Πίσω από τις κάμερες: Η πρώτη μέρα στη δουλειά του Περέιρα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος περιγράφει την πρώτη ημέρα του Βίτορ Περέιρα ως προπονητής του Ολυμπιακού. Η παρουσίασή του, το "μήνυμα" που έστειλε μέσω της κοινής φωτογράφισης, η πρώτη προπόνηση στου Ρέντη και το βάρος που έδωσε στην ομαδική δουλειά.

Πίσω από τις κάμερες: Η πρώτη μέρα στη δουλειά του Περέιρα
INTIME

Αποφασισμένος να πετύχει ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ο Βίτορ Περέιρα. Αυτό φάνηκε πολύ νωρίς, από το μάτι του που γυάλιζε στη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του συλλόγου. Φάνηκε από το πάθος που έβγαζε στις απαντήσεις του, από την αμεσότητα του λόγου του, από το ότι δεν έψαξε για δικαιολογίες, δεν ζήτησε πίστωση χρόνου…

Ξέρει ποια ομάδα ανέλαβε

Λίγο πριν σηκωθεί από το πάνελ για να αποχωρήσει από την Πλατεία Αλεξάνδρας, προκειμένου να πάει στου Ρέντη για την πρώτη προπόνηση, του έκανα την τελευταία ερώτηση: "Πόσο δύσκολο θα είναι για σας να δώσετε την ταυτότητα που θέλετε στην ομάδα από τη στιγμή που αναλάβατε στα μισά της σεζόν, αλλά η ανάγκη για νίκες είναι επιτακτική;".

Κούνησε το κεφάλι με νόημα, αλλά και πάλι δεν ξέφυγε ούτε δευτερόλεπτο από αυτό που έχει στο μυαλό του. "Δεν είμαι μάγος να σας πω αν θα χρειαστώ δύο εβδομάδες, έναν μήνα ή ενάμιση. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι σε κάθε παιχνίδι θα προετοιμάζουμε την ομάδα έτσι ώστε να κυνηγάει τη νίκη". Ούτε ενόψει Ξάνθης δηλαδή, παρότι θα έχει μόλις τρεις προπονήσεις με τη νέα του ομάδα δεν ζήτησε… επιείκεια. Ξέρει που ήρθε, τι ομάδα αναλαμβάνει και όχι μόνο νιώθει έτοιμος να αναλάβει την πρόκληση, αλλά δεν βλέπει και την ώρα. Γι’ αυτό κοιτούσε συνεχώς το ρολόι του, προκειμένου να πάει στου Ρέντη μια ώρα αρχύτερα…

To "μήνυμα" της φωτογραφίας

Φαίνεται έξυπνος άνθρωπος ο Πορτογάλος. Έξυπνος και ευγενικός. Χαιρέτησε όταν μπήκε στην αίθουσα, χαιρέτησε ξανά όταν έφευγε, είπε ένα "ευχαριστώ" απευθυνόμενος στους ρεπόρτερ για την παρουσία μας, χαμογέλασε όταν του ευχηθήκαμε "καλή τύχη". Ξέρει ότι θα την χρειαστεί, όσο καλή δουλειά κι αν κάνει και γι’ αυτό μάλλον θα πρέπει να είμαστε σίγουροι. Είναι της δουλειάς και της συνεργασίας ο νέος προπονητής, πιστεύει στο η ισχύς εν τη ενώσει.

Το απέδειξε και τη στιγμή της φωτογράφησης όταν ζήτησε ευγενικά από τους συνεργάτες που έφερε μαζί του να μην είναι δίπλα του στην πρώτη πόζα, αλλά… παραδίπλα. Κάλεσε κοντά του και αγκάλιασε τον Νικοπολίδη και τον Ράντο. Τους Έλληνες βοηθούς του για να περάσει και το σχετικό μήνυμα. Όλοι μαζί, δεν περισσεύει κανείς, ούτε οι δικοί μου είναι καλύτεροι από τους δικούς σας. Όλοι είναι ίσοι στην κοινή προσπάθεια.

Η πρώτη προπόνηση στου Ρέντη

Πηγαίνοντας στου Ρέντη και πριν προλάβει να βγει με τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, οι συνεργάτες του τα είχαν όλα έτοιμα. Το μόνο που έκανε ο ίδιος ήταν να πάρει στα χέρια του τον πίνακα του γηπέδου για να σχεδιάζει τις ασκήσεις. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού οι "ερυθρόλευκοι" γυμνάστηκαν σε δύο γήπεδα. Την ώρα που γινόταν άσκηση στο ένα από αυτά, οι βοηθοί "έστηναν" την επόμενη στο διπλανό τερέν. Δεν χανόταν δηλαδή ούτε ένα λεπτό για τη μετάβαση από τη μία δουλειά στην άλλη. Το πρόγραμμα ήταν κυκλικό, τα διαλείμματα ελάχιστα και η συνολική διάρκεια μία ώρα και 20 λεπτά. Σχεδόν όσο διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.

Στις πρώτες του επαφές με τους παίκτες ήταν πολύ φιλικός. Προσπάθησε να τους κερδίσει, να μην είναι απρόσιτος. Ο πρώτος που "πείραξε" ήταν ο Όλαϊτάν, ο πρώτος που τα είπε για λίγο στο… όρθιο ήταν ο Ρομπέρτο, με τον οποίο γνωρίζονται από τότε που ο νυν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έπαιζε στη Μπενφίκα. Ο πρώτος που βγήκε από τα αποδυτήρια ήταν ο Αφελάι!

Ο Ολλανδός όχι μόνο έδειχνε αναγεννημένος εμφανισιακά μετά από την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, αλλά φρόντισε να το αποδείξει και μέσα στο γήπεδο. Μέχρι και τάκλιν έκανε, προκειμένου να δείξει στο νέο προπονητή πόσο λάθος είχε κάνει ο προηγούμενος που δεν τον αξιοποίησε όπως ο ίδιος ο Ιμπραΐμ θα περίμενε…

Δίνει βάρος στην ομαδική δουλειά

Από τη στιγμή, ωστόσο, που έβαλε τη σφυρίχτρα στο στόμα κι έδωσε τις πρώτες εντολές, ο Περέιρα ήταν κυριολεκτικά στην πρίζα. Δεν έβλεπε απλά την προπόνηση, όπως πολλές φορές γινόταν με τον προκάτοχό του, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι που αποχώρησε ο Βίκτορ Σάντσεθ. Ήταν μέσα σε κάθε άσκηση. Είχε τους παίκτες από κοντά. Τους έδειχνε, μιλούσε, φώναζε, γύριζε πίσω τις ασκήσεις για να ξαναγίνουν από την αρχή, αν κάτι ή κάποιος δεν πήγαινε καλά.

Ήταν εμφανές ότι δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην ομαδική δουλειά και στην πίεση. Κάθε φορά που πετούσε τη μπάλα προς μία κατεύθυνση τρεις παίκτες επιχειρούσαν να την κυκλοφορήσουν κι άλλοι τρεις να τους την κλέψουν, χωρίς… ανάσα. Το πρέσινγκ ήταν ανελέητο κι όποιος αντέξει. Σε αυτούς τους ρυθμούς και με τέτοια ένταση θέλει τον Ολυμπιακό στα παιχνίδια ο Πορτογάλος κόουτς.

Η αλήθεια του Μαρινάκη

Προσπαθεί να κερδίσει το κάθε λεπτό, να δώσει στους παίκτες του ό,τι περισσότερο μπορεί, προκειμένου να φέρει την ομάδα κοντά στα δικά του θέλω. Εξάλλου, μίλησε για τίτλους, κούπες και νίκες. Μόνο νίκες. Θα έχει μπροστά του τον χρόνο να τα αποδείξει όλα αυτά. Υπέγραψε, άλλωστε, για 1,5 χρόνο (σ.σ. όπως είχατε διαβάσει στο contra.gr από την πρώτη στιγμή) με δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης για ακόμη έναν από την πλευρά της ΠΑΕ. Οι ετήσιες αποδοχές του ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Κι επειδή κάπου εκεί είναι οι αποδοχές και των περισσότερων παικτών του, θα πρέπει να τους μάθει γρήγορα και με… στιλ να δείχνουν την ανωτερότητά τους κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους, όπως ζήτησε, ίσως και λίγο άκομψα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Εδώ που τα λέμε, πάντως, και ο πρόεδρος της ΠΑΕ την αλήθεια είπε. Δεν έχει λογικό, όσα λάθη κι αν έγιναν το καλοκαίρι, αυτός ο Ολυμπιακός με αυτούς τους παίκτες που νίκησαν Ατλέτικο και Γιουβέντους, να μην μπορεί να νικήσει ή να "ματώνει" κόντρα σε αντιπάλους όπως ο Λεβαδειακός, ο Πλατανιάς, ο Πανιώνιος και τα "δεύτερα" του ΠΑΣ Γιάννενα…

ΥΓ.: Η σημερινή προπόνηση ορίστηκε για τις 4 το απόγευμα, ωστόσο, από την επόμενη εβδομάδα τα ραντεβού στου Ρέντη θα είναι πρωινά. Ο νέος τεχνικός ήταν, πάντως, από το πρωί στο αθλητικό κέντρο του συλλόγου κι έχει πέσει με τα μούτρα στο dvd προκειμένου να παρακολουθήσει παιχνίδια της Ξάνθης και να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες με σκοπό να κάνει καλό ποδαρικό την Κυριακή στα Πηγάδια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK