Πλήρωσε λάθη, αδυναμίες και σφυρίγματα...

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τα ερασιτεχνικά του λάθη σε δύο στημένα, έβγαλε ενέργεια, χωρίς ουσία, ενώ δεν είχε ξεκάθαρο πλάνο για να το υπηρετήσει. Σηκώνουν κουβέντα οι αρχικές επιλογές του Λεμονή, αλλά και η απόφαση του Παπαπέτρου να μετατρέψει το φάουλ σε κόρνερ στη φάση του 1-2. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Είναι πολύ εύκολο να διαβάσει κανείς τι συνέβη στον ημιτελικό του «Καραϊσκάκης». Η ΑΕΚ πέτυχε δύο γκολ σαν σε προπόνηση από στημένη μπάλα και ο Ολυμπιακός που ήθελε, αλλά δεν μπορούσε, είχε μακράν κορυφαίο παίκτη του τον Παναγιώτη Ρέτσο, σε ρόλο αριστερού μπακ! Απέναντι σε έναν αντίπαλο που όσες φορές δέχθηκε πίεση, έβγαλε αδυναμίες, οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν δύο γκολ-καρμπόν ως πρωτάρηδες και το πλήρωσαν ακριβά. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε ματς που κρέμονται σε μια κλωστή, είναι δύσβατος ο δρόμος της επιστροφής...

Μπορεί οι γηπεδούχοι να έχουν δικαιολογημένα παράπονα, καθώς πριν από το κερδισμένο κόρνερ που έφερε το γκολ του Πατίτο έχει προηγηθεί καθαρό φάουλ του Χριστοδουλόπουλου στον Ρέτσο (σ.σ. του τράβηξε τη φανέλα), ωστόσο, η συνολική αντίδραση στις φάσεις και των δυο γκολ της Ένωσης ήταν ερασιτεχνικού επιπέδου! Και ο Αραούχο στο 0-1 και οι Βράνιες (πήρε την πρώτη κεφαλιά), Ροντρίγκες στο 1-2 έκαναν βόλτα στην περιοχή του Καπίνο!

Η απόφαση του Τάκη Λεμονή να επιλέξει για το αρχικό σχήμα τους Ρέτσο, Ανδρούτσο και Καρντόσο είχε διπλή ανάγνωση. Για τον πρώτο η εξήγηση είναι απλή. Ήθελε έναν παίκτη να σταματήσει τον ταχύ Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και ο μικρός τα πήγε μια χαρά. Ουσιαστικά έθεσε εκτός παιχνιδιού τον έμπειρο δεξιό ακραίο της ΑΕΚ, καθώς σε όλες τις φάσεις έβγαινε πρώτος στη μπάλα, ενώ στις προωθήσεις του ντούμπλαρε σωστά τον Σεμπά.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Η επιλογή του Ανδρούτσου ήταν εκείνη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς επιλέχθηκε και από Καμπιάσο και από Μάρτινς. Προτιμήθηκε επειδή καλύπτει περισσότερους χώρους από τον βαρύ Εστέμπαν και είναι περισσότερο μαχητικός από τον Πορτογάλο. Η απόφαση της τεχνικής ηγεσίας, ωστόσο, να γυρίζει ο «Ανδρού» έξω από την περιοχή και να παίρνει την πρώτη πάσα από τον Καπίνο ή τους στόπερ, αποδείχθηκε άστοχη. Η πίεση της ΑΕΚ ψηλά με τρεις και τέσσερις παίκτες του έβαλε πολύ δύσκολα, ενώ λίγο έλειψε μετά το 0-1 και γίνει η ζημιά έπειτα από κλέψιμο του Αραούχο και γύρισμα που δεν πρόλαβε στο τσακ ο Μάνταλος.

Όσο για τον Καρντόσο, ο Λεμονής έκρινε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Ανσαριφάρντ, ενώ ήθελε κι ένα ακόμη ψηλό κορμί για τα στημένα. Με τη μοναδική διαφορά ότι στη φάση του 6ου λεπτού η κομπίνα στο κερδισμένο φάουλ με τον Μάνταλο να πασάρει συρτά προς τον Αραούχο που έκανε κίνηση στην πλάτη του Παραγουανού (!), ο οποίος είχε επωμιστεί το μαρκάρισμά του, βγήκε τον σκόρερ της Ένωσης φάτσα με τον Καπίνο.

Ήταν ένα γκολ που έκοψε τα πόδια των γηπεδούχων, οι οποίοι είχαν μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 1ο λεπτό είχαν δοκάρι (οριζόντιο) στη σέντρα σουτ του Ρέτσου από τα αριστερά. Μια στημένη φάση ήταν αρκετή για να βρεθεί εντελώς απροετοίμαστη η άμυνα του Ολυμπιακού και να δεχθεί ένα γκολ-μαχαιριά. Το ακόμη χειρότερο είναι πως για το επόμενο 5άλεπτο η επιμονή του πάγκου για τη μπάλα κάτω και χτίσιμο επίθεσης από την άμυνα, λίγο έλειψε να φέρει και δεύτερο γκολ για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ.

Το υπέροχο γκολ του Φιγκέιρας, έφερε νωρίς το πράγμα στα ίσια, με τον Ολυμπιακό να χτυπάει από την πλευρά του Μάριν, ο οποίος χόρεψε ουκ ολίγες φορές τον Ντίντακ. Αυτή ήταν η αχίλλειος πτέρνα των «κιτρινόμαυρων» και από εκεί επιχείρησαν να χτυπήσουν οι γηπεδούχοι. Κάθε φορά που η μπάλα έφτανε στα πόδια του Γερμανού γινόταν φάση στα καρέ του Ανέστη. Στάθηκε άτυχος, ωστόσο, όταν από δική του ενέργεια στο 22’ και ασίστ του Φιγκέιρας, το πλασέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στη ρίζα της αριστερής δοκού.

Εκείνος που άργησε να μπει καλά στο παιχνίδι ήταν ο Φορτούνης, ο οποίος όταν έπαιρνε την μπάλα δημιουργούσε αναστάτωση, αλλά έπρεπε να τη ζητήσει περισσότερο. Να γυρίζει πιο συχνά πίσω για να τη ζητήσει, να τραβήξει παίκτη στην πλάτη του και να δημιουργήσει κενό για τους διπλανούς του. Όσες φορές το έκανε, δημιούργησε ρήγματα και κενούς χώρους... Στην πρώτη πάσα της ΑΕΚ, πάντως, άσκησε πίεση πλάι στον Καρντόσο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!

Ένα χαρακτηριστικό του αγώνα, πάντως, ήταν ότι κάθε φορά που έβρισκε ρυθμό ο Ολυμπιακός, οι αντίπαλοι προσπαθούσαν να τον σταματήσουν με κάθε τρόπο, συνήθως με καθυστέρηση. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, πως ο ρέφερι με τόσες καθυστερήσεις, κράτησε μόλις ένα λεπτό επιπλέον χρόνο στο πρώτο ημίχρονο. Από τη στιγμή που οι γηπεδούχοι αποφάσισαν με πρώτο τον Καπίνο να στέλνουν μακριά την μπάλα χωρίς πολλά-πολλά και μετέφεραν το παιχνίδι στο άλλο μισό, πάτησαν καλύτερα στο χορτάρι.

Με την ανάπαυλα η είσοδος του Καμπιάσο αντί του Ανδρούτσου έγινε για να υπάρξει περισσότερο κοντρόλ στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ωστόσο, οι παίκτες της ΑΕΚ πίεσαν σωστά, πάγωσαν το ρυθμό, κυκλοφόρησαν τη μπάλα και δεν απειλήθηκαν. Η μπάλα δεν ήταν εύκολο να περάσει μπροστά, τα πόδια άρχισαν να βαραίνουν, ενώ και ο Μάριν είχε μείνει στα... αποδυτήρια. Δεν τροφοδοτήθηκε, δεν φάνηκε όπως στο πρώτο μισό, ενώ ο Καρντόσο έμοιαζε σαν την καλαμιά στον κάμπο. Εντελώς απομονωμένος...

Το ακόμη χειρότερο για τους πρωταθλητές ήταν ότι δέχθηκαν και 2ο γκολ από στημένη μπάλα! Το πρώτο από φάουλ το δεύτερο από κόρνερ που βρήκε –αυτή τη φορά- τον Πατίτο να σκοράρει από κοντά με τους παίκτες του Ολυμπιακού να διαμαρτύρονται για στοπάρισμα με το χέρι... Ένα λεπτό αργότερα ο Σεμπά λίγο έλειψε να ξαναφέρει το ματς στα ίσια, αλλά το πλασέ του έστειλε τη μπάλα εκατοστά έξω από το αριστερό δοκάρι. Αν δεν σε θέλει και η τύχη...

Βέβαια, η τύχη δεν μπορεί να χαμογελάσει αν δεν την κυνηγήσεις. Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έβγαλε ορμή, διάθεση, πάλεψε, αλλά δέχθηκε δύο γκολ με παρόμοιο τρόπο, δεν έβγαλε συνεργασίες ή αυτοματισμούς, πήγε περισσότερο σε ατομικές ενέργειες και λιγότερο σε οργανωμένες προσπάθειες, ενώ λίγες φορές, μετρημένες, εκδηλώθηκε σωστά η γρήγορη μεταφορά μπάλας. Όσες φορές συνέβη, δημιουργήθηκαν ρήγματα, αλλά δεν ήταν αρκετές.

Από το 1-2 μέχρι το τέλος του αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν όλες κι όλες δύο φορές. Τη μία με τον Σεμπά κι άλλη μία στο 86’ με κεφαλιά του Ρομαό, ενώ λίγο πριν από το φινάλε πάλι ο Αραούχο έβαλε δύσκολα στην άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά κόπηκε τελευταία στιγμή.

Η ΑΕΚ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα που είχε ξεκάθαρο πλάνο και το υπηρέτησε με μεγαλύτερη συνέπεια πήρε και το αποτέλεσμα που ήθελε, ώστε και με δόση τύχη, έστω και παρά τα όποια –δικαιολογημένα σε ένα βαθμό- παράπονα του Ολυμπιακού για τον Παπαπέτρου που δεν έκοψε το καρπούζι στη μέση.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ξεκάθαρο πλάνο κι αυτό που τους ζητήθηκε δεν μπόρεσαν να το εφαρμόσουν τόσο ώστε να τους φέρει σε θέση οδηγού. Πήγαν περισσότερο σε ατομικές ενέργειες, δημιούργησαν ρήγματα κυρίως λόγω Μάριν κι όσο ο Γερμανός είχε αντοχές, αλλά πλήρωσαν ακριβά και τα λάθη τους. Ουσιαστικά οι δύο πρώτες αλλαγές του Λεμονή έγιναν για να καλυφθούν οι λάθος επιλογές του Ανδρούτσου ως κεντρικού χαφ και του Καρντόσο στην επίθεση...

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι γηπεδούχοι δεν πάλεψαν, δεν κυνήγησαν το ματς, δεν κατέθεσαν προσπάθεια πάνω στο γήπεδο. Δεν το έκαναν, ωστόσο, με τον σωστό τρόπο, έκαναν σημαντικά λάθη και σε αυτό το επίπεδο οι λεπτομέρειες είναι –σε τελική ανάλυση- που κάνουν και τη διαφορά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK