα, με τον νεοαποκτηθέντα Λόπεζ εκτός αποστολής και τον Κατσικά στον πάγκο.
Με αριστερό χαφ τον αλλοπρόσαλλο Ολίσε.
Με οργανωτή τον βαρύ και ασήκωτο Λόρενς.
Οι περισσότεροι ήταν αποτυχημένες από πέρυσι λύσεις, που επανεμφανίσθηκαν φέτος γιατί ο μεταγραφικός σχεδιασμός αποδείχτηκε… χωριάτικη σαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι. Ήδη ο Στέφενς έχει βγάλει τον μισό σχεδιασμό… οφσάιντ. Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις είναι οι Λόπεζ, Σπυρόπουλος, Νέτσιντ, ο Νίνης που άρχισε να μένει και εκτός αποστολής και ο ανεξέλεγκτος Χακόμπο, ο οποίος απολογείται σήμερα στη διοίκηση.
Αναντικατάστατοι
Ο Στοχ και ο Λούκας είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Ο Στέφενς τους άφησε στον πάγκο για να τους στείλει μήνυμα, αλλά τελικά του έστειλαν αυτοί. Φάνηκε περίτρανα ότι είναι αναντικατάστατοι. Μόλις μπήκαν «καθάρισαν» το ματς με συνοπτικές διαδικασίες.
Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ στο αδύναμο φετινό ελληνικό πρωτάθλημα θα πάρει τη δεύτερη θέση… περπατώντας. Τον Ολυμπιακό χρειάζεται ακόμα πολλά για να τον φτάσει. Και κυρίως μεταγραφική ενίσχυση τον χειμώνα, σοβαρή, ουσιαστική και ποιοτική.
Ο σκληρός προπονητής και οι παίκτες
Και πάμε στις δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη. Σημαντικότερο σημείο τους, ήταν η επιφύλαξή του για το εάν μπορούν οι παίκτες να αντέξουν έναν τόσο σκληρό προπονητή, όπως είναι ο Στέφενς. Η απάντηση δίδεται εκ της ατόπου επαγωγής.
Εάν δεν αντέχουν έναν σκληρό προπονητή, δεν θα αντέχουν ούτε στον σκληρό ανταγωνισμό, άρα δεν θα αντέχουν ούτε στην πίεση του πρωταθλητισμού. Σ’ αυτή την περίπτωση κρατάς τον σκληρό προπονητή και φέρνεις και σκληρούς παίκτες. Διότι με μαλθακούς παίκτες πρωτάθλημα δεν παίρνεις ακόμα και εάν περάσουν άλλα 28 χρόνια και… φτάσουμε στο 2041.
Απαράδεκτες οι αποδοκιμασίες στον «Σάλπι»
Οι αποδοκιμασίες στον Σαλπιγγίδη ήταν απαράδεκτες. Με την πρώτη παρολίγο «στραβή» μετατρέπεται πάντα σε σάκο του μποξ. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει για να μην τον βλέπουμε να σκοράρει μόνο με την Εθνική ομάδα. Δεν είναι ρομπότ για να μην επηρεάζεται απ’ αυτή την κατάσταση επί τρία χρόνια και αυτό αποβαίνει φανερά εις βάρος του ΠΑΟΚ.