Σύμμαχος τώρα και ντου το καλοκαίρι
Ένα από τα πράγματα που με γοήτευαν στη βρεφονηπιακή ηλικία της δημοσιογραφικής μου ζωής ήταν η προσπάθεια των δυνατών γραφιάδων της εποχής να ερμηνεύσουν τις κατά καιρούς ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αργότερα, με συνέπαιρνε η ιδέα να προσποιούμαι (;) ότι βρέθηκα στη θέση τους, έχοντας να επεξεργαστώ τους "χρησμούς" του Γιώργου Βαρδινογιάννη ή τις "διφορούμενες βόμβες" που εκτόξευε ο Παύλος Γιαννακόπουλος.
Όσα όμως παρακολουθώ από χθες το απόγευμα να εκτυλίσσονται μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στη γιορτή των 106 χρόνων του Παναθηναϊκού, πολύ απέχουν από εκείνες τις ρομαντικές εποχές, που πονούσε το μυαλό από το στρίψιμο. Ο Γιαννακόπουλος Jr είναι πολύ πιο straight στη σκέψη και στην έκφραση και μ’ έναν ιδιότυπο τρόπο, φροντίζει πάντα να λέει περισσότερα από όσα αφήνει να εννοηθούν.
Ή μάλλον να το θέσω λίγο διαφορετικά: λέει πάντα όλα όσα μπορεί με σιγουριά να πει και ποτέ δεν αποκλείει όσα υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού του, αλλά για τον Α ή Β λόγο δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Ως εκ τούτου, δεν επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες για το παρόν, παρά μόνο διαφορετικές εκτιμήσεις για τα μελλούμενα.
Χρόνο αγόρασε…
Το Contra.gr σας είχε ενημερώσει πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, ότι δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα ουσιαστικές εξελίξεις, τουλάχιστον πριν από το καλοκαίρι. Για μας ήταν ξεκάθαρο, ακόμη και όταν την ίδια ώρα δημοσιεύονταν ως και προϋπολογισμοί της επένδυσης. Και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν σαφής ως προς τον χρόνο ενδεχόμενης εμπλοκής του. “Από το καλοκαίρι…”.
“Ο.Κ. Δεν μας είπε και τίποτε. Τον Παναθηναϊκό δεν τον αγόρασε. Χρόνο αγόρασε μέχρι το καλοκαίρι και ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι” μπορεί να σκεφτεί κάποιος από αυτούς που ξεχύθηκαν στους δρόμους με το πρώτο σενάριο εμπλοκής του στην ΠΑΕ και ζούσε για την πρώτη ανακοίνωση της οικογένειας Γιαννακοπούλου που θα έλεγε ότι “ο αθλητής Τζιμπρίλ Σισέ θα αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα τρία χρόνια”. Το όνομα δεν έχει σημασία. Μπορείτε να βάλετε και κάποιο πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε για Γιαννακόπουλους μιλάμε.
Δεν έχει ακόμη απάντηση…
Όμως δεν είναι έτσι. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε όλα όσα μπορούσε και έπρεπε να πει. Μπορεί το σενάριο του μεγαλομετόχου με συμπαίκτες να πήρε παράταση, όμως καταρρίφθηκε οριστικά εκείνο που τον ήθελε να μπαίνει στην ΠΑΕ μόνο υπ’ αυτή την προϋπόθεση. Και το “μπαίνω έτσι ή αλλιώς” έχει τη δεδομένη στιγμή πολύ μεγαλύτερη σημασία.
Απάντηση από τον επιχειρηματικό συμπαίκτη δεν έχει ακόμη. Και έχω την αίσθηση, που τείνει να γίνει βεβαιότητα, ότι δεν την επεδίωξε κιόλας. Μελετώντας τα οικονομικά στοιχεία και την προσπάθεια της νυν διοίκησης να συγυρίσει την κατάσταση, κατανόησε πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο Παναθηναϊκός είχαν κάτι να κερδίσουν από μία εσπευσμένη είσοδο-τυφώνα στην ποδοσφαιρική εταιρία.
Είδε ότι πιο πολλά προβλήματα θα δημιουργούνταν στην προσπάθεια εξορθολογισμού και διακανονισμού των χρεών, αφού οι πιστωτές τον ανέμεναν ως “μπάρμπα από το Αμέρικα”, παρά λύσεις θα δίνονταν. Και δυσκολεύομαι να σκεφτώ ότι ο οποιοσδήποτε επενδυτής και μάλιστα στο συγκεκριμένο εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, θα επιθυμούσε να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσής του για να τακτοποιήσει οφειλές του παρελθόντος, αντί για την ενίσχυση του “προϊόντος” που θα κρατάει στα χέρια του.
Αλλάζει όμως ο χρόνος υποχρέωσης…
Το έχουμε πει πολλές φορές. Είναι εντελώς διαφορετικό να χρωστάς 25 εκατομμύρια τώρα από το να χρωστάς 5 εκατομμύρια τον χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ναι, 25 είναι έτσι κι αλλιώς. Αλλάζει όμως ο χρόνος υποχρέωσης καταβολής τους. Δεν είχε και δεν έχει λοιπόν, κανέναν απολύτως λόγο να τινάξει στον αέρα το έργο των διακανονισμών και να δυναμιτίσει κατά συνέπεια και το θέμα της αδειοδότησης για τη συμμετοχή στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό λοιπόν μπορούμε πλέον να πούμε, ότι “σύμμαχος από τώρα και ντου το καλοκαίρι”. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρέπει να είναι και θα είναι – προσωπική εκτίμηση – αρωγός στο θέμα της αδειοδότησης του Παναθηναϊκού, με τα χρήματα που θέλει να προσφέρει είτε ως Γιαννακόπουλος, είτε ως επιχειρηματική ομάδα. Γιατί θα ξαναπούμε ότι το σημαντικό μήνυμα της χθεσινής ημέρας είναι ένα και ξεκάθαρο: “η διάθεση προσφοράς μου δεν εξαρτάται από κανέναν συμπαίκτη, Έλληνα ή Κινέζο. Το μέγεθος της επένδυσης μπορεί μόνο να είναι διαφορετικό”.
Διαβάστε ακόμη:
Δ. Γιαννακόπουλος: “Δεσμεύομαι από το καλοκαίρι ότι θα είμαι κοντά στην ΠΑΕ και οικονομικά”