Το σχέδιο του Σίλβα για να φρενάρει Αλόνσο και Βιδάλ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τα σχέδια που κάνει ο Μάρκο Σίλβα προκειμένου να καταστήσει την ομάδα του όσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι στην Μπάγερν.

Το σχέδιο του Σίλβα για να φρενάρει Αλόνσο και Βιδάλ

Γύρω στα 2.038 χιλιόμετρα είναι η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας μέχρι αυτό του Μονάχου. Τόσο χρειάστηκε να διανύσει το υπερπολυτελές πούλμαν της Μπάγερν, αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ, προκειμένου να είναι χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να παραλάβει τους πρωταθλητές Γερμανίας και να τους μεταφέρει στο διάστημα που θα βρίσκονται στη χώρα μας για το αποψινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Με την αποστολή των «κόκκινων» της Βαυαρίας πέρα από τους «εκλεκτούς» του Πεπ Γκουαρδιόλα και το technical staff, ταξίδεψαν πέντε μάγειρες, ψυχολόγος, μέχρι και η μασκότ. Λεπτομέρειες -θα μου πείτε- καθώς όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι δεν παίζουν μπάλα. Πράγματι, αλλά όλες αυτές οι λεπτομέρειες αναδεικνύουν το μέγεθος της αποψινής αντιπάλου του Ολυμπιακού. Ενός αντιπάλου που αγγίζει την τελειότητα με αξία ρόστερ 560 εκατομμύρια ευρώ και τον κάθε ποδοσφαιριστή να κοστολογείται κατά μέσο όρο με 20 εκατ. ευρώ.

Με αυτές τις… λεπτομέρειες καλείται να αναμετρηθεί απόψε ο πρωταθλητής Ελλάδας και να ορθώσει ανάστημα. Σε τελική ανάλυση δεν τρέχει και τίποτα. Τα έχει ξαναβάλει με τέτοιους αντιπάλους ο μάγκας Πειραιώτης και με πολύ καλά αποτελέσματα από τότε που βρήκε το σωστό καλούπι στην ευρωπαϊκή του φορεσιά. Με τον κόσμο του, να παίρνει τα… μέτρα των απέναντι, ό,τι κι αν γράφει η ούγια.

Να ψηλώσει ο Σίλβα

Άλλη μια μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, ορθώνεται μπροστά του. Το ίδιο ισχύει και για τον προπονητή του, ο οποίος στα 38 χρόνια του καλείται σε λίγες ώρες να ψηλώσει απότομα. Να κοιτάξει στα μάτια τον πολύ Γκουαρδιόλα, ο οποίος δεν… θυμήθηκε χθες την πρόταση-χρυσάφι που του είχε κάνει το 2001 ο Σωκράτης Κόκκαλης για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Ας είναι. Μετά το «όχι» του Καταλανού μέσου, άλλωστε, είχε πει «ναι» ο Κριστιάν Καρεμπέ. Δεν μας χάλασε.

Ο σενιόρ Πεπ, λοιπόν, πάντα σικάτος και με τις γκρίζες τρίχες στο μούσι να μας θυμίζουν ότι έφτασε πλέον τα 44, δήλωσε χθες ότι Πορτογάλος προπονητής σημαίνει οργάνωση μέσα στο γήπεδο. Αυτή την οργάνωση ψάχνει, λοιπόν, ο Μάρκο Σίλβα απόψε. Την ώρα που ο διάσημος συνάδελφός του δεν υπολογίζει στους Ρόμπεν, Ριμπερί, Μπενατιά, Μπαντστούμπερ κι εκείνος προσπαθεί να μετριάσει τις δικές του απώλειες. Τιμωρημένος ο Μιλιβόγεβιτς, τραυματίας ο χρήσιμος Μπουχαλάκης, ανέτοιμος ο αρχηγός Μανιάτης που μπήκε στη 18άδα με ενοχλήσεις, ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης για τον άξονα.

Θα χρειαστεί και τύχη

Ο Ολυμπιακός δεν θα χρειαστεί απόψε μόνο καρδιά, καθαρό μυαλό σωστό πλάνο και αυταπάρνηση. Θα χρειαστεί και τύχη. Η τύχη, ωστόσο, παραδοσιακά χαμογελά σ’ εκείνους που την κυνηγούν. Και ο νεαρός κόουτς σκέφτεται να την κυνηγήσει με μια πειραματική διάταξη στον άξονα. Με τον -μέχρι πριν από λίγες ημέρες- φευγάτο Κασάμι, δίπλα στον έμπειρο Καμπιάσο και τον Σαλίνο σε ρόλο τρίτου κόφτη. Ο μαχητής Βραζιλιάνος έχει παίξει σε αντίστοιχο ρόλο και δη σε ευρωπαϊκά ματς με τη φανέλα της Μπράγκα, αλλά μην το δέσετε και κόμπο. Μια σκέψη είναι, μια απλή δοκιμή στο πλαίσιο της επιδίωξης να γίνει πιο δύσκολη η δουλειά για τον εγκέφαλο Τσάμπι Αλόνσο και το μηχανάκι Αρτούρο Βιδάλ.

Υπάρχει και άλλη σκέψη στο μυαλό του Σίλβα. Πιο επιθετική στο πλαίσιο του «όλα για όλα». Ποια είναι αυτή; Να αφήσει στον πάγκο τον Σαλίνο και να «φορτώσει» την επίθεση με τον Ερνάνι, πλάι στον φορ και απέναντι από τον Πάρντο. Να γεμίσει το γήπεδο στο πλάτος, να πιέσει περισσότερο ψηλά την αποτελούμενη από Μπόατεγκ, Αλάμπα και Ραφίνια τριάδα της Μπάγερν, ώστε να κυνηγήσει το λάθος, όπως έκαναν πέρυσι στη φάση των «16» κόντρα στη Μπάγερν οι συμπατριώτες του «δράκοι» της Πόρτο και έφτασαν στην ανέλπιστη επικράτηση με 3-1, άσχετα αν έφαγαν μισή ντουζίνα γκολ στη ρεβάνς… Στη φάση των ομίλων, άλλωστε, κι ένας βαθμός για τον Ολυμπιακό κόντρα στους Γερμανούς μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά.

Από την άλλη, ο κόουτς του Θρύλου ξέρει ότι ο Ερνάνι δεν είναι από τους παίκτες που έχουν το μαρκάρισμα στο ρεπερτόριό τους. Στο διάστημα που έπαιξε με τον Πλατανιά είναι ζήτημα αν γύρισε τρεις φορές πίσω από τη σέντρα για να βοηθήσει ανασταλτικά τον Μαζουακού στο διάστημα που η συμπαθής ομάδα της Κρήτης πήρε μέτρα στο γήπεδο, μείωσε το σκορ, έβγαλε… γλώσσα και τέσταρε τα αντανακλαστικά του Ρομπέρτο.

Μελετημένη κάθε κίνηση

Όλα αυτά τα σκέφτεται ο Σίλβα και για το ξεκίνημα, αλλά και για τη διάρκεια του αγώνα. Το τι θα επιλέξει τελικά θα το γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες ώρες. Από τη στιγμή που τα πιόνια θα στηθούν στη σκακιέρα του «Καραϊσκάκη» κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι μελετημένη. Οι πιθανότητες παραμένουν… κόντρα, έστω κι αν η «φαρέτρα» του Γκουαρδιόλα δεν είναι εντελώς γεμάτη. Έχει τόσες λύσεις, άλλωστε, που δεν θα είναι έκπληξη αν ένας από τους Γκέτσε, Μίλερ δει το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα από τον πάγκο.

Δεν είναι, όμως, και τρομερό το κίνητρο να δει όλη η Ευρώπη τον Νόιερ να… σκύβει για να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του; Τεράστιο! Κι αυτό το ξέρουν πολύ καλά εκεί στου Ρέντη. Θα κυνηγήσουν με… λύσσα τις όποιες πιθανότητες έχουν για να ρίξουν ξανά… κόκκινο στη νύχτα και να τρελάνουν την Ευρώπη. Αρκεί να τους θέλει και λίγο η στρογγυλή. Εκείνη που ο Όσιμ είχε πει κάποτε πόρνη. Ας «καθίσει» σε εκείνον που το θέλει πιο πολύ κι όχι στον πιο πλούσιο… Στο ποδόσφαιρο, άλλωστε, μπορεί να γυρίσει ο τροχός, και να… νικήσει ο (πιο) φτωχός. Αρκεί πέρα από τη δεδομένη διάθεση να υπάρχει και λίγη (ή πολύ) τύχη.

Διαβάστε ακόμη:

Σίλβα: "Δεν θα δείτε ντιμπέιτ προπονητών, αλλά "μάχη" παικτών"

Ρομπέρτο: "Καμία ομάδα δεν αισθάνεται άνετα στο Καραϊσκάκη"

Γκουαρδιόλα: "Δυνατή ομάδα ο Ολυμπιακός, εκπληκτική ατμόσφαιρα στο γήπεδο"

Η αποστολή για το ματς με την Μπάγερν Μονάχου

News 24/7

24MEDIA NETWORK