Τι ομάδα θα παρατάξει ο Μπέντο σε 7 ημέρες

Οι εσωτερικές αλλαγές του Πορτογάλου για να γυρίσει το χαρτί στον εντός έδρας αγώνα με την Αρούκα. Πως θα χωρέσει στην ενδεκάδα όλα τα "βαριά χαρτιά". Γιατί ήθελε πολλές επιλογές από τη μέση και μπροστά. Οι... 7 στόπερ που κανείς δεν είναι "Μέλμπεργκ" και ο Φορτούνης που πρέπει να πάρει τα πάνω του. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος

Τι ομάδα θα παρατάξει ο Μπέντο σε 7 ημέρες

Είχαν πολύ... ψωμί οι τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου. Τελικά ήρθαν όσοι έλειπαν για να συμπληρωθεί το παζλ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προπονητή, δεν έφυγαν όλοι όσοι αναμενόταν ή έπρεπε, ώστε να μείνει γεμάτος κι ο πάγκος.

Ψάχνουμε πλέον να βρούμε τι ετοιμάζει ο Πάουλο Μπέντο για την πρεμιέρα της επόμενης Κυριακής (σ.σ. ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ενισχυμένο Αστέρα Τρίπολης) και πως σχεδιάζει να χωρέσει τα βαριά χαρτιά του στην ενδεκάδα.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Δεν ξέρω πόσοι το πρόσεξαν, αλλά στο ψυχοφθόρο παιχνίδι με την Αρούκα στο "Γ. Καραϊσκάκης" με άλλη διάταξη άρχισε ο Ολυμπιακός και με άλλη τελείωσε το παιχνίδι. Ο Πορτογάλος κόουτς εφάρμοσε δύο διαφορετικά συστήματα, με τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του, ενώ πλέον οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες...

Να θυμίσουμε ότι στον επαναληπτικό των play off του Europa, δεν έπαιξαν οι ανέτοιμοι Ομάρ, Σιόβας (σ.σ. έλειπαν και στο πρώτο ματς), ο τιμωρημένος Φιγκέιρας, ενώ ο Φορτούνης μπήκε να παίξει με ένα πόδι, λόγω της κρισιμότητας του αγώνα. Από τότε μέχρι τώρα, πουλήθηκε ο Πουλίδο και αποκτήθηκαν οι Ελιουνούσι, Καρντόσο, Βιάνα, Ρομαό και Πασιένσια.

Ο 47χρονος κόουτς παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1, αλλά από το πρώτο κιόλας 20άλεπτο το γύρισε σε 4-4-1-1, με τον Φορτούνη πολύ κοντά στον Ιντέγε και τους Πάρντο, Σεμπά στην ευθεία με Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο. Αυτή την -πιο επιθετική- διάταξη αναμένεται να τη δούμε αρκετά φέτος ιδιαίτερα στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος με κλειστές άμυνες, κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός φέτος θα υπάρξουν παιχνίδια που θα παίζει με έναν "κόφτη" κι όχι με δύο.

ΜΑΡΤΙΝΣ ΟΠΩΣ ΙΜΠΑΓΑΣΑ

Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, ο κόουτς ζήτησε και πήρε τον Αντρέ Μάρτινς, ο οποίος είναι ο πρώτος μετά τον Ιμπαγάσα χαφ που μπορεί να παίξει ποιοτικά, γρήγορα και κάθετα, με μέτωπο προς την αντίπαλη περιοχή, αλλά και να πάει στο "ένας με έναν" στον άξονα.

Με αυτή την αγωνιστική προσέγγιση, η τεχνική ηγεσία θέλησε να κρατήσει δεμένη και συμπαγή την ομάδα στα μετόπισθεν με δύο γραμμές κοντά και ισάριθμες τετράδες στην ευθεία, αλλά κι αλληλοκαλύψεις στις πτέρυγες. Είναι γεγονός ότι έπρεπε να μπουν στο γήπεδο αρχικά ο Μάρτινς και στη συνέχεια ο Τσόρι για να κόψει ο Ολυμπιακός το "γόρδιο δεσμό", αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λύσεις μεσοεπιθετικά ήταν πολύ περιορισμένες σε σχέση με το σήμερα.

Ο ΚΑΡΝΤΟΣΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ

Από εδώ και πέρα, ο Μπέντο έχει διάφορα δίδυμα στο μυαλό του και για την επίθεση, αλλά και για τις πτέρυγες. Ο Όσκαρ Καρντόσο, που θα ηγηθεί της «γραμμής κρούσης», με κορυφαίο "όπλο" του το "εύκολο" γκολ, κάτι που δεν έχει στο ρεπερτόριό του ο τρεχαλατζής και μαχητικός Ιντέγε, μπορεί να συνδυαστεί όχι μόνο με τον Νιγηριανό φορ, αλλά και με τον Φορτούνη και με τον Πασιένσια και με τον Μάριν στο "δίδυμο" της επίθεσης.

Πολύ καλή συνεργασία αναμένεται να έχουν στη δεξιά πτέρυγα και οι δύο συμπατριώτες και συμπαίκτες στην Εθνική Ελαμπντελαουί και Ελιουνούσι, ενώ από τη στιγμή που θα είναι έτοιμος για δράση ο Ομάρ, είναι βέβαιο ότι θα δούμε σε αρκετά ματς τον Φιγκέιρας αριστερό μπακ επειδή είναι πολύ πιο γρήγορος και με επιθετικές αρετές από τον πιο σοβαρό, αλλά και πιο προβλέψιμο Ντε λα Μπέγια.

Τις θέλει και τις επιδιώκει τις προωθήσεις των δύο ακραίων αμυντικών ο Μπέντο, καθώς με τα overlap στα άκρα, ζητάει από τους δύο εξτρέμ να συγκλίνουν μέσα και να πατούν περιοχή κοντά στον "φουνταριστό", ώστε να δημιουργούνται περισσότερες από μία απειλές ανά φάση στην αντίπαλη εστία. Είναι άλλο να ψάχνεις έναν παίκτη στην αντίπαλη περιοχή κι άλλο να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις.

Ο ΒΙΑΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕ ΟΣΟ Ο ΜΕΛΜΠΕΡΓΚ

Κι επειδή πολύ κουβέντα έχει γίνει για το κέντρο της άμυνας, ενώ υπάρχει και το αναπάντητο ερώτημα "γιατί δεν πήρε έναν Μέλμπεργκ ο Ολυμπιακός" υπάρχει και η ανάλογη απάντηση, έστω κι αν από κάποιους δεν κρίνεται πειστική. Ο Μπέντο αρχικά ζήτησε τον Τιάγκο Ιλόρι για το κέντρο της άμυνας, τον οποίο πιστεύει και θεωρεί ότι έχει το "πακέτο", κυρίως στο σκέλος της ταχύτητας και της γρήγορης αντίδρασης.

Οι "Ερυθρόλευκοι" δεν κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους από τη Λίβερπουλ και ο κόουτς εισηγήθηκε τον 21χρονο Μπρούνο Βιάνα, ο οποίος στοίχισε όσο ένας... Μέλμπεργκ (σ.σ. πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ έφτασε η αγορά του από την Κρουζέιρο). Το πόσο τον πιστεύει φάνηκε από την επιμονή του να τον βάλει στη λίστα της UEFA για το Europa, όταν οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στην ομάδα θεωρούσαν πιο λογικό να μην κοπεί ο Πάρντο, έστω ως εναλλακτική λύση για τα "φτερά" της επίθεσης.

Ο Μπέντο θεωρεί ότι με τον Μπρούνο Βιάνα είναι καλυμμένος στα στόπερ, καθώς στο δικό του μυαλό (σ.σ. κάτι περισσότερο ξέρει...) έχει άλλες έξι επιλογές για τη συγκεκριμένη θέση. Τους περσινούς Μποτία, Ντα Κόστα, Σιόβα, τον σούπερ ταλαντούχο πιτσιρικά Ρέτσο, αλλά και τους Ρομαό, Μιλιβόγεβιτς που, επίσης, μπορούν να παίξουν στο κέντρο της άμυνας. Ειδικά ο πρώην "κόφτης" της Μαρσέιγ έχει περισσότερες από 45 επίσημες παρουσίες σε ρόλο κεντρικού αμυντικού...

ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Αν αθροίσουμε όλα τα παραπάνω μπορούμε να σχηματίσουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για το πώς σκέφτεται ο κόουτς του Ολυμπιακού και τι περίπου έχει στο μυαλό του για τα επίσημα παιχνίδια που πλησιάζουν. Μην ξεχνάμε ότι, όπως όλα δείχνουν, σε μία εβδομάδα αρχίζει -επιτέλους- το πρωτάθλημα και ο περσινός πρωταθλητής οφείλει να είναι έτοιμος για να διατηρήσει τα σκήπτρα.

Καλείται, λοιπόν, πρώτα από τους αντιπάλους του να νικήσει τον χρόνο... Ίδωμεν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK