Το τρίπτυχο της επιτυχίας σ' ένα Μουντιάλ

Ο Σπύρος Πασπαλίδης, "Specific Coach” και “Scouter" ο οποίος έχει δουλέψει με επιτυχία στην Αρσεναλ, αρχίζει την αρθρογραφία του στο Contra.gr με στόχο να αναλύσει για όλους εμάς τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπό ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό πρίσμα. Δείτε τους σχετικούς πίνακες.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας σ' ένα Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, που ξεκίνησε την Πέμπτη είναι μια διοργάνωση που γίνεται κάθε 4 χρόνια, η οποία εκτός από τεράστιο ενδιαφέρον και συγκινήσεις παρουσιάζει και πολλές ιδιαιτερότητες.

Η υψηλή δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ωθεί τον καθέναν να επιδιώκει να προβληθεί και να διαπρέψει η χώρα του μέσα από αυτή τη διοργάνωση, πέρα από την όποια πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική και οπαδική τοποθέτηση. Είναι μια διοργάνωση συσπείρωσης του κάθε έθνους ξεχωριστά και των εθνών μεταξύ τους.

Κινητήρια δύναμη των αποστολών που συμμετέχουν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αποτελούν πρωταρχικά οικονομικά κριτήρια όπως σε άλλες διοργανώσεις, αλλά η πατριωτική τιμή και το εθνικό συναίσθημα. Είναι η διοργάνωση που σε παρασύρει σε συναισθήματα πάθους, έντασης, χαράς, λύπης, απογοήτευσης, κ.α.

Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συναντιούνται ομάδες από διαφορετικές ηπείρους, με διαφορετική κουλτούρα και φιλοσοφία, διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικές θρησκείες. Με διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, οι οποίες είναι εξοικειωμένες και σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Το σημαντικότερο στοιχείο; Οι ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν τις ομάδες αυτές συμμετέχουν σε διαφορετικών απαιτήσεων πρωταθλήματα...

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δική μου προπονητική προσέγγιση, έχοντας μελετήσει δε πολλά στοιχεία (κάποια από αυτά παραθέτονται στους πίνακες 1 και 2) οι ομάδες που συμμετέχουν στην διοργάνωση θα πρέπει να είναι δομημένες με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να επιδεικνύουν σταθερά υψηλή αγωνιστικότητα για όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης (6 αγώνες για κάθε ομάδα μέχρι τον τελικό). Η εμπειρία στη διοργάνωση, η ομαδική συνοχή και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών αποτελούν καθοριστικές προδιαγραφές.

Η εμπειρία μιας ομάδας στη διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλλου σχετίζεται με τις συμμετοχές της σε αυτό. Όσο περισσότερες φορές έχει συμμετάσχει σε αυτή, τόσο μεγαλύτερη εξοικείωση θα υπάρχει σε ομαδικό επίπεδο με τις ιδιαιτερότητες της διοργάνωσης που αναφέρθηκαν παραπάνω, γεγονός που θα αποτελεί προβάδισμα για την ομάδα αυτή.

Ένα μεγάλο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους είναι η ομαδική συνοχή. Παίκτες που συμμετέχουν σε διαφορετικά εθνικά πρωταθλήματα, σε διαφορετικές ομάδες στα πρωταθλήματα αυτά και συναντιούνται μεταξύ τους συγκεκριμένα, μόνο για προπονήσεις και αγώνες των εθνικών ομάδων, πρέπει να έχουν ιδανική ομαδική συνοχή.

Αυτή η ιδανική κατάσταση αποτελεί πρόκληση να επιτευχθεί. Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την ομαδική ιδανική συνοχή είναι το ποσοστό των παικτών κάθε εθνικής ομάδας που διαγωνίζεται εκτός του εθνικού της πρωταθλήματος.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας σ' ένα Μουντιάλ

Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών κάθε εθνικής ομάδας αποτελεί τον τελικό κρίκο στην επιτυχία της απόδοσης. Οι ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες ανήκουν στην ποδοσφαιρική “Elite” και αγωνίζονται επίσης σε σωματεία τα οποία έχουν μεγάλες απαιτήσεις από αυτούς ( πίνακας 2). Έχοντας όμως, περατώσει την αγωνιστική περίοδο, τα αποθέματα των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνάμεων τους είναι λίγα, η κόπωση συσσωρευμένη, πιθανόν να είναι και επιβαρυμένοι από τραυματισμούς της αγωνιστικής σεζόν.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές καλούνται να βρεθούν ξανά σε αγωνιστική κορύφωση στη διοργάνωση αυτή. Το υψηλό εθνικό φρόνημα σίγουρα βοηθάει στην επίτευξη αυτής της δύσκολης συνθήκης. Το “αγωνίζεσθαι” στην εθνική ομάδα για κάθε ποδοσφαιριστή είναι η υψίστη επίτευξη.

Έτσι κι αλλιώς η δυνατότητα συμμετοχών σε παγκόσμιο κύπελλο για κάθε ποδοσφαιριστή είναι περιορισμένη επειδή και η καριέρα του είναι περιορισμένη σε διάρκεια. Ο περιορισμός αυτός αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν ο ποδοσφαιριστής προέρχεται από μία ομοσπονδία που παράγει ποδοσφαιριστές με γρήγορο ρυθμό. Βέβαια προτιμώνται ποδοσφαιριστές που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία, όπως προκύπτει από τις επιλογές των συναδέλφων μου (πίνακας 1).

Προσωπική μου θεώρηση αποτελεί ότι η επιτυχία στη διοργάνωση αυτή εξαρτάται από την εμπειρία της κάθε ομάδας στη διοργάνωση, από την ομαδική της συνοχή και από την ποιότητα των ποδοσφαιριστών της.

Αυτά περισσότερο ως ένα γενικό εισαγωγικό σημείωμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκίνησε και μέσω του Contra.gr θα γίνεται μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση, από επιλεγμένους αγώνες -πρόσωπα – περιστατικά, με τη δική μου οπτική.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας σ' ένα Μουντιάλ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΣΠΑΛΙΔΗΣ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1980. Από 12 ετών βρέθηκε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας σε ερασιτεχνικά σωματεία και ασχολήθηκε ταυτόχρονα με την προπονητική. Δημιούργησε τη δική του σχολή τερματοφυλάκων και συμμετείχε στις Μικτές και προεθνικές ομάδες της ΕΠΣΑ μέχρι το 2010.

Εργάστηκε επί πενταετίας για την Arsenal FC Elite Academy (ακαδημία επίλεκτων ποδοσφαιριστών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια) ως επικεφαλής “Goalkeeper Coach”, “Specific Coach” και “Scouter”.

Στο “Sport Science” αλλά και στις διοικητικές και οργανωτικές απαιτήσεις ενός κλάμπ που λειτουργεί με υψηλά πρότυπα εντρύφησε στην Αγγλία, μετά από εισήγηση του “Chief Scouter” της Arsenal Steve Morrow, ο οποίος διέκρινε τις ικανότητες, την ανήσυχη φύση και τη δυναμική του. Στην Αγγλία τον πλαισίωσαν επιφανείς στα αντικείμενα τους στελέχη και συνεργάτες της Arsenal FC, όπως οι Andries Jonker, Matthew Rose, Tony Roberts, Brock Christopher, Desmond Ryan, Noel Carroll, Padraig Roche.

Συναναστράφηκε με κορυφαία ποδοσφαιρικά σωματεία και απέκτησε προσωπικές σχέσεις με πολλούς συντελεστές τους, ενώ παράλληλα βρέθηκε κοντά με “Scouters” πολλών σωματείων που συμβάλουν στην επικαιροποίηση του τρόπου καθορισμού και προβολής των απαραίτητων χαρακτηριστικών ενός ποδοσφαιριστή.

Το 2015 ιδρύει το “GP” που έχει ως στόχο την εκπαίδευση Τερματοφυλάκων και Ποδοσφαιριστών με διεθνή πρότυπα και την προώθηση τους στο διεθνή και ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο. Μέσα από το έργο του, έχει οδηγήσει νεαρούς ποδοσφαιριστές στη διάκριση και στη στελέχωση διακεκριμένων ποδοσφαιρικών σωματείων όπως: Arsenal FC, Manchester United FC, AFC Ajax, Brentford FC, Hannover 96 FC, Norwich City FC, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κ.α..

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω δημιουργεί συνεχώς καινοτόμες εφαρμογές που διαμορφώνουν και επηρεάζουν τον ποδοσφαιρικό χώρο διεθνώς σε πολλαπλά επίπεδα (παίκτες, προπονητές, σωματεία, διαμεσολαβητές, κλπ) με απόλυτη επιτυχία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK