Το... 4ο φαβορί κάνει περίπατο με 18άχρονα

O Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό του δύσκολου καλοκαιριού που κάποιοι βιάστηκαν να βαφτίσουν 4ο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Μια ομάδα που μετέτρεψε την κούρσα για το 7ο σε υγιεινό περίπατο και παράλληλα χτίζει ελληνικό κορμό για τα επόμενα χρόνια...

Το... 4ο φαβορί κάνει περίπατο με 18άχρονα
Μελισσανίδης-Αλαφούζος-Μαρινάκης-Σαββίδης

Δεν θα ξεχάσω τι ακούγαμε και τι διαβάζαμε όλο το καλοκαίρι. Έκανε λάθη και χοντρά η διοίκηση του Ολυμπιακού, λάθη που στοίχισαν και τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League, αλλά η “ισοπέδωση” της ομάδας, ήταν άνευ προηγουμένου.

Μέχρι 4ο φαβορί είχε βαφτιστεί από ορισμένους μια ομάδα με έξι σερί τίτλους πρωταθλήματος και 43 συνολικά, επειδή είχε ένα άσχημο, γεμάτο ανατροπές και αναταράξεις καλοκαίρι. Είχε καταργηθεί ακόμη και ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου παγκοσμίως που θέλει ο κάτοχος να μπαίνει ως εν δυνάμει φαβορί και για τον τίτλο της επόμενης σεζόν.

Καταλαβαίνω ότι είναι τόσο μεγάλη η δίψα των άλλων διεκδικητών του τίτλου να κάνουν την υπέρβαση και δικαιολογώ σε έναν βαθμό τις υπερβολές που κυκλοφόρησαν εκείνο το διάστημα για τα φοβερά ρόστερ, τους σούπερ προπονητές, τις ομαδάρες που χτίστηκαν το καλοκαίρι, αλλά έμειναν ομαδάρες μόνο στο εξώφυλλα και τις σελίδες του διαδικτύου.

Φτάνουμε... Φλεβάρη και η σούμα λέει πως ο Ολυμπιακός όχι απλά έχει καθαρίσει το 7ο σερί πρωτάθλημα, αλλά "ψήνει" και την ομάδα των επόμενων χρόνων. Τον ελληνικό κορμό της για να ακριβολογώ. Και δεν το περιορίζω μόνο στα παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα του όπως είναι οι Μανθάτης, Ανδρούτσος, Ρέτσος, Νικολάου, αλλά γενικότερα στην προσπάθεια να αποκτήσει ξανά ελληνική ταυτότητα η ομάδα μετά από αρκετό χρόνια που κυριαρχούσαν οι ξένοι.

ΟΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Αν ρωτούσε κανείς σοβαρά και υπεύθυνα τους ανθρώπους της ΠΑΕ πριν από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος αναφορικά με τους ρεαλιστικούς στόχους η απάντηση θα ήταν κάπως έτσι: Να πάρουμε το πρωτάθλημα, να περάσουμε τουλάχιστον τη φάση των ομίλων του Europa, να αναδείξουμε παιδιά από την Ακαδημία και να κλείσουμε την τρύπα των 15+ εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν από τον οδυνηρό αποκλεισμό...

Τελικά, στο πρόσωπο του Μπέντο, ο οποίος έχει τα καλά έχει και τα άσχημά του, βρέθηκε ένας προπονητής να πάρει την ευθύνη και να αναδείξει παίκτες που θα αποτελέσουν το αύριο του Ολυμπιακού. Χωρίς σπουδαία απόδοση, αλλά με αποτελεσματικότητα, ο τίτλος έχει ουσιαστικά "κλειδώσει" στον Πειραιά, ενώ τα "βλαστάρια" του ρόστερ έχουν συμπληρώσει διψήφιο αριθμό συμμετοχών, πλην του Νικολάου που τώρα μπαίνει -δυνατά- στο κόλπο.

Κι άλλες ομάδες, οι περισσότερες, έχουν επιλέξει να βγάλουν παιδιά από τα τμήματα υποδομής. Λογικό είναι, καθώς η κρίση έχει περιορίσει τα έσοδα και η παραγωγική διαδικασία αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή. Το ζητούμενο είναι, όμως, κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί ένα τέτοιο πρότζεκτ. Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι μπορεί να το εξυπηρετήσει, ακόμη κι αν παίζει με σημαντικές απουσίες.

Στον αγώνα της Βέροιας ελάχιστοι μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν ότι στην αποστολή δεν ήταν το κορυφαίο 8άρι του πρωταθλήματος, ο Αντρέ Μάρτινς, ο βασικός δεξιός μπακ Ντιόγκο Φιγκέιρας, ενώ απουσίασαν και οι δύο έμπειροι στόπερ Μποτία (σ.σ. κάθισε στον πάγκο ως ανέτοιμος) και Ντα Κόστα. Παράλληλα, ο Μπέντο πήρε το ρίσκο να αποκλείσει τον Τσόρι -για μία ακόμη φορά-, τον Καμπιάσο, αλλά και τον Ανσαριφάρντ.

Ακόμη κι έτσι, με πειραματική άμυνα και μέσο όρο ηλικίας στα 23 χρόνια, ο Ολυμπιακός πέρασε με σχετική άνεση από τη Βέροια, αν θυμηθεί κανείς τη συνολική εικόνα του ματς. Θα μπορούσαν εύκολα οι "ερυθρόλευκοι" να έχουν πετύχει ακόμη ένα γκολ, αλλά τους φρέναρε ο Λόπεθ με εντυπωσιακές επεμβάσεις.

Που καταλήγουμε; Ο πρωταθλητές έχει τη δυναμική ως κλαμπ να κατακτά ένα ακόμη πρωτάθλημα (ως 4ο φαβορί για κάποιους) με χαρακτηριστική άνεση, εκμεταλλευόμενος και τις αδυναμίες των άλλων. Παράλληλα αξιοποιεί στο μάξιμουμ τα παιχνίδια του ως μέρες εκπαίδευσης για τους νέους που όπως σωστά λέει και ο Μπέντο "αν δεν παίξουν κι αν δεν κάνουν λάθη, δεν θα μάθουν"...

Οι απαιτήσεις για καλύτερο θέαμα και πιο σοβαρή εικόνα παραμένουν στο επίκεντρο, αλλά ένας σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός δεν ησυχάζει ποτέ. Αν, πάντως, έλεγε κανείς στη διάρκεια του Αυγούστου ότι το πρωτάθλημα θα τελειώσει από τον Γενάρη και θα παίζει η μισή Κ20 στην ενδεκάδα δεν θα τον πίστευε κανείς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK