Τι θέλει ο Σίλβα για να συνεχίσει

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις δηλώσεις του Μάρκο Σίλβα που "άναψαν" φωτιά και αναλύει αυτά που θέλει ο Πορτογάλος για να συνεχίσει στον Ολυμπιακό.

Τι θέλει ο Σίλβα για να συνεχίσει

Τη φωτιά που πήγαν να ανάψουν οι δηλώσεις του Μάρκο Σίλβα σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πορτογαλίας αναφορικά με το μέλλον του, φρόντισε να σβήσει η διοίκηση του Ολυμπιακού. Αυτή η άμεση αντίδραση υπήρξε για δύο λόγους. Και οι δύο προφανείς. Πρώτον οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μπροστά τους έναν ακόμη στόχο να εκπληρώσουν στο δρόμο προς την κατάκτηση του νταμπλ, αρχής γενομένης από την αυριανή αναμέτρηση της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ. Δεύτερον η διοίκηση των πρωταθλητών Ελλάδας δεν έχει κανέναν –σοβαρό- λόγο να μη θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία της με τον 38χρονο τεχνικό κι εδώ υπάρχει άλλη μια σειρά λόγων που το αποδεικνύει.

Η διοίκηση και προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ανέλαβαν ρίσκο πέρυσι το καλοκαίρι με την πρόσληψη Σίλβα. Επέλεξαν ξανά Πορτογάλο προπονητή παρότι τα δύο προηγούμενα εγχειρήματα με τους συμπατριώτες του, Ζαρντίμ και Περέιρα, δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Κι ενώ γνώριζαν ότι ο Μάρκο έφυγε «σκοτωμένος» από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και τον πρόεδρό της, όχι απλά συμφώνησαν μαζί του, αλλά τον περίμεναν για αρκετό διάστημα μέχρι να ξεμπλέξει και να έρθει στον Πειραιά…

Δικό του δημιούργημα

Με αυτόν στο τιμόνι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με μόλις μία ήττα και μία ισοπαλία σε 24 παιχνίδια, πάλεψε στα ίσια με την Άρσεναλ για μια θέση στους «16» τουChampionsLeague, απέτυχε στοEuropaμε αντίπαλο μια ομάδα του χεριού του, όπως είναι η Άντερλεχτ, ενώ διεκδικεί το Κύπελλο.

Πέρα από τα αγωνιστικά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα εκτός γηπέδου που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι. Ο Μάρκο Σίλβα ήρθε στον Πειραιά με δικό του μεταγραφικό πλάνο. Είπε «όχι» σε ποδοσφαιριστές επιπέδου Μπερμπάτοφ, Νενέ, είχε επιφυλάξεις για τον Καμπιάσο, ουδέποτε είδε με το ίδιο μάτι τον Φινμπόγκασον ή τον Γιαννιώτα, για παράδειγμα, που δεν αποτέλεσαν δικές του εισηγήσεις.

Παράλληλα, πρότεινε παίκτες δικής του επιλογής, όπως είναι οι Ιντέγε, Πάρντο, Σεμπά, Ερνάνι, Ντα Κόστα, αξιοποίησε αρκετούς απ’ αυτούς που βρήκε στην ομάδα ακόμη και παροπλισμένους ή αναξιοποίητους με πιο χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Φορτούνη και Ντουρμάζ, διατήρησε τον περσινό κορμό και επιχείρησε να τον εμπλουτίσει.

Οι προτάσεις του, έστω κι αν κάποιες κόστισαν ακριβά, αφορούν νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές, με αξία μεταπώλησης, η οποία για τους περισσότερους έχει αυξηθεί στη διάρκεια της σεζόν που διανύουμε. Κάτι ανάλογο θα ήθελε να συμβεί και φέτος, αν τελικά παραμείνει στη θέση του και περιμένει να το ακούσει από το στόμα του προέδρου.

Πλήρης έλεγχος στις μεταγραφές

Με άλλα λόγια, ο Μάρκο Σίλβα θέλει πρώτα απ’ όλα να ακούσει από τον Βαγγέλη Μαρινάκη το πόσο ευχαριστημένος ή όχι είναι από την έως τώρα συνεργασία τους και παράλληλα να εξασφαλίσει ότι ενόψει της επόμενης σεζόν οι εισηγήσεις του στις μεταγραφές και τις αποχωρήσεις θα γίνουν αποδεκτές χωρίς… εκπτώσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προκάτοχός του Βίτορ Περέιρα αποχώρησε παρότι κατέκτησε το νταμπλ. Από τη στιγμή, ωστόσο, που η διοίκηση θα του παράσχει αυτές τις απλές και συνάμα σημαντικές «εγγυήσεις» δεν έχει κανέναν λόγο να μη συνεχίσει.

Δεν μπορεί να βγάλει κανείς από την εξίσωση το ενδεχόμενο να εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του κάποιο από τα μεγάλα κλαμπ της πατρίδας του όπως είναι η Πόρτο και η Μπενφίκα, αλλά ο ίδιος ξεκαθάρισε πως έχει χρόνια μπροστά του για να επιστρέψει στην Πορτογαλία και να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν έχει δηλαδή κάποιο ιδιαίτερο λόγο που να τον κάνει να θέλει να αφήσει στη μέση τοproject«Ολυμπιακός».

Οι αλλαγές στο μυαλό του Πορτογάλου

Λέγεται ότι σκοπεύει να εισηγηθεί και ορισμένες αλλαγές στο οργανόγραμμα της ομάδας, θεωρώντας ότι έτσι θα λειτουργήσει ακόμη καλύτερα, αλλά και σε αυτό το σκέλος λογικά δεν θα υπάρξει διαφωνία από τη στιγμή που ο σύλλογος και ο πρόεδρός του τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη.

Με λίγα λόγια ο Μάρκο Σίλβα εξακολουθεί να αποτελεί μια «επένδυση» για τον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια «επένδυση» που ως τώρα έχει αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό και μπορεί να αποδώσει ακόμη περισσότερο την επόμενη σεζόν με τη συσσωρευμένη εμπειρία της φετινής και την ανάλογη στήριξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολλές οι πιθανότητες ο Ολυμπιακός να παίξει προκριματικά το καλοκαίρι προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία της στους ομίλους τουChampionsLeague. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο το να οδηγήσει την ομάδα ένας προπονητής που τη γνωρίζει και δεν θα ξεκινήσει από το «μηδέν» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με τον Σίλβα στο τιμόνι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και θα «τρέξουν» από νωρίς.

Ποιοι μένουν, φεύγουν, έρχονται και επιστρέφουν είναι ήδη στο μυαλό του κόουτς. Ο επόμενος, αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, μέχρι να μάθει μπορεί να χάσει το ευρωπαϊκό τρένο της επόμενης σεζόν. Κι αυτό δεν το ξεχνά κανείς στην ΠΑΕ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στηρίζουν Σίλβα, σκέφτονται ΠΑΟΚ, το καλοκαίρι ο απολογισμός

Σίλβα: "Βάσει συμβολαίου συνεχίζω στον Ολυμπιακό"

Ο Σίλβα, η Ευρώπη και ο πιο γρήγορος τίτλος

News 24/7

24MEDIA NETWORK