Σοφοκλέους κωμωδία. To τέλος.
του Σχορτσιανίτη είναι πως δεν έχουμε γεγονότα. Δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για να το θέσουμε προς συζήτηση. Κρατάμε ένα δεδομένο. Ο νεαρός θα ζήσει και θα τελειώσει(αθλητικά πάντα)
ως παίκτης του Ολυμπιακού. Αυτό σήμαινε η κίνηση των ερυθρολεύκων για την διακοπή του συμβολαίου. Κρατάνε στα χέρια τους το καρπούζι και θα το κόψουν όταν εκείνοι το επιθυμούν. Δεν θα το προσφέρουν σε κανέναν.
Να πάρουμε όμως το θέμα από την πλευρά του παίκτη αποκλειστικά. Να συμφωνήσουμε ότι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης έχει δίκιο. Να δεχθούμε ότι μετά την πολύ καλή του χρονιά, ο νέος προπονητής, ο Πίνι Γκέρσον του φέρθηκε άδικα. Έως και άσπλαχνα. Να πούμε ότι η δήλωση του Ισραηλινού, στον γράφοντα, κατά το ολ σταρ γκέιμ της Λαμίας «βλέπω τους χοντρούς που χορεύουν αλλά πουθενά το Σοφοκλή..Πλάκα κάνω, ας διασκεδάσουμε λίγο», ώθησε τον Έλληνα σέντερ στην αυτοαπομόνωση από την ομάδα. Να συνυπογράψουμε το ανάθεμα στη διοίκηση που δεν τον προσέγγισε όπως θα ήθελε ο ίδιος.
Όλα αυτά τα δίνουμε υπέρ του. Πιθανώς και να είναι. Ο παρανομαστής όμως βγαίνει ένας: ο ίδιος ο Σοφοκλής. Έχει να κάνει με την χειρότερη διοίκηση και τον πιο άσχετο προπονητή του πλανήτη; Ο ίδιος που βρίσκεται; Ποιος τον έχει δει εκτός από μία εκδήλωση αθλητικής εταιρίεας τον Οκτώβριο; Δύο, τρεις συμπαίκτες του, όταν ρωτήθηκαν εκτός φώτων δημοσιότητας ανταπάντησαν «μα εμείς περιμένουμε από εσάς να μας πείτε που βρίσκεται δεν τον έχουμε δει το τελευταίο καιρό». Και ένας τύπος 2,04 150+++ κιλά δεν χάνεται από προσώπου γης τόσο εύκολα.
Που είναι; Μία ανακοίνωση σε ιστοσελίδα, που πιθανότατα δεν την έγραψε ο ίδιος, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν αποτελεί σήμα παρουσίας. Ο Σχορτσιανίτης είναι απελπιστικά απών από τα πάντα και δυστυχώς για τον ίδιο δεν γίνεται πια να φταίει μόνο ο Ολυμπιακός και ο Γκέρσον. Πρόκειται για ένα πανέξυπνο παιδί και αυτό είναι που τον καταδικάζει. Δεν γίνεται να μην μπορεί να εμφανιστεί σε μία προπόνηση να ξεκινήσει να δουλεύει.
Ακούστηκαν πολλά είναι η αλήθεια. Για ιατρικές εξετάσεις που δείχνουν τέρατα και σημεία, για άρνηση συνεργασίας με κλινική για να αδυνατίσει, πολλά. Βεβαίως και οι διοικήσεις διατηρούν τους μηχανισμούς τους. Μόνο που κανείς δεν αρνήθηκε στον παίκτη να μιλήσει. Στην ιστορία έχει κι ένα συν. Ο Σχορτσιανίτης είναι ακόμα …ενεργός στο ελληνικό μπάσκετ, επειδή ανήκει στον Ολυμπιακό. Έχουμε δει στο παρελθόν πόσο εύκολα «καθάριζαν» οι γνωστοί άγνωστοι του αθλήματος οποιονδήποτε είχε μία ιδιαιτερότητα. Διαμαντόπουλος, Λιαδέλης, Χαρίσης, Βασιλειάδης (τη γλύτωσε επιστρέφοντας στην Ελλάδα). Οι ερυθρόλευκοι τον προστάτευσαν κι επειδή συχνά πυκνά βρίσκονται οι ίδιοι στο στόχαστρο, πήραν πολλά από τα βέλη που κανονικά θα στόχευαν στον αθλητή.
Η κατάσταση θυμίζει κακοπαιγμένη κωμωδία με επίφαση τραγωδίας αν αυτό το παλλικάρι δεν πετύχει να σταθεί στα πόδια του πρώτα ως ένας νέος άνθρωπος και μετά ως αθλητής. Ο Σοφοκλής θα είναι για λίγο καιρό ακόμα η τελευταία ελπίδα του ελληνικού μπάσκετ να αποκτήσει έναν σταρ που τόσο του λείπει. Εμείς δεν θα ξανασχοληθούμε με το θέμα. Από την στιγμή που δεν το πράττει ο ίδιος, η υπόθεση κλείνει. Στο τέλος της ημέρας το μόνο που ελπίζουμε με όλη μας τη καρδιά είναι να ανοίξει πάλι την υπόθεση της ζωής του.