Παντού είναι... Ουγκάντα, όχι μόνο εδώ

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος παραθέτει παραδείγματα και εξηγεί γιατί Ουγκάντα δεν είναι μόνο η... Ελλάδα.

Παντού είναι... Ουγκάντα, όχι μόνο εδώ

Κάθε φορά που κάτι στραβό συμβαίνει στο ελληνικό μπάσκετ, αμέσως όλοι, ειδικοί και μη λένε το γνωστό κλισέ «ούτε στην Ουγκάντα συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν εδώ». Ε, αν προσέξει κανείς καλύτερα μάλλον παντού είναι... Ουγκάντα.

Τουρκία

Στους τελικούς του τουρκικού πρωταθλήματος έχει γίνει ο κακός χαμός. Και τι δεν έχουν τα ματς της Φενέρ με τη Γαλατά. Επεισοδιακά ματς, αποβολές, ανακοινώσεις για διαιτησίες και Ομοσπονδίες, απειλή για αποχή από την εθνική ομάδα, μέχρι και... περιττώματα είδαμε στο παρκέ. Οχι τίποτα άλλο, κάποιοι μας έλεγαν συνέχεια για τους πολιτισμένους Τούρκους. Και ακόμη η συγκεκριμένη σειρά έχει τουλάχιστον ένα ματς.

Σερβία

Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας. Πόλεμος με το τζάμπολ. Ξύλο μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, αποβολές, ένταση στην εξέδρα και παίκτες να απειλούν να μην παίξουν στην εθνική ομάδα. Και όλα αυτά μόλις στον πρώτο τελικό, που ολοκληρώθηκε με 4 παίκτες να αντιμετωπίζουν δύο...

Ισπανία

Εκεί επεισόδια και απειλές για αποχή από την εθνική ομάδα δεν έχουμε, αλλά εκεί υπάρχουν άλλες... ομορφιές. Ο Πασκουάλ έχει κάνει τη διαδρομή «Θεός της προπονητικής-Μάγειρας» πάρα πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στη Μπαρτσελόνα. Τώρα την έκανε μέσα σε λίγα 24ωρα. Οι Καταλανοί του κουνούσαν μαντήλια και του ζητούσαν να πάει σπίτι του μετά το 2-2 της Βαλένθια και τώρα τον αποθεώνουν και ζητούν τίτλο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Άρα δεν είναι μόνο οι Έλληνες φίλαθλοι/οπαδοί που τα κάνουν αυτά. Τα κάνουν και οι γεμάτοι αθλητική παιδεία Ισπανοί.

ΗΠΑ

Ναι, ακόμη και εκεί κάνουν λάθη. Ακόμη και εκεί δεν κάνουν τα πάντα σωστά. Ο πρώτος τελικός μεταξύ των Σπερς και των Μαϊάμι Χιτ διεξήχθη με θερμοκρασίες Σαουδικής Αραβίας. Βλέπετε είχε χαλάσει ο κλιματισμός στο γήπεδο και έτσι φίλαθλοι και παίκτες δεν μπορούσαν να ανασάνουν. Κι όμως, το ματς έγινε κανονικά.

Αν όλα - ή μερικά - απ' αυτά είχαν συμβεί στη χώρα μας, τώρα θα είχαμε γυρίσει τη γη ανάποδα και θα λέγαμε/γράφαμε το γνωστό κλισέ «ούτε στην Ουγκάντα τέτοια πράγματα». Άρα, ή παντού είναι «Ουγκάντα» ή θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις. Ή μπορούμε να δούμε και με λίγο καλύτερο μάτι τι συμβαίνει στη χώρα μας και να μην κριτικάρουμε μόνο. Σίγουρα γίνονται λάθη από όλους, σίγουρα συμβαίνουν πράγματα που δεν πρέπει. Όπως και είναι βέβαιο πως επειδή συμβαίνουν αλλού, δεν νομιμοποιούμαστε να τα κάνουμε και εδώ. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να είμαστε και οι χειρότεροι του κόσμου όπως πολλοί θέλουν να μας παρουσιάζουν. Κάτι καλό πρέπει να έχει κάνει και το ελληνικό μπάσκετ, τι λέτε;

Y.Γ. Όλα τα παραδείγματα είναι από σειρές των πλέι οφ σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Φανταστείτε να παίρναμε παραδείγματα από όλη τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμη:

Ξύλο και διακοπή στο Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK