Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

Γι’ αυτό έχει καταφέρει να κάνει φίλους κι εχθρούς να υποκλίνονται μπροστά του, γι’ αυτό εκατομμύρια οπαδοί παραληρούν σε κάθε μεγάλη βραδιά του. Γιατί ο ακούραστος τζουντόκα ξέρει να δίνει μάχες και να βγαίνει νικητής. O Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον "φύλακα άγγελο" του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο.

Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

Παρασκευή 26 Ιουλίου του 2013. Ακριβώς πριν από 16 μήνες και μια μέρα. Η διοίκηση του Ολυμπιακού με ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ στο μεταγραφικό παζάρι γεμίζει με κόκκινο χρώμα τους τίτλους στα εξώφυλλα των αθλητικών εφημερίδων και απογειώνει τα εκατομμύρια των οπαδών της ομάδας.

Το δρόμο που χάραξε με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά ο "πολύς" Χαβιέ Σαβιόλα, ακολουθούν –με διαφορά μερικών ωρών- η σαΐτα της Άρσεναλ Τζόελ Κάμπελ και ο αρχηγός της Αλγερίας και άσος της Μονακό, Καρλ Μεντζανί. Σε κάποια γωνία των πρωτοσέλιδων εκείνης της ημέρας στριμώχνεται η είδηση του δανεισμού του Ισπανού πορτιέρε Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η μεταγραφή που πέρασε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων έμελλε να είναι η κορυφαία που έχει γίνει στον Θρύλο από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο πανύψηλος τερματοφύλακας (με 192 εκατοστά μπόι) προκάλεσε –λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου- αίσθηση στην επίσημη παρουσίασή του κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον λόγω των εντυπωσιακών τατού που κοσμούν το κορμί του. Δεύτερον λόγω της εκρηκτικής συζύγου του Μάρτα Ντομίνγκεθ που προκάλεσε πάνω της όλα τα βλέμματα καθισμένη στην πρώτη σειρά ακριβώς κάτω από το πάνελ της παρουσίασης. Η ξανθιά καλλονή, μάλιστα, ακολούθησε τον σύζυγό της μέχρι τον αγωνιστικό χώρο του "Καραϊσκάκη", προκειμένου να απαθανατίσει με την κάμερα του κινητού της τηλεφώνου τις πρώτες φωτογραφίες του Ισπανού άσου με το κασκόλ της νέας του ομάδας.

Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

Τότε οι περισσότεροι ήταν κουμπωμένοι στο άκουσμα της είδησης ότι ο Ολυμπιακός απέκτησε ξένο γκολκίπερ. Είχε προηγηθεί το πείραμα με τον Αργεντινό Φράνκο Κοστάντσο που αποδείχθηκε τραγικό, ο Ούγγρος Μπάλας Μέγερι δεν είχε καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε βασική μονάδα, ενώ και ο συμπαθής "γερόλυκος" Ρόι Κάρολ είχε πατήσει αισίως τα 36 χρόνια του…

Απαγορεύεται να μη σηκωθείς!

Ο Ρομπέρτο δεν είπε πολλά στις προγραμματικές του δηλώσεις ως παίκτης του Ολυμπιακού. "Θεωρώ σπουδαία ευκαιρία να συμμετέχω στην καλύτερη ελληνική ομάδα, η οποία αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο", είχε αρκεστεί να πει και… παρέπεμψε για τα υπόλοιπα στο γήπεδο. Από τα παιδικά του χρόνια, άλλωστε, είχε μάθει να δίνει μάχες και να μη λυγίζει από τις δυσκολίες.

Το ποδόσφαιρο, εξάλλου, μπορεί να εξελίχθηκε στη μεγάλη του αγάπη, αλλά δεν ήταν η πρώτη. Τα πρώτα του βήματα στο σκέλος του αθλητισμού τα έκανε στα ταπί του τζούντο! Με τη μπάλα ασχολήθηκε όταν είχε πλέον αποκτήσει μαύρη ζώνη κι όπως λέει ακόμη και τώρα, η ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες τον βοήθησε να καταλάβει πως το να πέσεις επιτρέπεται, το να μην ξανασηκωθείς απαγορεύεται!

Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο
INTIME SPORTS

Από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση ως μέλος των πρωταθλητών Ελλάδας έκανε τον Μίτσελ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Η επιβλητική παρουσία του κάτω από δοκάρια ήταν αρκετή για να πείσει ακόμη κι έναν αδαή με το ποδόσφαιρο πως πρόκειται για κίπερ πρώτης γραμμής. Από τότε μέχρι τώρα φροντίζει να αποδεικνύει σε κάθε του εμφάνιση πόσο σπουδαίος είναι και να στέλνει "μηνύματα" στις πρώην ομάδες του την Μπενφίκα και την Ατλέτικο Μαδρίτης που δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν την αξία του στις σωστές της διαστάσεις.

Πλέον έχοντας κολλήσει ενάμιση χρόνο ένσημα στον Πειραιά, το όνομά του έχει ταξιδέψει από το μεγάλο λιμάνι σε κάθε άκρη του κόσμου. Άξια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους τερματοφύλακες του πλανήτη, επιβεβλημένα ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλήρωσε 6 εκατομμύρια ευρώ κας για να τον δέσει τον Φλεβάρη στην προβλήτα του "Πόρτο Λεόνε" και απόλυτα δίκαια θεωρείται ο καλύτερος ξένος "άσος" που φόρεσε ποτέ την εμφάνιση των πρωταθλητών Ελλάδας.

Πάει για το "χρυσό 31"!

Τα πιο πολλά παιχνίδια έως τώρα στην καριέρα του τα έπαιξε με τη φανέλα της Σαραγόσα υπό τις οδηγίες ενός παλιού μας γνώριμου, ενός προπονητή, ο οποίος έχει περάσει από τη χώρα μας, αλλά όχι με την ίδια ανάλογη επιτυχία. Πρόκειται για τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος επέλεξε τον Ρομπέρτο ως βασικό πορτιέρε της ομάδας του σε 55 επίσημα ματς.

Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

Αύριο ο 28χρονος τερματοφύλακας, κόντρα στην πρώην ομάδα του, την Ατλέτικο, θα συμπληρώσει 54 εμφανίσεις στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, υπό τις οδηγίες του Μίτσελ. Στα 30 από αυτά τα ματς, μάλιστα, έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία του, κάτι που σημαίνει ότι αν το πετύχει κι αύριο στα παλιά λημέρια του "Βιθέντε Καλντερόν" θα πιάσει το "χρυσό" 31, το οποίο θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο της ομάδας του για –δεύτερη στη σειρά- πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του Champions League.

Όταν ο Ρομπέρτο ήρθε ως δανεικός στον Ολυμπιακό από την ομάδα της Μαδρίτης, ο άνθρωπος που τον πίστεψε περισσότερο απ’ όλους πριν πάρει τη σκυτάλη ο Μίτσελ, ο Μανόλο Χιμένεθ, είχε δηλώσει στο "Sport24":

"Ο Ρομπέρτο είναι πρώτης τάξεως επιλογή για τον Ολυμπιακό. Καταπληκτικό παιδί, ακούραστος στις προπονήσεις, κεφάτος, αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο. Διαθέτει εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, είναι ταχύτατος, ξέρει να διαβάζει τις φάσεις. Είναι νέος ακόμα και βελτιώνεται συνεχώς. Τα ρεφλέξ του είναι πολύ καλά, το ίδιο και η έξοδός του, τόσο ψηλά όσο και χαμηλά. Δεσπόζει στην περιοχή του και συνεργάζεται σωστά με την άμυνά του. Τις δυο σεζόν που ήμουν στη Σαραγόσα, ήταν από τους τερματοφύλακες της Πριμέρα Ντιβισιόν που ξεχώρισαν. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάει μια χαρά στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί εγγύηση κάτω από τα γκολπόστ". Ο συμπατριώτης του, τον δικαίωσε σε κάθε λέξη…

Η υπόκλιση του Μπουφόν

Ο ίδιος ο Ρομπέρτο σε παλιότερη συνέντευξή του είχε ξεχωρίσει τους Τζίτζι Μπουφόν και Σαντιάγκο Κανιθάρες ως τους τερματοφύλακες που αποτελούν τα μεγάλα του ινδάλματα. Μάλλον δεν θα το είχε καν φανταστεί τότε ότι θα τα έφερνε έτσι ο χρόνος και η τύχη που ο διάσημος Ιταλός τερματοφύλακας και αρχηγός του Γιουβέντους θα τον αγκάλιαζε, θα τον αποθέωνε και με δική του προτροπή θα άλλαζαν φανέλες μετά από τα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη "μεγάλη Κυρία" του "καμπιονάτο" στο πλαίσιο του φετινού ομίλου στο Champions League.

Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

Το πιο εντυπωσιακό ίσως της ιστορίας του Ισπανού τερματοφύλακα που λύνει και πολλές από τις απορίες σχετικά με το πώς έφτασε ως εδώ, αφορά την προσωπική του ζωή. Εδώ και μερικούς μήνες ο Ρομπέρτο και η Μάρτα αποφάσισαν να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους στις ζωές τους. Το "νούμερο ένα" του Ολυμπιακού απέδειξε και σε αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία πως είναι γεννημένος νικητής. Επέλεξε να λύσει τις όποιες διαφωνίες πολιτισμένα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το "βελούδινο διαζύγιο"

Έβαλε τα δύο του παιδιά πάνω από το πρόβλημα κι όχι μπροστά σ’ αυτό, όπως συμβαίνει –δυστυχώς- σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Προχώρησε μαζί με τη σύζυγό του σε "βελούδινο διαζύγιο" και το μόνο που ζήτησε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ήταν να σεβαστούν τα δύο αγγελούδια της οικογένειας και να αναφερθούν στο γεγονός με την απαραίτητη διακριτικότητα. Το σεβάστηκαν άπαντες, όχι επειδή ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά επειδή το ζήτησε ο Ρομπέρτο. Ένας αθλητής και άνθρωπος "κόσμημα" απ’ όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς. Ο σεβασμός, άλλωστε, εμπνέεται, δεν επιβάλλεται…

Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

Αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για τον "φύλακα άγγελο" της εστίας του Ολυμπιακού μπορεί να άγγιξε την ψυχή του, αλλά δεν τον επηρέασε ούτε για μια στιγμή, ούτε για ένα λεπτό από το επαγγελματικό του καθήκον. Είχε την αυτοκυριαρχία να αφήσει τα όποια προβλήματα του σπιτιού στο χαλάκι της εξώπορτας και όταν περνούσε την πύλη του Ρέντη φρόντιζε και φροντίζει να είναι κάθε μέρα και καλύτερος.

Γι’ αυτό έχει καταφέρει να κάνει φίλους κι εχθρούς να υποκλίνονται μπροστά του, γι’ αυτό εκατομμύρια οπαδοί παραληρούν σε κάθε μεγάλη βραδιά του. Γιατί ο ακούραστος τζουντόκα ξέρει να δίνει μάχες και να βγαίνει νικητής. Ξέρει και να πέφτει, αλλά και να σηκώνεται ακόμη πιο δυνατός! Το ίδιο θα επιδιώξει και αύριο το βράδυ στο παλιό του σπίτι. Το ίδιο είχε κάνει, άλλωστε, και πέρυσι στο "Ντα Λουζ" της Λισσαβόνας, αλλά και στο "Καραϊσκάκη" θυμίζοντας στους ανθρώπους της Μπενφίκα τι είχαν και τι έχασαν…

News 24/7

24MEDIA NETWORK