Ένας Μάρτινς έφερε την (κόκκινη) άνοιξη!

Ο Πάουλο Μπέντο που πήρε ρεβάνς από τον ίδιο του τον εαυτό και διόρθωσε τα δικά του λάθη, ο Μάρτινς που έδωσε πνοή και μυαλό στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. η κυριαρχία των "ερυθρόλευκων" σ' όλη τη διάρκεια του ματς και η τύχη όσων έβγαζαν συμπεράσματα. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ένας Μάρτινς έφερε την (κόκκινη) άνοιξη!

Το ότι ο Ολυμπιακός θα έβγαζε αντίδραση κόντρα στην ΑΕΚ μετά από δύο ήττες ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν φτάνει το πόσο πολύ θέλεις να νικήσεις σε ένα παιχνίδι αλλά με ποιο τρόπο θα το επιδιώξεις.

Και σε αυτό το σκέλος ο Πάουλο Μπέντο έδειξε αντανακλαστικά. Διάβασε σωστά τι δεν πήγε καλά στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ και βρήκε το αντίδοτο. Ασφαλώς κι έκανε πολλές τελικές προσπάθειες ο Ολυμπιακός στον αγώνα της προηγούμενης Πέμπτης. Δοκάρια είχε, ατυχία επίσης, όπως και ο Κετσπάγια παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα μπορούσαν οι «ερυθρόλευκοι» να μη χάσουν.

Δεν διαχειρίστηκαν, όμως, οι ίδιοι, τις δυνάμεις που σπατάλησαν στο ματς του Europa. Δεν είχαν ορθό αγωνιστικό πλάνο και τρελαθήκαμε στις μεγάλες πάσες. Κι εμείς που είδαμε τον αγώνα από την εξέδρα, αλλά και οι παίκτες που «γιόμα στη γιόμα» αναγκάστηκαν να τρέχουν σαν τους τρελούς πάνω-κάτω.

ΤΟ ΜΑΤ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ

Μία κίνηση έπρεπε να κάνει ο Πορτογάλος τεχνικός για να νοικοκυρέψει το παιχνίδι της ομάδας του και να τη βάλει σε σωστή κατεύθυνση. Έβγαλε από την ενδεκάδα τον κουρασμένο Καμπιάσο, ο οποίος στα 36 του όσο πολύτιμος κι αν είναι δεν μπορεί να ακολουθήσει σε υψηλές στροφές, έβαλε τον Αντρέ Μάρτινς κι όλα άλλαξαν προς το καλύτερο με μιας!

Ο μικρόσωμος χαφ, σε ρόλο πλέι μέικερ, έπαιξε δίπλα, αλλά και πιο πίσω από τον Μιλιβόγεβιτς, όποτε χρειάστηκε, προκειμένου να πάρει την πρώτη πάσα από την άμυνα και να κάνει παιχνίδι. Μπορεί να μην είναι ο πιο δυνατός χαφ που κυκλοφορεί, αλλά με τη μπάλα στα πόδια και γρήγορα παίζει και μυαλωμένα, με απλότητα και φαντασία.

Αυτό που δεν είχε ο Ολυμπιακός σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια του το είχε χθες. Κράτησε μπάλα στον άξονα, προγραμμάτισε το ρυθμό του αγώνα στα επίπεδα που ήθελε και αξιοποίησε την ποιότητα που διαθέτει στο μεσοεπιθετικό σκέλος.

Ο Μπέντο χρειάστηκε να θυσιάσει κι έναν ακόμη σπουδαίο ποδοσφαιριστή του. Τον Μάρκο Μάριν. Όλη η εξέδρα θα ήθελε να δει και τον Γερμανό. Σε μια ενδεκάδα, όμως, με Μάριν, Φορτούνη και Καμπιάσο υπάρχει έλλειμμα και, μάλιστα, σοβαρό, στο ανασταλτικό σκέλος. Επειδή σε αυτό τον τομέα δεν μπορεί να προσφέρει πολλά και ο Μάρτινς, ο κόουτς επέλεξε να βάλει στα άκρα της επίθεσης τον Σεμπά και τον Ελιουνούσι, οι οποίοι δεν έχουν το μυαλό τους μόνο στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα.

Με αυτές τις απλές κινήσεις, ο 47χρονος κόουτς έδωσε απαντήσεις πρώτα στον εαυτό του, για τα δικά του λάθη και μετά σε όλους τους υπόλοιπους. Τουλάχιστον έδειξε αντανακλαστικά, αλλά και προσωπικότητα, καθώς με τόσο έντονη την πίεση είναι δύσκολο να λειτουργήσει κανείς με καθαρό μυαλό και να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕ

Όλα αυτά, βέβαια, μπορεί να μην τα συζητούσαμε σήμερα, αν δεν είχαν μπει αφηνιασμένοι στο τερέν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Δεν ήταν η ΑΕΚ που δεν ήθελε, ήταν ο Ολυμπιακός που δεν την άφησε να πάρει ανάσα. «Καμικάζι» οι «ερυθρόλευκοι» σε κάθε μονομαχία, σε κάθε διεκδίκηση δεν επέτρεψαν στους «κιτρινόμαυρους» να πάρουν ανάσα. Έστω κι αν είχαν δώσει έναν ακόμη επίπονο και απαιτητικό αγώνα τρεις ημέρες πριν.

Δεν είχε μόνο πλάνο, καλή οργάνωση, σωστό διάβασμα και άριστη διαχείριση ο Ολυμπιακός. Είχε και τους παίκτες του στα… κόκκινα. Ήθελαν να δώσουν απαντήσεις, ήξεραν πόσο σημαντικό είναι αυτό το ματς για τον οργανισμό Ολυμπιακό, κατάλαβαν ότι αν γίνει κι άλλη «στραβή» δεν θα την πληρώσει μόνο ο προπονητής. Κακά τα ψέματα. Ανέλαβαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί κι έδειξαν ότι μπορούν πολλά περισσότερα απ’ όσα είχαν δείξει μέχρι χθες.

Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο που οι πρωταθλητές είχαν και περισσότερες δυνάμεις, αν δεν δέσποζε στην άμυνα της ΑΕΚ ο Τσιγκρίνσκι, ο οποίος καθάρισε τουλάχιστον δέκα σέντρες, το παιχνίδι θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα.

Και στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, με σαφώς λιγότερες διαδρομές, αλλά πιο έξυπνο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός χτύπησε όπως και όποτε έπρεπε στην κόντρα και ήταν ακόμη πιο επικίνδυνος. Καλά δεμένος πίσω, με δύο παίκτες στην κάθε πτέρυγα για να περιορίσουν τη δράση του Πατίτο και του Λάζαρου, προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν κι ας βγήκε λόγω ενοχλήσεων ο Μποτία με το φινάλε του ημιχρόνου.

Αυτή τη φορά Φιγκέιρας και Ντε λα Μπέγια μοίρασαν σωστά τις δυνάμεις τους σε άμυνα και επίθεση, δεν ανεβοκατέβαιναν σαν τρελοί και έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε. Χωρίς υπερβολής και χωρίς περιττές ενέργειες.

ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝ...

Κάπως έτσι το 1-0 του πρώτου μέρους έγινε 3-0 ενώ με βάση τη συνολική εικόνα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει βρει κι άλλα γκολ. Όσο για την ΑΕΚ, απείλησε ουσιαστικά μόνο στο τελευταίο 5άλεπτο, όταν το παιχνίδι είχε κριθεί…

Συνοψίζοντας, ο Μπέντο σταμάτησε να αδικεί τον εαυτό του και την ομάδα του, έκανε τακτικό ματ στον Κετσπάγια και η ομάδα του συνδύασε προσπάθεια και ουσία. Ο Φορτούνης έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του, όχι μόνο με την ποιότητα και το ταλέντο του, αλλά επειδή τα έδωσε όλα ακόμη και στην άμυνα. Αν δεν πάλευε σε κάθε φάση δεν θα είχε πετύχει αυτό το απίθανο γκολ. Η τύχη ευνοεί εκείνους που την κυνηγούν.

Και κάτι ακόμη. Ο Ολυμπιακός δεν πήγε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική. Έγιναν τα απαραίτητα για να βγάλει η ομάδα της ισχύ της στο τερέν κι έτσι έγινε. Αν συνεχίσει έτσι, όσοι βιάστηκαν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα μπορεί στην εξέλιξη της σεζόν να καταπιούν (ξανά) τη γλώσσα τους. Αρκεί να υπάρξει και η ανάλογη διάρκεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ένας άλλος Ολυμπιακός έβγαλε νοκ άουτ την ΑΕΚ
Εκτός φάσης χτύπημα του Πατίτο στον Φιγκέιρας
Αποθέωση για Φορτούνη από τον κόσμο του Ολυμπιακού
Ο Ακης Μάντζιος αναλύει το ντέρμπι στο Contra.gr
Μπέντο: Ποτέ δεν μετανιώνω

News 24/7

24MEDIA NETWORK