Ο κανονικός Ερνάνι αλλάζει τα δεδομένα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον κανονικό Ερνάνι που είδαμε στην Τρίπολη.

Ο κανονικός Ερνάνι αλλάζει τα δεδομένα

Γι' αυτόν τον Ερνάνι, της Τρίπολης, έσκιζε τα ρούχα του το καλοκαίρι ο Μάρκο Σίλβα. Αυτόν τον Ερνάνι είχε "νούμερο 1" στη λίστα για τους εξτρέμ, πάνω κι από τους Πάρντο, Σεμπά, γι' αυτόν τον Ερνάνι έπεισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εξαντλήσει τα περιθώρια και να περιμένει μέχρι τις 31 Αυγούστου για να τον φέρει στον Πειραιά. Αυτόν προσδοκούσε να δει στη διάρκεια της σεζόν ο Πορτογάλος κόουτς. Γι' αυτόν άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας αρχικά τον Ντουρμάζ και στη συνέχεια τον Φουστέρ.

Ο παίκτης τον "τρέλαινε"

Αυτός ο παίκτης τον "τρέλαινε" όταν τον έβλεπε να παίζει με τη φανέλα της Πόρτο. Και απορούσε πως αυτή η βολίδα που δεν έχει αντίπαλο με τη μπάλα στο χώρο δεν έχει μόνιμη θέση στην 11άδα των "δράκων". Στο διάστημα της συμβίωσής τους στου Ρέντη κατάλαβε πολλά και ο ένας και ο άλλος. Από τις 27 του Οκτώβρη είχατε διαβάσει στο Contra.gr σχετικά με το τι περίμενε ο 38χρονος κόουτς από τον αριστεροπόδαρο εξτρέμ, αλλά δεν το έβλεπε με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιήσει ελάχιστα συγκριτικά με τις μεγάλες προσδοκίες που προκάλεσε ο δανεισμός του.

Και μόνο το γεγονός ότι η Πόρτο τον παραχώρησε με απλό... ενοίκιο στον Ολυμπιακό, χωρίς ρήτρα αγοράς του στο τέλος της σεζόν, σημαίνει ότι και οι "δράκοι" τον πιστεύουν και ποντάρουν πολλά πάνω του, αλλά... Αυτό το "αλλά" θα προκαλεί απορίες κι ερωτηματικά σχετικά με το πού τελικά μπορεί να φτάσει αυτός ο παίκτης που κάνει τη μπάλα κομπολόι, είναι αέρινος, αλλά δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στο "κομμάτι" της τακτικής.

Το παραδέχθηκε και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά από το τέλος της αναμέτρησης με τον Αστέρα μιας αναμέτρησης, την οποία σημάδεψε με δύο υπέροχα γκολ. "Δυσκολεύτηκα στην προσαρμογή" δήλωσε και υποσχέθηκε να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο στα ματς που απομένουν. Να προλάβει να τα φέρει όλα τούμπα και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του προπονητή του;

Θέμα χρόνου να του δώσει ευκαιρία

Το συζητούσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο του ντέρμπι των "αιωνίων". Η... προτελευταία σκέψη του Μάρκο Σίλβα για την ενδεκάδα ήθελε τον Ερνάνι βασικό στην αριστερή πτέρυγα αντί του ανέτοιμου Σεμπά. Τελικά, ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" κατέληξε στη σίγουρη λύση του Τσόρι Ντομίνγκες για το αρχικό σχήμα, αλλά ήταν θέμα χρόνου να δώσει την ευκαιρία στον συμπατριώτη του.

Τον είδε όπως ήθελε στις προπονήσεις, δεν ήθελε να ρισκάρει περισσότερο και με τον ανέτοιμο Ντουρμάζ, τον έριξε στη μάχη και στα 37 δευτερόλεπτα, άφησε για πρώτη φορά "άγαλμα" τον Θεοδωρόπουλο. Κάτι ανάλογο έγινε και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Μόνο ο δημιουργός άλλαξε. Την πρώτη φορά ήταν ο Φορτούνης, τη δεύτερη ο Κασάμι. Πάσα στην πλάτη της άμυνας κι άντε πιάστε τον... Σπίντι Ερνάνι.

Τέτοια εξτρέμ θέλει ο Μάρκο Σίλβα. Τέτοια εξτρέμ θέλει κάθε προπονητής εδώ που τα λέμε, αλλά να έχουν το μυαλό του και στην άμυνα όχι μόνο στην επίθεση. Χρήσιμος είναι και ο Σεμπά, τη διαφορά, όμως, την κάνουν εκείνοι που μπορούν με μια τους ενέργεια να κάνουν τη διαφορά. Και ο εργατικός Βραζιλιάνος όχι μόνο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά είναι τσακωμένος με το γκολ και την τελική ενέργεια. Μπορεί να προσφέρει μόνο στο... χαμαλίκι, αλλά η βασική δουλειά του εξτρέμ είναι η δημιουργία και το γκολ.

Το παράδειγμα του Ντουρμάζ

Δεν ξέρω τι πιθανότητες υπάρχουν για να ανανεωθεί ο δανεισμός του Ερνάνι για ακόμη έναν χρόνο. Και ο ίδιος, άλλωστε, με δηλώσεις τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα του έλεγε ότι θέλει να επιστρέψει στο "Ντραγκάο" και την ομάδα που ανήκει. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του Ντουρμάζ, ο οποίος πέρυσι ήταν σε άλλο... πλανήτη και φέτος εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες μονάδες του Ολυμπιακού. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο και με τον Ερνάνι από τη στιγμή που παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι δυσκολεύθηκε στην προσαρμογή;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτό το "κεφάλαιο" καλό θα είναι να το κρατήσουμε ανοικτό για λίγο καιρό ακόμη. Μέχρι να τελειώσει η σεζόν και να δούμε τι θα εισηγηθεί τελικά ο Μάρκο Σίλβα. Ο κανονικός Ερνάνι είναι μεγάλη υπόθεση για κάθε ομάδα, ο -κάνω του κεφαλιού μου- Ερνάνι δεν είναι για πουθενά παρά μόνο για την αλάνα ή την αυλή του σπιτιού του.

Ανοίγουν θέματα

Τέτοια θέματα, πάντως, θα ανοίξουν κι άλλα στο προσεχές διάστημα, ενώ υπάρχουν και κάποια που έχουν ανοίξει ήδη. Ο Μανιάτης για παράδειγμα που χθες ως βασικός αναδείχθηκε Κυπέλλουχος στο Βέλγιο με τη Σταντάρ σε βάρος της Μπριζ. Θα καταφέρει να πείσει τον προπονητή του να τον συμπεριλάβει στα πλάνα της επόμενης σεζόν; Θα πιάσουν λιμάνι οι δύο "Διόσκουροι" της Ξάνθης Γούτας και Μπέρτος; Έχει πείσει και πόσο ο -επίσης δανεικός- Μπεν ότι το διάστημα της παρουσίας του στον Λεβαδειακό είναι αρκετό για να περάσει ξανά το κατώφλι του Ρέντη; Κι ακόμη: Ο Τάσος Μπακασέτας που κάνει πράγματα και θαύματα φέτος με τη φανέλα του Πανιωνίου έχει θέση στο ρόστερ του Ολυμπιακού, αν -όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες- αποκτηθεί τελικά από τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο χρόνος θα δείξει και ο Μάρκο θα αποφασίσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σίλβα: "Ευχαριστημένος μόνο για τους τρεις βαθμούς"

Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 1-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK