Καμπιάσο: Ο κύριος καθηγητής που διδάσκει (και) στου Ρέντη!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Εστεμπάν Καμπιάσο. Βγάζει το καπέλο στον Αργεντινό και αποκαλύπτει το στόρι γύρω από τη μεταγραφή του.

Καμπιάσο: Ο κύριος καθηγητής που διδάσκει (και) στου Ρέντη!

Κάποιοι τον είπαν "προπονητή μέσα στο γήπεδο". Κάποιοι άλλοι τον αποκάλεσαν "κύριο καθηγητή". Για τους περισσότερους είναι απλά ο Εστέμπαν Καμπιάσο. Ο Αργεντινός παικταράς, ο οποίος ακόμη και στα 35 χρόνια του διδάσκει ποιότητα, ομαδικό πνεύμα και απόλυτο επαγγελματισμό.

Εδώ που τα λέμε όταν έχεις γράψει 315 συμμετοχές με τη φανέλα της μεγάλης Ίντερ του Μάσιμο Μοράτι, άλλες 41 με εκείνη της "Βασίλισσας" Ρεάλ, 52 με την Εθνική ομάδα κι έχεις σηκώσει ό,τι κούπα κυκλοφορεί στα γήπεδα, όπως και να σε χαρακτηρίσουν λίγο θα ‘ναι.

Ο Ολυμπιακός τον ήθελε πολύ και το έδειξε από την πρώτη στιγμή. Στην Πλατεία Αλεξάνδρας από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στα υπόψη τους η περίπτωση του "καραφλού" που μόνο… τρελός δεν είναι, άρα δεν επιβεβαιώνει το γνωστό διαχρονικό "ερυθρόλευκο" σύνθημα που αφορά τον –νυν αθλητικό διευθυντή- Γρηγόρη Γεωργάτο, ασχολήθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Προερχόμενος από μία γεμάτη σεζόν με 35 συμμετοχές και δύο γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ο άνθρωπος που πήρε από το χέρι τη Λέστερ και την οδήγησε σε μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, έριξε άγκυρα στο λιμάνι του Πειραιά και εξακολουθεί να εμπνέει σεβασμό σε συμπαίκτες, αλλά και αντιπάλους.

Η κουβέντα με τον Μαρινάκη για Καμπιάσο

Είναι γεγονός πως ο Μάρκο Σίλβα δεν ενθουσιάστηκε στο πρώτο άκουσμα του ονόματός του. Έχοντας απορρίψει ήδη τον 34χρονο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, τον 33χρονο Νενέ, αλλά και τον 35χρονο Ροναλντίνιο, ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε τη διάθεση να δουλέψει με πιο νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου για να αποφασίσει, ενώ πριν ανάψει το "πράσινο φως" χρειάστηκε να το κουβεντιάσει και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη.

"Σε περίπτωση που τον επιλέξεις, δεν έχεις καμία υποχρέωση να τον διατηρείς μόνιμα στην ενδεκάδα. Στο χέρι σου είναι και στη διακριτική σου ευχέρεια να επιλέξεις πότε και πόσο θα παίζει. Η απόφαση είναι δική σου…", ήταν το σχετικό μήνυμα που έλαβε ο κόουτς, ο οποίος είπε τελικά το "ναι" και μάλλον δεν έχασε…

Ο Εστέμπαν Καμπιάσο πάτησε Ελλάδα προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού, ενώ του χρειάστηκαν λίγες ημέρες για να προκαλέσει ανάλογα συναισθήματα και στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που η φυσική του κατάσταση ήταν σε πολύ μέτρια επίπεδα και οι αποστάσεις που κάλυπτε μέσα στο γήπεδο ήταν περιορισμένες, έδειξε πως είναι ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης.

Ξέρει ανά πάσα στιγμή που πρέπει να βρίσκεται πως πρέπει να κινηθεί, να πασάρει, να φωνάξει για να ανεβάσει τους συμπαίκτες του. Ακόμη κι όταν κάνει φάουλ ή διαμαρτύρεται δεν θα το κάνει τυχαία ούτε θα παρασυρθεί από την ένταση του παιχνιδιού. Δουλεύει με τη διάθεση πρωτάρη, συμπεριφέρεται ως "ένας απ’ όλους" χωρίς την παραμικρή έπαρση, είναι ευγενέστατος και προσιτός ακόμη και στα παιδιά που προέρχονται από την ακαδημία.

Όταν πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον Πειραιά, ήξερε καλά και τον Τσόρι Ντομίνγκες, ενώ είχε ακούσει πολλά και για τον "Γκέο" από το διάστημα που ο αριστεροπόδαρος πρώην άσος του Ολυμπιακού φορούσε τη φανέλα της Ίντερ, ομάδας που ο Καμπιάσο είχε, έχει και θα έχει για πάντα στην καρδιά του.

Υπόδειγμα συμπαίκτη

Ήταν ένας από εκείνους που ζήτησε από τον προπονητή να κάνει και ατομική προπόνηση προκειμένου να ανεβάσει ακόμη πιο γρήγορα τους δείκτες φυσικής κατάστασης και το μόνο που ρώτησε ήταν αν η ΠΑΕ μπορεί να του διαθέτει έναν δάσκαλο της γιόγκα, προκειμένου να ηρεμεί πιο γρήγορα από την ένταση της προπόνησης και το κορμί του να χαλαρώνει, καθώς δεν διανύει και την πρώτη νιότη.

Υπόδειγμα συμπαίκτη, παίζει πρώτα για τους άλλους και μετά για τον εαυτό του και πάνω απ’ όλα σέβεται τον προπονητή. Δεν είναι τυχαίο ότι στον αγώνα της πρεμιέρας με τον Πανιώνιο στο "Καραϊσκάκη", παρότι σηκώθηκε να κάνει ζέσταμα σχεδόν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο δεν μπήκε ποτέ στο γήπεδο, καθώς ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε τον Ματιέ Ντοσεβί. Τότε πολλοί απόρησαν με την επιλογή του Πορτογάλου κόουτς, όχι ο Καμπιάσο.

Ο διεθνής χαφ απλώς αναρωτήθηκε μήπως ο προπονητής έχει παράπονα από την προσπάθειά του και θέλει κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό. Του έγινε σαφές σε τετ α τετ που είχαν οι δύο τους πως τίποτα από τα δύο δεν ισχύει και πως απλώς δεν χρησιμοποιήθηκε για λόγους τακτικής προσέγγισης του αγώνα. Το φοβερό είναι πως σε αντίθεση με κάποιους συμπαίκτες του ο Καμπιάσο ούτε γκρινιάζει, ούτε παραπονιέται, ούτε μουρμουράει αν κάτι δεν του αρέσει. Κι εκείνοι που ξέρουν λένε ότι η παρουσία και η συμπεριφορά του αποτελεί καταλύτη στο πολύ καλό κλίμα που επικρατεί φέτος στα αποδυτήρια της ομάδας.

Δεν είναι τυχαίο πως και στον αγώνα με τον Πλατανιά, ενώ πετυχαίνει ένα απίθανο γκολ με κεφαλιά κι ενώ έχει οριζοντιωθεί με το έδαφος έπειτα από σέντρα του Ερνάνι, ο βοηθός τον υποδεικνύει -λανθασμένα- εκτός θέσης. Την ώρα που κάθε άλλος ποδοσφαιριστής στον… πλανήτη θα διαμαρτυρόταν για την αδικία ο Καμπιάσο έφυγε τρέχοντας προς τα πίσω και δεν ασχολήθηκε καν. Όταν έχεις πρωταγωνιστήσει στο υψηλότερο επίπεδο, ξέρεις ότι η απόφαση του διαιτητή δεν αλλάζει, ακόμη κι αν είναι λάθος… Τόσο απλά.

Στο παιχνίδι με την Άρσεναλ η απόδοσή του ήταν υποδειγματική σε όλους τους τομείς. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε το σκάψιμο που έκανε στη φάση του 2-3, όταν εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα σουτάρει στο ριμπάουντ, εκείνος πέρασε τη μπάλα με λόμπα στον Πάρντο κι εκείνος σέρβιρε άψογα και με τη μία στον Φινμπόγκασον. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως την ώρα που ο Ισλανδός στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, ο Καμπιάσο δεν τρέχει να αγκαλιάσει τον σκόρερ, αλλά κάνει σπριντ για να αποθεώσει τον κολομβιανό εξτρέμ για την υπέροχη ασίστ!

Μετά από το τέλος του αγώνα και πριν κάνει δηλώσεις όχι μόνο στον OTE TV, αλλά και σε διεθνή δίκτυα, φρόντισε να φορέσει το κοστούμι και τη γραβάτα του. Κάποια στιγμή την ώρα που συνομιλούσε με τον καλό συνάδελφο και… συμπαίκτη στον Sport24 radio 103,3, Αντρέα Παλομπαρίνι, ο Καμπιάσο έβηξε. Πριν συνεχίσει τις δηλώσεις ζήτησε "συγνώμη" για τη μικρή διακοπή δείγμα της ευγένειας και του επαγγελματισμού που τον διακρίνει σε όλα…

Περιττό να αναφέρουμε ότι για πολύ κόσμο ο Καμπιάσο έβγαλε στο "Έμιρεϊτς" και σε ένα μόνο παιχνίδι τα λεφτά της μεταγραφής του (σ.σ. το συμβόλαιο του ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως). Ο ίδιος πάλι πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει…

Υ.Γ.: Το κακό με τον Καμπιάσο είναι ότι μετά από δύο παιχνίδια στο Champions League έχει συμπληρώσει ήδη ισάριθμες κίτρινες κάρτες και στην επόμενη θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το επόμενο ματς. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και σε αυτό το σκέλος στην αναμέτρηση του Ζάγκρεμπ με τη Ντιναμό.

Διαβάστε ακόμα:

Η παρηγοριά του Ρομπέρτο και ο νέος Βαλβέρδε

News 24/7

24MEDIA NETWORK