Όταν έχεις ομάδα "κουμπώνει" κι ο Μανθάτης

Η εμφάνιση ενός...άλλου Ολυμπιακού στο Καζακστάν κόντρα στην Αστάνα κατέδειξε ότι οι "ερυθρόλευκοι" είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Μανθάτης που "κούμπωσε" με τους υπόλοιπους, η δουλειά του Μπέντο που φαίνεται και το μεγάλο ντέρμπι που έρχεται. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Όταν έχεις ομάδα "κουμπώνει" κι ο Μανθάτης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά οκτώ αλλαγές έγιναν στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού στην “Astana Arena”, σε σύγκριση με το προηγούμενο και το... επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της εβδομάδας ότι ο Πάουλο Μπέντο ρίχνει περισσότερο βάρος στο ντέρμπι που έρχεται κόντρα στον Παναθηναϊκό παρά στην αναμέτρηση με τους πρωταθλητές Καζακστάν.

Φορτούνης, Μιλιβόγεβιτς, Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια δεν ταξίδεψαν καν με την αποστολή. Ιντέγε, Φιγκέιρας, Ελιουνούσι, Καπίνο παρακολούθησαν τον αγώνα από τον πάγκο. Πήραν φανέλα βασικού, παίκτες που αγωνίζονται από λίγο έως ελάχιστα, όπως οι Βιάνα, Λεάλι, Μπουχαλάκης, Καμπιάσο, Καρντόσο. Μέχρι και τον πιτσιρικά Μανθάτη έριξε στα βαθιά ο Πορτογάλος κόουτς, ενώ διατήρησε στο αρχικό σχήμα και τον έτερο μικρό, Παναγιώτη Ρέτσο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΟΜΑΔΑ

Ακόμη και με τόσες πολλές αλλαγές, απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν αήττητος στην έδρα του εδώ και δέκα παιχνίδια, οι πρωταθλητές μπορεί τελικά να μην κατέκτησαν το τρίποντο, αλλά το... άγγιξαν και το δικαιούνταν με βάση τη συνολική εικόνα του αγώνα. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τους δύο επιπλέον βαθμούς που ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει βάλει στο σακούλι, εκείνο που μετράει περισσότερο είναι ότι οι “ερυθρόλευκοι” είναι ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης.

Έχει αρχή και τέλος ο πρωταθλητής Ελλάδας κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από την καλή του εικόνα σε μία ακόμη δύσκολη αναμέτρηση, αλλά από το ότι όποιος κι αν παίξει, το σύνολο δεν χάνει το πλάνο και τη στρατηγική του. Ασφαλώς κι έχει αδυναμίες το σχέδιο που έχει επιλέξει εδώ και καιρό η τεχνική του ηγεσία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όπως στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ έτσι και χθες, οι Πειραιώτες δέχθηκαν γκολ στο 8ο λεπτό από φάση στην οποία η αμυντική λειτουργία πήγε περίπατο.

Ακόμη κι έτσι, όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά βγήκαν στην επίθεση οργανωμένα, με ορμή, με καλές συνεργασίες, γρήγορο ρυθμό, τακτική συνέπεια. Είναι σαφές πως όταν μια ομάδα έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη φόρμουλα και δουλεύει πάνω σ' αυτή χωρίς παρεκκλίσεις, παίκτης μπαίνει, παίκτης βγαίνει αλλά η... ουσία δεν αλλάζει.

ΕΡΓΟ ΜΠΕΝΤΟ

Λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι μέχρι και ο 19χρονος Μανθάτης θα έμπαινε στο γήπεδο και θα έπαιζε σαν έτοιμος από καιρό. Δεν είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου, να μπαίνει σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι ένα νεαρό παιδί και να παίζει με τέτοια αυτοπεποίθηση και τέτοιο θράσος. Όσο ταλέντο κι αν διαθέτει, θα πρέπει να πατήσει και σε στέρεο έδαφος. Αυτό το στέρεο έδαφος έχει δημιουργήσει ο Πάουλο Μπέντο, έστω κι αν ρίχνει περισσότερο βάρος στην επίθεση σε σύγκριση με την άμυνα.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χθες με νέα ενδεκάδα, με παίκτες που δεν έχουν παίξει μαζί ούτε σε οικογενειακό διπλό, αλλά είχε και κατεύθυνση και προσανατολισμό. Αυτό είναι απόρροια δουλειάς κι έργο του προπονητή. Αναμφισβήτητα. Είναι κρίμα, μάλιστα, με τέτοια απόδοση και τόσες χαμένες ευκαιρίες να μη μπει κι ένα δεύτερο γκολ, έστω να εξασφαλιστεί και η πρόκριση, ενώ απομένουν άλλα δύο παιχνίδια (σ.σ. ένα με τη Γιουνγκ Μπόις στο Φάληρο κι άλλο ένα με τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο).

Ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει τη δύναμη του συνόλου αποτελεί ο Σεμπά. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, ο οποίος εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη της τεχνικής ηγεσίας και παρουσιάζεται καλύτερος από παιχνίδι σε παιχνίδι, ενώ παίζει ασταμάτητα. Ο Μίτσελ έλεγε ότι “η καλύτερη ξεκούραση για τον ποδοσφαιριστή είναι οι νίκες”. Ο Σεμπά μπορεί να μην είναι ο πιο ποιοτικός ή ο πιο γρήγορος παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά "οργώνει" το γήπεδο, είναι απελευθερωμένος από το άγχος, νιώθει ότι δεν περνάει από εξετάσεις και είναι εντελώς άλλος παίκτης από τον... περσινό που απλά τηρούσε τις εντολές του πάγκου.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι “ερυθρόλευκοι” είχαν απέναντί τους κάποιο μεγαθήριο. Η Αστάνα είναι σύνολο περιορισμένων δυνατοτήτων. Αυτό φάνηκε και στα δύο παιχνίδια. Είναι ομάδα, όμως, που ξέρει καλά τον... κλεφτοπόλεμο. Να βγαίνει γρήγορα στο transition, να δημιουργεί ρήγματα σε κάθε σπιθαμή κενού χώρου και να χτυπάει εκεί που δεν το περιμένει ο αντίπαλος.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ο Ολυμπιακός δεν επηρεάστηκε ούτε από την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 20.000 και πλέον φίλοι της Αστάνα, ούτε από το συνθετικό τερέν, ούτε από το βάρος του γρήγορου 1-0. Έκανε το παιχνίδι τους, είχε κατοχή μπάλας και θα μπορούσε να σκοράρει με άλλους δέκα τρόπους, αλλά στάθηκε άστοχος ή άτυχος. Ο Σεμπά έχει χάσει άλλες δύο ευκαιρίες που μύριζαν γκολ. Στην πρώτη από αυτές μοιράστηκε την... απώλεια με τον Καρντόσο, ο οποίος σε κενή από γκολκίπερ εστία σημάδεψε τον μοναδικό αμυντικό που βρισκόταν προ της τελικής γραμμής. Ο Μάρτινς με σουτ κανονιά τράνταξε το δοκάρι, σε φάση που έβαλε τα ακροδάχτυλά του και ο αντίπαλος πορτιέρε. Ο Ελιουνούσι ήρθε από τον πάγκο και με δύο... βολίδες φλέρταρε έντονα με το 1-2.

Όλα αυτά συνέβησαν σε ένα παιχνίδι που πέρα από τις πολλές αλλαγές, ο Ολυμπιακός είχε το μυαλό του και στο προσεχές ντέρμπι. Κακά τα ψέματα, ο Μπέντο δεν θα έκανε τόσες πολλές αλλαγές και τόσο πολλές αλχημείες αν δεν ακολουθούσε η αναμέτρηση με τον “αιώνιο” αντίπαλο, ένα ματς που για τους περισσότερους πιθανή νίκη ισοδυναμεί με τον... μισό τίτλο. Πλέον οι “ερυθρόλευκοι” επιστρέφουν με ψηλά το κεφάλι από ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι και στέλνουν μήνυμα στους “πράσινους” ότι δεν αστειεύονται. Όλα αυτά είναι απόρροια ομαδικής δουλειάς κι όχι μόνο ατομικού ταλέντου ή βάθους πάγκου. Η ομάδα του Μπέντο όσο περνάει ο καιρός και ανεξάρτητα από τις όποιες επιλογές, δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια της...

News 24/7

24MEDIA NETWORK