Το πρόβλημα δεν είναι η ήττα, αλλά οι ανεξήγητες επιλογές

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις ευθύνες του Περέιρα στην ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες.

Το πρόβλημα δεν είναι η ήττα, αλλά οι ανεξήγητες επιλογές
INTIME SPORTS

Το ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να χάσει από τον ΠΑΣ στους «Ζωσιμάδες» το γνωρίζαμε. Πέρυσι τέτοιο καιρό, είχε χάσει στα Γιάννενα 2-0 με ακόμη χειρότερη εμφάνιση, ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει την ομάδα του Γιάννη Πετράκη ούτε στον αγώνα του πρώτου γύρου στο Φάληρο (2-2). Εκείνο το αποτέλεσμα, μάλιστα, ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Μίτσελ που υλοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις προπονητή για να καταλάβει ότι από τη στιγμή που η μάχη του τίτλου έχει ουσιαστικά κριθεί, το κίνητρο των γηπεδούχων ήταν σαφώς μεγαλύτερο. Από τη στιγμή που τους ευνόησε και η ροή του αγώνα (σ.σ. αν είχε σκοράρει ο Τσόρι προ κενής εστίας στο 6ο λεπτό μάλλον άλλα θα γράφαμε τώρα), η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική υπό την έννοια ότι ο ΠΑΣ τα γκολ που έπρεπε να βάλει τα έβαλε, σε αντίθεση με τον φλύαρο και μπερδεμένο Ολυμπιακό.

Υπάρχουν ενστάσεις

Κάπου εδώ, ωστόσο, μπορεί κανείς να εκφράσει τις ενστάσεις του, όχι –επαναλαμβάνω- επειδή ο Ολυμπιακός ηττήθηκε, αλλά για το πώς ηττήθηκε. Λέμε και ξαναλέμε ότι ο Βίτορ Περέιρα δικαιούται μια ευκαιρία να μείνει στον πάγκο και μετά από το καλοκαίρι προκειμένου να παρουσιάσει την ομάδα με τη δική του σφραγίδα. Να κρατήσει όσους θέλει, να διώξει όποιους δεν θέλει, να φέρει εκείνους που χρειάζεται και να φτιάξει το δικό του σύνολο, ένα συγκρότημα όπως το φαντάζεται και το έχει στο μυαλό του.

Υπάρχουν, όμως, μια σειρά αποφάσεων από την πλευρά του Πορτογάλου προπονητή, οι οποίες δεν δικαιολογούν τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που του παρέχει απλόχερα η διοίκηση. Σε ένα ακόμη παιχνίδι γίναμε μάρτυρες ανεξήγητων -για να μην γράψω απαράδεκτων και φανώ υπερβολικός- επιλογών, οι οποίες στερούνται ποδοσφαιρικής λογικής.

Όποιος κατάλαβε για ποιο λόγο έπαιξαν ξανά μαζί στον άξονα ο Μιλιβόγεβιτς με τον Εντινγκά να σηκώσει το χέρι του. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου με αντίπαλο την ΑΕΚ και όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Να θυμίσω ότι με τους δύο συγκεκριμένους στον άξονα, συν τον Μανιάτη, ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί και σε κάποια παιχνίδια του Champions League, με τη διαφορά ότι σε εκείνα τα ματς και κόντρα σε μεγαλύτερους αντιπάλους επιχείρησε να «κλέψει» νίκες, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερε.

Ποιος ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο και με τον ΠΑΣ; Δεν γινόταν να επιλεγεί ο ένας από τους δύο και να παίξει ο Φορτούνης στον άξονα μαζί με τον Τσόρι; «Όχι, επειδή ο Αφελάι δεν ήταν ούτε καν στον πάγκο επειδή ζήτησε άδεια λόγω προσωπικού προβλήματος…» θα μπορούσε κανείς να απαντήσει, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ακόμη και χωρίς τον Ολλανδό στην 18άδα ήταν ετοιμοπόλεμος ο Φουστέρ, ο οποίος συνήθως παίζει ως αριστερός μεσοεπιθετικός. Σε τελική ανάλυση θα μπορούσε να πάει στην άκρη ακόμη και ο Χάρα και να ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης ο Μπενίτες, ο οποίος είναι σαφώς καλύτερος ως 9άρι από τον Αργεντινό συμπαίκτη του.

Δεν δικαιολογείται η επιμονή σε αυτόν τον Χάρα

Τέτοια επιμονή σε αυτόν τον Χάρα δεν δικαιολογείται παρά μόνο αν ο Περέιρα θέλει να τον παντρέψει με την κόρη του! Και… πεθερός του να ήταν, πάντως, θα κρατούσε τουλάχιστον τα προσχήματα. Σε τόσα παιχνίδια τον έχει βασικό και δεν τον κάνει ούτε αλλαγή, λες και είναι ο Ιμπραΐμοβιτς. Κι όλα αυτά συμβαίνουν με έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν έχει σκοράρει ακόμη με το πόδι! Όσες φορές το έχει πετύχει είναι με άλλα σημεία του σώματός του κι αυτό από μόνο του κάτι λέει. Εκτός κι αν το γεγονός ότι σκόραρε με το στήθος στη ρεβάνς με την ΑΕΚ υποχρεώνει τον κόουτς να τον έχει μέσα στις αρχικές επιλογές, επειδή σε αντίθετη περίπτωση ίσως είχαν μπει στο ίδιο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Ιβηρική.

Ο Τσάρλι έγραψε πριν από μερικές ώρες ότι ο Χάρα είναι αντιαισθητικός. Μπορεί ο φιλότιμος Αργεντινός να είναι πολλά ακόμη, αλλά σίγουρα δεν είναι επιθετικός και δεν κάνει για τον Ολυμπιακό. Ψάχνουμε τόσο καιρό να βρούμε τι έχει δει ο Περέιρα και δεν τον βγάζει από την ενδεκάδα και κοντεύουμε να… αλληθωρίσουμε. Προσωπικά μου θυμίζει τον Βραζιλιάνο Εντβάλντο, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Οι εφημερίδες της εποχής τον παρουσίαζαν ως κάτι εξαιρετικό και στην πρώτη του συμμετοχή, σε ένα φιλικό με τον Ιωνικό στο παλιό «Καραϊσκάκη», του στρωθηκε η μπάλα σε κενό τέρμα κι αντί να την σπρώξει στα δίχτυα, έπεσε κάτω!

Φταίει ο προπονητής

Σε έναν Ολυμπιακό που θέλει να είναι και να λέγεται Ευρωπαίος και όλοι μα όλοι έχουν περισσότερες απαιτήσεις ακόμη και από τον Μήτρογλου των 16 φετινών γκολ, επειδή δεν είναι το ίδιο καλός με πέρυσι, είναι ντροπή να παίζει σέντερ φορ ο Φράνκο Χάρα κι ας είναι φιλαράκι του Τσόρι, ο οποίος κάνει ότι μπορεί για να τον… ταΐσει μπροστά από την αντίπαλη εστία, αλλά αν δεν σκοράρει ο ίδιος δεν γίνεται τίποτα.

Για όλες αυτές τις επιλογές, αλλά και για το γενικότερο στήσιμο της ομάδας δεν φταίει κανείς άλλος παρά μόνο ο προπονητής. Όσο για εκείνους που επιμένουν πως ο Ολυμπιακός δεν έχει παίκτες με ποιότητα, ας ρίξουν μια ματιά από ποιους έχασαν χθες και το ξανασυζητάμε. Τουλάχιστον ο ΠΑΣ έχει ομάδα με αρχή και τέλος, ξεκάθαρους ρόλους και ο καθένας ξέρει πώς να αποδώσει στο μάξιμουμ σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τρίτο γκολ που πετυχαίνουν οι γηπεδούχοι ο Σαλίνο σπάει το οφσάιντ και τον σκόρερ Ακόστα κυνηγάει ο Ντοσεβί, ο οποίος όπως πολύ καλά γνωρίζουμε δεν κόβει ούτε με βαλέ. Όταν, λοιπόν, βιάσεις κατά συρροή και εξακολούθηση την ποδοσφαιρική λογική, ε δεν μπορεί και η μπάλα θα σε τιμωρήσει…

Διαβάστε ακόμη:

Περέιρα: "'Ήταν ένα παράξενο παιχνίδι"

ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός 3-1 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK