Έσπασε αυγά ο Μπέντο και δικαιώθηκε!

Ο Πορτογάλος έβγαλε αντίδραση στην πίεση, πήρε γενναίες αποφάσεις με τον Καρντόσο στην ενδεκάδα, την αλλαγή του Φορτούνη και τη μετατροπή της διάταξης σε 4-4-2, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε μια νίκη από ατόφιο χρυσάφι. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το τι άλλο κέρδισε ο πρωταθλητής στο χωράφι των "Ζωσιμάδων" κόντρα στον αξιόμαχο ΠΑΣ.

Έσπασε αυγά ο Μπέντο και δικαιώθηκε!

Μπορούμε να συζητάμε δύο... μέρες για το αν μας αρέσει ή όχι ο Πάουλο Μπέντο. Για τις επιλογές, τις αποφάσεις, τα "κολλήματα" και τις ιδιοτροπίες του. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε ένα: Δεν κάνει πίσω ο Πορτογάλος. Δεν κάνει εκπτώσεις σε τίποτα και για κανέναν. Θα ζήσει και θα πεθάνει με τις ιδέες του. Δεν δίστασε ακόμη και σε ένα παιχνίδι που για πολλούς έπαιζε το κεφάλι του να λειτουργήσει με αποκλειστικό γνώμονα τα πιστεύω του, να ρισκάρει και τελικά να δικαιωθεί.

Πόσοι, αλήθεια, στράβωσαν όταν έμαθαν ότι στην αρχική ενδεκάδα επέλεξε τον... άσφαιρο Όσκαρ Καρντόσο κι όχι τον "καυτό" Μπράουν Ιντέγε που διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του; Εκείνος, όμως, έκρινε ότι έπρεπε να ξεκινήσει με τον Παραγουανό σε ένα γήπεδο-χωράφι που η μπάλα θα βρίσκεται την περισσότερη ώρα στον αέρα, όπως κι έγινε, αλλά τελικά πήρε αυτό που ζητούσε.

Ο 33χρονος επιθετικός χωρίς να λάμψει, ήταν "μέσα" στις φάσεις, έδωσε κι έχασε "μάχες" με τους αντίπαλους στόπερ και τελικά έλυσε τον γόρδιο δεσμό, όταν ο προπονητής του ρίσκαρε ξανά βγάζοντας από το γήπεδο τον Κώστα Φορτούνη και μετατρέποντας τη διάταξη σε 4-4-2.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι, εκείνο με τον ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία που οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν με κάτω τα χέρια, στους "Ζωσιμάδες" έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να φτάσουν σε μια πολύ σημαντική -για την οικονομία του πρωταθλήματος- νίκη.

Και λάθη έκαναν και ζορίστηκαν από τη σθεναρή αντίσταση των γηπεδούχων και το γήπεδο τους έβγαλε τα... συκώτια με τη μπάλα να "χορεύει" ακόμη και σε κοντινές πάσες, αλλά αυτό το παιχνίδι το ήθελαν και "μάτωσαν" για να το νικήσουν. Υπήρξαν στιγμές που κι αυτό το ματς μετατράπηκε σε ρωσική ρουλέτα. Με τη μπάλα πάνω-κάτω, τον άξονα να... αδειάζει και την αγωνία να χτυπάει κόκκινο.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο ΠΑΣ είναι μία από τις πιο καλοδουλεμένες και ισχυρές ομάδες του πρωταθλήματος. Με σφιχτή και καλά οργανωμένη άμυνα, καλές κινήσεις στον χώρο, επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, παρότι δεν μπορούσε να ανεβάσει στροφές σε ένα γήπεδο-χωράφι κυριάρχησε στο μεγαλύτερο διάστημα, πίεσε πολύ από τις πτέρυγες, έβγαλε διάθεση και ενέργεια.

Δύο φορές ζήτησαν πέναλτι οι πρωταθλητές σε ισάριθμες ανατροπές του Φορτούνη. Και τις δύο φορές ο Παπαπέτρου θα μπορούσε να δείξει την άσπρη βούλα μέσα σε διάστημα τριών λεπτών. Την πρώτη φορά, δεν είδε παράβαση στην παρέμβαση του Τζημόπουλου, ενώ ο "Φορτού" έχει τσιμπήσει τη μπάλα. Τη δεύτερη έπαιξε με τα χιλιοστά υποδεικνύοντας φάουλ στο όριο της γραμμής. Και πέναλτι να έδινε κανείς δεν θα μπορούσε να του ζητήσει το λόγο...

Από την άλλη πλευρά, οι γηπεδούχοι θεωρούν τραβηγμένη την πρώτη κίτρινη που είδε ο Λίλα κι όντως φάνηκε αυστηρή. Ο διαιτητής, ωστόσο, τιμώρησε τον μέσο του ΠΑΣ για "θέατρο", καθώς έβαλε το κεφάλι του στην προσπάθεια του Μιλιβόγεβιτς να πασάρει και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος "εκβιάζοντας" το φάουλ. Λίγο αργότερα κι ενώ ήξερε ότι έχει παρατηρηθεί "κλάδεψε" τον μπαλαντέρ του Ολυμπιακού κι εκεί ο ρέφερι ήταν επιβεβλημένο να τον τιμωρήσει ξανά και να τον στείλει στα αποδυτήρια.

ΝΙΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν όχι μόνο τον ΠΑΣ και το άθλιο τερέν, αλλά και τα δικά τους λάθη. Δεν σταμάτησαν να προσπαθούν, να επιτίθενται, να διεκδικούν το τρίποντο ακόμη κι όταν η μπάλα δεν άκουγε στα πόδια τους. Ακόμη κι όταν έδωσαν δικαιώματα στους γηπεδούχους να τους απειλήσουν. "Ο επιμένων νικά" που λέει και η παροιμία κι αυτό ακριβώς συνέβη με τον Ολυμπιακό στα Γιάννενα.

Όσο για τον Μπέντο, αποδείχθηκε εφτάψυχος για μία ακόμη φορά. Όταν σφίγγει η θηλιά στο λαιμό του ο Πορτογάλος αντιδρά δυναμικά. Επιτίθεται, βγάζει χαρακτήρα, δεν περιμένει στωικά την μοίρα του. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι και οι παίκτες του βγάζουν ανάλογη αντίδραση. Όταν βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, επιστρέφουν δυναμικά, παλεύουν, δεν κάνουν πίσω. Όπως έκαναν μετά τις δύο "σφαλιάρες" από Λάρισα και ΑΠΟΕΛ, έτσι και τώρα, τέσσερις μέρες μετά από την ήττα στην Κύπρο.

Θέλει πολλή δουλειά ο Ολυμπιακός για να βελτιώσει την εικόνα του. Προφανώς, χρειάζονται και κάποιες αλλαγές στο ρόστερ. Ξεφόρτωμα όσων περισσεύουν και δύο-τρεις ποιοτικές προσθήκες κυρίως στην καρδιά της άμυνας, αλλά και στο αριστερό άκρο που οι αδυναμίες είναι εμφανείς. Η ουσία, όμως, είναι ότι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, έστω και χωρίς μεγάλη απόδοση, έστω και με πολλά λάθη, η ομάδα εμφάνισε ξανά το dna του πρωταθλητή.

Κράτησε το +7 με το σπαθί της, έβγαλε από το καλεντάρι με "τρίποντο", άλλη μια επικίνδυνη αποστολή μετά τις νίκες σε Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, "Καυτανζόγλειο" και απέδειξε ότι παρά τις όποιες αδυναμίες της, είναι πολύ "σκληρή" για να χάσει μέσα από τα χέρια της ένα ακόμη πρωτάθλημα.

Σε ατομικό επίπεδο, ο αθόρυβος, αλλά ανεξάντλητος από δυνάμεις και ενέργεια Σεμπά, έκανε μία ακόμη φορά τη διαφορά με ασίστ και γκολ. Ο Καρντόσο έλυσε τα... μάγια και η ομάδα -συνολικά, έδειξε χαρακτήρα. Άλλη μια νίκη (με τον Παναιτωλικό την Κυριακή στο "Καραϊσκάκη") για "καλές γιορτές" και ακόμη καλύτερη συνέχεια, αν γίνουν όσα πρέπει στο παζάρι του Γενάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η απάντηση Μπεντο για το... αραχνιασμένο video
Έφυγε με το διπλό από τα Γιάννενα ο Ολυμπιακός

News 24/7

24MEDIA NETWORK