Η πρώτη -κρίσιμη- ζαριά του Περέιρα!

Χαρμόσυνα ήταν –για τον Ολυμπιακό- τα νέα από την Τρίπολη. Για να παραμείνουν χαρμόσυνα και η ομάδα να κόψει πρώτη το νήμα στο φινάλε του πρώτου γύρου, ώστε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια χειμώνα και να αποκτήσει την παράσταση νίκης που λένε και οι πολιτικοί αναλυτές, θα πρέπει να ξεπεράσει τις δικές της συμπληγάδες στη Θράκη. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Η πρώτη -κρίσιμη- ζαριά του Περέιρα!
INTIME

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βίτορ Περέιρα θέλει όσο τίποτε άλλο να κάνει ποδαρικό με το δεξί στον κόκκινο πάγκο. Θα είναι ό,τι καλύτερο για τον ίδιο και την ομάδα του όχι απλά να περάσει νικηφόρα από τα Πηγάδια, αλλά και να συνδυάσει αυτή της την επιτυχία με την επιστροφή στην πρώτη θέση δύο βαθμούς πάνω από τον έτερο διεκδικητή του τίτλου ΠΑΟΚ που έχει τα δικά του θέματα να λύσει.

Ο Πορτογάλος είναι έτοιμος να εξαντλήσει τα περιθώρια. Εκμεταλλεύθηκε όσο μπορούσε καλύτερα τον διαθέσιμο χρόνο, αφιέρωσε ώρες ατελείωτες στην προπόνηση, στην μελέτη των παικτών του, αλλά και του αντιπάλου, προκειμένου να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση των τριών βαθμών. Αυτό υποσχέθηκε άλλωστε. Πως σε κάθε παιχνίδι από το πρώτο έως το… τελευταίο θα παίζει για τη νίκη, ανεξάρτητα από το ότι καλά-καλά δεν ξέρει ακόμη ούτε το δικό του ρόστερ.

Πρώτη ζαριά

Είναι σαφές ότι εκτός από προσπάθεια και σωστή προσέγγιση της αναμέτρησης, ο Περέιρα θα ρίξει απόψε την πρώτη του ζαριά και ελπίζει να είναι καλή. Δεν εξαρτώνται όλα από τον ίδιο και το ξέρει καλά. Θα πρέπει να έχει και την τύχη με το μέρος του, καθώς υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν μπορεί να παραβλέψει, ούτε έχει μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης.

Τα κουκιά για το κέντρο της άμυνας είναι μετρημένα. Ένα κι ένα κάνουν δύο. Σιόβας και Αυλωνίτης, με τον πιτσιρικά και φέρελπι Βούρο στον πάγκο, ως μοναδική εναλλακτική επιλογή. Στα δύο άκρα, Ελαμπντελαουί και Μαζουάκου έχουν πολλά προσόντα, αλλά δεν διακρίνονται για τις αμυντικές τους αρετές. Επιθετικά μπακ είναι αμφότεροι, άρα το να τους μαντρώσει ο νέος προπονητής και να τους περιορίσει στο αμυντικό σκέλος δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κόφτης είναι εκείνος που καλείται να μπαλώσει τις τρύπες στα μετόπισθεν, αλλά κι εκεί ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού καλείται να τραβήξει λαγό από το καπέλο. Ο αρχηγός Γιάννης Μανιάτης έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα ελάχιστες φορές σε αυτό το ρόλο. Ο λόγος προφανής: Δεν είναι το δυνατό του σημείο η αναχαίτιση των αντιπάλων. Τουλάχιστον όχι χωρίς έναν ακόμη καθαρόαιμο ανασταλτικό μέσο δίπλα του. Ο Εντινγκά, όμως, βρίσκεται στην Αφρική και ο Μιλιβόγεβιτς στο… ιατρικό δελτίο. Θα μπορέσει να κάνει αυτή τη δουλειά ο Κασάμι; Ο Φορτούνης; Ο Μπουχαλάκης; Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε, αλλά ο βαθμός δυσκολίας παραμένει ψηλά.

Συμπαγής και με περιορισμένο ρίσκο

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε δύο συμπεράσματα. Ο Ολυμπιακός αφενός θα πρέπει να παρουσιαστεί ιδιαίτερα συμπαγής στην Ξάνθη περιορίζοντας το ρίσκο και τους κενούς χώρους κοντά στην εστία του Ρομπέρτο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πάρει ό,τι καλύτερο έχουν να δώσουν οι μεσοεπιθετικές του επιλογές. Όχι μόνο στο πως θα βάλουν γκολ, αλλά και στο πως θα βοηθήσουν για να μην το δεχθεί η δική τους ομάδας.

Στην αποψινή αναμέτρηση με τη Skoda δεν περισσεύει κανείς, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βρώμικη δουλειά. Για να φέρει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι στα μέτρα του, να κυριαρχήσει και να φτάσει στο γκολ χωρίς να απειληθεί σοβαρά στην άμυνα, θα χρειαστεί όλοι όσοι αγωνιστούν να κατανείμουν σωστά και… δίκαια τις δυνάμεις τους σε άμυνα και επίθεση. Δεν γίνεται αλλιώς…

Με άλλα λόγια, ο Περέιρα θα πρέπει να βάλει τα δυνατά του για να φέρει σε πέρας η ομάδα του αυτή την επικίνδυνη αποστολή εκτός έδρας. Οι «ερυθρόλευκοι» τον τελευταίο καιρό δέχονται γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι εντός κι εκτός «Καραϊσκάκη» (σ.σ. πλην του αγώνα με την Καλλονή στη Λέσβο), ενώ η ομάδα του Λουτσέσκου έριξε… ντόρτια σε ΠΑΟΚ και ΠΑΟΚ. Θα μπορέσει ο Πορτογάλος τεχνικός να οδηγήσει τους παίκτες του Λουτσέσκου σε… ασόδυο; Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει με τη φόρμα εργασίας να βγάλει πολλά στο χορτάρι για να μπορέσει μετά από το τέλος του αγώνα να προβάρει και το κοστούμι του πρωταθλητή χειμώνα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK