Ο Περέιρα, ο Μίτσελ και η προφητεία του Μουρίνιο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει τον παράγοντα τύχη αναφορικά με την παρουσία του Βίτορ Περέιρα στον πάγκο του Ολυμπιακού, κάνει τη σχετική σύγκριση με τον Μίτσελ και αποκαλύπτει την προφητεία του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο Περέιρα, ο Μίτσελ και η προφητεία του Μουρίνιο
INTIME SPORTS

Όταν ο Βίτορ Περέιρα ανέλαβε το τιμόνι της Πόρτο ως πρώτος προπονητής συναντήθηκε κάποια στιγμή με τον Πορτογάλο προπονητή, στον οποίο όλοι οι συμπατριώτες του και όχι μόνο, θέλουν να μοιάσουν. Τον Ζοζέ Μουρίνιο. Τότε ο "special one" του είχε πει: "Ξέρω ότι πολλοί θα σου ευχηθούν πολλά τώρα που έκανες το μεγάλο βήμα στην Πόρτο. Εγώ ένα μόνο πράγμα θα σου ευχηθώ. Να έχεις τύχη! Αν έχεις όλα θα πάνε καλά, αν δεν έχεις…"

Αυτή τη μικρή ιστορία διηγήθηκε ο ίδιος ο Περέιρα στους ανθρώπους του Ολυμπιακού με το πού ήρθε στη χώρα μας για να συνεργαστεί με το σύλλογο και η αφήγηση μόνο τυχαία δεν ήταν. Σε όλους όσους του εύχονταν καλή επιτυχία εκείνος απαντούσε "λίγη τύχη χρειάζεται". Ήξερε, άλλωστε, και τις δυνατότητές του και την όρεξη που είχε και έχει για δουλειά, αλλά και τις φιλοδοξίες του για μια μεγάλη καριέρα στους πάγκους. Όλα αυτά μπορεί να τα ελέγξει. Την τύχη όχι, έστω κι αν πολλοί πιστεύουν πως μπορούν να την καθορίσουν…

Ουδείς αμφιβάλει στου Ρέντη ότι ο Περέιρα είναι έξυπνος, εργασιομανής, με πολλές γνώσεις και ατελείωτη διάθεση για να πετύχει. Από τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στο αθλητικό κέντρο των "ερυθρολεύκων" όλοι είχαν να λένε για το υψηλό επίπεδο και την ένταση της προπόνησης. Δεν στέκομαι στα καλά λόγια που είθισται να ακούγονται για κάθε νέο προπονητή, αλλά στις κουβέντες ουσίες που μου έχουν μεταφέρει άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια.

Ο Περέιρα, ο Μίτσελ και η προφητεία του Μουρίνιο

Ζήτησε... θεωρείο για να βλέπει καλύτερα!

Και μόνο το γεγονός ότι πριν συμπληρώσει έναν μήνα στην ομάδα ζήτησε από την ΠΑΕ να του φτιάξουν ειδική υπερυψωμένη θέση ανάμεσα στα δύο γήπεδα για να βλέπει καλύτερα την προπόνηση, δείχνει την τρέλα που έχει με τη δουλειά του. Πράγματι, οι αρμόδιοι του συλλόγου υλοποίησαν το αίτημά του και πλέον ο Πορτογάλος παρακολουθεί την προπόνηση από θέση που μοιάζει με εκείνη του διαιτητή στο βόλεϊ ή το τένις και να μην του ξεφεύγει τίποτα.

Είναι γεγονός ότι ανέλαβε την ομάδα καταμεσής της σεζόν, κάτι που είχε συμβεί με τον προκάτοχό του, τον Μίτσελ, ενώ στη διάρκεια των μεταγραφών του Γενάρη, υπερεκτιμώντας ίσως τις δυνατότητές του δεν πάτησε πόδι για την ενίσχυση της ομάδας και περιορίστηκε στον… αναιμικό Χάρα και στον -επιρρεπή στο λάθος- Σαντάνα.

Δύο πράγματα δείχνει να μην έχει ως τώρα ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Τον χρόνο που θα ήθελε για να δουλέψει καλύτερα με τους παίκτες του, κάτι το οποίο δεν του έχουν επιτρέψει οι συνεχείς αγώνες και τη βοήθεια της τύχης. Όσο άστρο είχε ο Μίτσελ, άλλη τόση γκίνια έχει ο Περέιρα.

Για να λέμε, βεβαίως, όλη την αλήθεια και ο Ισπανός όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό είχε αποκλειστεί και μάλιστα με δύο ήττες από κάποια Λεβάντε. Γνώρισε την ήττα με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, ενώ η μικρομεσαία ομάδα της Primera είχε προκριθεί πανηγυρικά μετά και τη δεύτερη νίκη της στο Φάληρο με 1-0. Ο Μίτσελ αν θέλουμε να εξετάσουμε το θέμα και λίγο πιο διεξοδικά, στο πρώτο διάστημα της θητείας του στον Πειραιά ήταν αλλού γι’ αλλού. Πέρα από τον πρόωρο και οδυνηρό αποκλεισμό στο Europa, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και στο πρωτάθλημα, παρότι η διαφορά από τον δεύτερο ήταν μεγάλη όταν ανέλαβε, ενώ λίγο έλειψε να χάσει και το Κύπελλο από τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο Περέιρα, ο Μίτσελ και η προφητεία του Μουρίνιο

Η τύχη του Μίτσελ

Την ώρα που κάποιοι έχουν αρχίσει να κοιτάζουν τις πτήσεις με προορισμό τη Λισσαβόνα και ψάχνουν να βρουν σε ποιο αεροπλάνο θα ανέβει ο Περέιρα, ξεχνούν ότι ο Μίτσελ στη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του στο μεγάλο λιμάνι έδειξε το ποιος είναι και τι μπορεί να πετύχει. Πέρα απ’ όλα τα θετικά που έχει ως προπονητής, ο πρώην τεχνικός της ομάδας είχε και κάτι ακόμη: Τύχη! Μια ματιά να ρίξει κανείς στο πως έφτασε ο Ολυμπιακός από το 0-3 στις Βρυξέλλες μέχρι το 2-0 με τη Μάντσεστερ θα καταλάβει πολλά.

Ο Περέιρα μέχρι τώρα δεν έχει ούτε τύχη ούτε και την τεράστια προσωπικότητα του Μίτσελ. Αυτό φάνηκε και στο πρώτο ματς με τη Ντνίπρο, στο οποίο ο Ολυμπιακός έχασε με δύο αυτογκόλ (Σαντάνα, Σιόβας) και στον αγώνα της Λεωφόρου όπου και πάλι είχαμε αυτογκόλ (Μασουάκου), ενώ έχει προηγηθεί μοναδική ευκαιρία του Ντουρμάζ για να γίνει το 0-1, αλλά και στη ρεβάνς με τους Ουκρανούς.

Είναι κρίμα κι άδικο ίσως πως στράβωσε ένα παιχνίδι, στο οποίο ο Ολυμπιακός και ήθελε και μπορούσε να κάνει την ολική επαναφορά και τη μεγάλη ανατροπή. Μέχρι και ο… άφαντος μέχρι την Πέμπτη Αφελάι εμφανίστηκε στο "Καραϊσκάκη". Και είναι μαγκιά του Περέιρα που εμπιστεύθηκε τον Ολλανδό, ώστε να του δώσει άλλη μία ευκαιρία. Ο διεθνής εξτρέμ μπήκε αφιονισμένος στο τερέν, ίσως για πρώτη φορά φέτος.

Ο Περέιρα, ο Μίτσελ και η προφητεία του Μουρίνιο

Πόρνη μπάλα

Ο Ολυμπιακός συνολικά πήρε τα ηνία του παιχνιδιού προηγήθηκε με γκολάρα του Μήτρογλου, έπειτα από φοβερή κάθετη ασίστ του Μιλιβόγεβιτς, ενώ πέντε λεπτά νωρίτερα έχει σημαδέψει από τα δύο μέτρα τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε ανεπανάληπτο τετ α τετ. και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται το γκολ για τους Ουκρανούς στην πρώτη τους επίσκεψη στην εστία του Ρομπέρτο. Κι ενώ ο Ισπανός στην πρώτη απειλή απογειώνεται στη γωνία και βγάζει το… απίθανο η μπάλα επιστρέφει σε παίκτη της Ντνίπρο, ο οποίος σκοράρει από κοντά. Πόρνη μπάλα που θα έλεγε και ο Όσιμ.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες εμφανίσεις χθες ο Ολυμπιακός τα έδωσε όλα. Και λάθη έγιναν και κακές επιλογές, αλλά ακόμη κι έτσι, με λίγη τύχη οι "ερυθρόλευκοι" θα μπορούσαν να προκριθούν ή έστω να πάνε το ματς στο 2-0 κι ό,τι βγει στη συνέχεια. Ακόμη κι όταν έμειναν με δέκα λόγω της ανόητης αποβολής του Μιλιβόγεβιτς, στην οποία ο ρέφερι εξάντλησε την αυστηρότητά του (σ.σ. και στην κίτρινη να περιοριζόταν δεν θα του ζητούσε κανείς τα ρέστα για ένα φάουλ από πίσω μεν, αλλά στη σέντρα…), όλοι όσοι ήταν στο τερέν, πάλεψαν για το καλύτερο.

Κατάφεραν να προηγηθούν ξανά έπειτα από κατάθεση ψυχής και πάλεψαν ακόμη και για το 3-1, έστω κι αν δεν τους έφτανε για να προκριθούν. Το τελικό 2-2 προκάλεσε απογοήτευση στο φινάλε, ωστόσο, με λίγη τύχη και ακόμη περισσότερη προσοχή, ίσως και αυτοπεποίθηση, όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Άδικο έχει ο Περέιρα, αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω, να τα έχει με τη γκίνια του και να φέρνει συνεχώς στο μυαλό του εκείνη την ατάκα του Μουρίνιο; Μάλλον όχι!

Ό,τι κι αν κάνεις, όσο κι αν προσπαθείς, αν δεν σε… θέλει, δύσκολα φτάνεις στο στόχο. Πόσο μάλλον όταν -πέρα απ’ όλα τ’ άλλα- δεν έχεις προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις και μαθαίνεις από τα λάθη σου. Ναι, υπάρχουν και τέτοια. Δεν είπε κανείς ότι ο Περέιρα δεν κάνει λάθη ή ότι τα έμαθε όλα μέσα σε ένα δίμηνο. Αλλά αν είχε και λίγη από την περσινή… χρυσόσκονη του Μίτσελ, άλλα θα γράφαμε τώρα… Από την άλλη, πολύ απλά μπορεί να μην είναι θέμα τύχης, αλλά προσωπικότητας! Αυτό, όμως, θα φανεί στην πορεία…

Διαβάστε ακόμη:

Θέμης Καίσαρης: Σαν δεξιόχειρας με το στυλό στο αριστερό

Σταύρος Καραΐνδρος: Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα

Ο Σαντάνα έγινε trend στο twitter: όλα τα χιουμοριστικά tweets

Ολυμπιακός - Ντνίπρο 2-2 (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK